Az elmúlt évtized egyik legtehetségesebb belga kerékpárosa, Jurgen van den Broeck az év végén abbahagyja a versenyzést.

Hirdetés

A 34 éves Van den Broeck tipikusan az a versenyző volt, akiről mindig azt hittük, hogy: „na majd most!”, aztán az a bizonyos most sohasem jött el. 2004-ben lett profi a US Postalnál és rögtön egészen jó eredményeket hozott a rá bízott versenyeken.

Az áttörésig csak 2008-ig kellett várnia: élete második Giróján már a Silence Lotto színeiben versenyzett és hetedik lett az összetettben.

Jurgen van den Broeck, Roman Kreuziger. Chris Horner, Joaquim rodriguez és Ryder Hesjedal a 2010-es Tour de France-on. Fotó: Filip Bossuyt

2009-ben már a Touron is indult, ahol befért a top 20-ba, egy évvel később viszont harmadik lett, de a dobogón még nem láthattuk, hiszen Alberto Contadort és Denis Menchovot csak később zárták ki a versenyből doppingbotrány miatt.

Szinte hihetetlen, de az akkorra már konstans GC esélyesnek számító belga csak 2011-ben szerezte meg első profi győzelmét. A Dauphiné 1. szakaszán lett a legjobb, az azóta visszavonult Joaquim Rodriguez és Cadel Evans előtt.

Van den Broeck rögtön nagy esélyessé lépett elő a Tour de France-ra, ám sosem tudjuk meg, hogy mire lett volna képes a hegyekben, hiszen az emlékezetes mega-bukásba ő is belekeveredett.

Van den Broeck elképesztő módon felállt az út széléről, és egy darabig még vitte előre az adrenalin, míg ki nem szállt végleg a versenyből. Az orvosok nem sokkal később megállapították, hogy a belga összeesett tüdővel, három törött bordával és törött lapockacsonttal ült vissza a kerékpárra. Később elindult a Vueltán is, de csak a nyolcadik helyig jutott.

Jurgen van den Broeck, Janez Brajkovič és Thibaut Pinot a 2012-es Tour de France 11. szakaszán. Fotó: Georges Ménager

2012-ben már minden rendben ment a Touron, de a rengeteg időfutam miatt 10 perc hátrányban zárta a versenyt, ami a negyedik helyre volt elegendő.

Van den Broeck pályafutása a 2013-as Touron tört meg, amikor az ötödik szakasz mezőnyhajrájában elesett és térdsérülést szenvedett. Fel kellett adnia a versenyt és elmondása szerint azóta nem érzi már jól magát a kerékpáron. A belga abban az évben nem is indult több versenyen.

Jurgen van den Broeck a 2014-es tour de France-on. Fotó: Andrew Sides

2014-ben visszatért és továbbra is hozta a tőle elvárható konzisztens teljesítményt, a Dauphinén ráadásul harmadik lett, benne volt az utolsó szakasz emlékezetes szökésében, ahol Andrew Talansky megnyerte az összetettet. A Tour de France-on azonban már csak a 12. helyig tudott kapaszkodni. A Vueltán is indult, de a verseny felénél feladta.

Egy évvel később továbbra is láthatatlan volt a mezőnyben. Repkedtek a top 10 körüli helyezések az egyheteseken, de a Tour de France-on hosszú évek után nem indították. A Giro d’Italián 12. lett összetettben, a Vueltán pedig ismét nem ment végig.

2016-ban környezetváltozás következett: 9 év után átigazolt a Katushába, újra elrajtolt a Touron és…újra összetörte magát. Bár még a Giro tart, de 16 GT részvételéből hatot fel kellett adnia, ami elég durva statisztika.

Jugen van den Broeck a Tour de Romandie időfutamán. Fotó: Georges Ménager

Idén már a holland Lottonál arról beszélt, hogy a rengeteg sérülés után új motivációt kell keresnie, vagy esetleg abba kéne hagynia. Mindkettőt megtalálta, hiszen a 100. Girón Kruijswijk segítőjeként indították, de úgy érezte, már nem tud 100%-osan a versenyre koncentrálni és az év végén szögre akasztja a bringás cipőt. Van den Broeck 34 évesen száll ki a profik játszmájából, jelenleg a 92. helyen áll a Giro összetettjében 1 óra 16 perc hátránnyal.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet