Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d’Italia 2020-as Nagy Rajtját szervező bizottság elnöke bemutatta a sajtónak a jövő évi olasz körverseny magyarországi logóját, amely tisztelgés az egész kerékpáros társadalom előtt.

Hirdetés

A sajtótájékoztatóval kezdetét vette a jövő év májusáig tartó felvezető rendezvények sorozata. A Giro Nagykanizsán fog elköszönni az országtól 2020. május 11-én, most 260 nappal a verseny előtt elindul egy országos rendezvénysorozat, amely a Giro d’Italia Nagy Rajtja mellett a kerékpározás és az aktív életmód népszerűsítését tűzi ki célul. A nagykanizsai nyitóbuli estéjén a Kiscsillag, Halott Pénz és Welhello is fellép.

Révész Máriusz a sajtótájékoztatón bemutatta a Giro d’Italia 2020-as magyarországi Nagy Rajtjának logóját, amelyen a budapesti Szabadság szobor emel magasba egy rózsaszínű biciklit. Révész elmondta, hogy a logó tisztelgés a hazai kerékpáros mozgalmak előtt. A szervezők választása azért esett erre a szimbólumra, mert egyrészt évek óta a hazai kerékpárosok egyik legfőbb jelképe a bringaemelés, másrészről a logó kifejezi azt a gondolatot is, hogy a Giro d’Italia az egész kerékpáros közösség ünnepe is egyben.

Az élsporton túl minden biciklivel közlekedőt, városi tekerőt, hétvégi bringást szeretnének megszólítani. A Giro felvezető programjait is úgy alkották meg, hogy az túlmutasson az élsporton. Így az év folyamán lesznek közösségi biciklizések, amatőr versenyek, kerékpáros aktivitások illetve kiemelt cél, hogy a programok hozzájáruljanak a közlekedési kultúra fejlesztéséhez. Ezért a Giro-hoz kapcsolódóan iskolai programok is indulni fognak. A kormánybiztos elmondta, hogy a városi biciklizés fontosságát hangsúlyozva idén ősszel a Giro d’Italia Nagy Rajt a szeptember 9-én induló Bringázz a Munkába kampányba is bekapcsolódik. 1000 Giro Nagy Rajt pólót oszt ki a kampányban résztvevőknek, illetve a legtöbbet tekerő csapatok egy exkluzív utazást nyerhetnek a jövő évi Giro d’Italia néhány magyarországi és olaszországi szakaszra.

Révész Máriusz kifejezte reményét, hogy a jövő évi körverseny nem csupán egy sportesemény, de nagyszerű közösségi élmény is lesz az egész ország számára, amely lökést ad a kerékpársportnak, motiválja a napi kerékpárhasználatot és ezen keresztül a környezettudatos, fenntartható közlekedés fontosságát. A tévéközvetítéseknek köszönhetően pedig 195 országban ismerhetik meg hazánk legszebb tájait a kerékpársport szerelmesei.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere, a Kanizsa aspetta il Giro, vagyis a Kanizsa várja a Giro-t rendezvény házigazdája elmondta, hogy a mai Giro-váró fesztivállal kettős célja volt a szervezőknek: egyrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a világ egyik legjelentősebb sporteseménye jövő májusban Zalába érkezik, másrészt ízelítőt adni abból a fiesztahangulatból, amely a Giro d’Italia kerékpáros körversenyt övezi Olaszországban immár egy évszázada. A város polgármestere az indítóeseményen egyben bejelentette, hogy 2020. május 11-én, hétfőn Nagykanizsa iskoláiban rövidített tanítási napot tartanak, hogy minél több fiatal részt tudjon venni ezen a történelmi sporteseményen. Egyben felhívta a május 11-i, Székesfehérvár-Veszprém-Balatonfüred-Tapolca-Keszthely-Nagykanizsa szakasz által érintett települések polgármestereit, hogy lehetőségük szerint minél többen csatlakozzanak ehhez a mozgalomhoz.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, hogy Nagykanizsa hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a Dél-Dunántúl kerékpáros fővárosa legyen. A megyében és a városban megvalósult és tervezett kerékpáros fejlesztések, valamint a hamarosan megépítésre kerülő kerékpáros versenycsarnok, a velodrom is mind ezt erősítik. Emellett a dél-zalai régió egyik legfontosabb turisztikai terve, hogy néhány év múlva több kerékpáros kör induljon innen: az egyik lehet a Murafölde-kör, amely a végtelen erdők vidékén vezetne Bázakerettye érintésével Lendvára, míg a Kis-Balaton-kör Zala legszebb szőlődombjain haladva mutathatná be az ország egyik legszebb, érintetlen táját. A Giro d’Italia egy olyan komoly kerékpáros ambíciókkal és múlttal rendelkező város számára, mint Nagykanizsa, a jövő év legfontosabb eseménye lesz, ezért – mint elmondta – mindent megtesznek, hogy utolsó hazai célállomásként igazi ünneppel búcsúztassák jövő év májusában a Magyarországra érkező nagyhírű körversenyt.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet