Hirdetés

Brutális eső, köd, nagy hegyek – mindent megkaptunk az Olasz Körverseny 16. szakaszán ahhoz, hogy igazán emlékezetes küzdelmet lássunk az összetett menők között. Meg is kaptuk.

Hirdetés

Habár már napokkal korábban kiderült, hogy a mezőny kihagyja a Gaviát, de panaszra így sem volt okunk, hiszen a Mortirolo pont elég brutális emelkedő volt ahhoz, hogy izgalmas versenyt lássunk. A várható forgatókönyvre felkészülve minden nagy csapat küldött előre embert a szökésbe, így jó sokan, több mint húszan léptek el a mezőnytől. Ott volt az elmenésben a kék trikós Gulio Ciccone (Trek – Segafredo) is, aki jó eséllyel pályázott arra, hogy tovább növelje eddig sem kicsi előnyét a hegyi összetettben.

Ciccone el is vitte az összes hegyi hajrát, és a Mortirolón is főszerepet játszott. A hegyen Hirt rángatta szét a szökést, akivel csak a kék trikós és Caruso tudott menni. Hátrébb Nibali támadott egy igen durvát 34 kilométerrel a cél előtt és néhány másodperc előnyre tett szert legnagyobb riválisaival szemben. A támadás után az esélyesek csoportja is romokban hevert. Carthy tudta tenni a kereket a cápára, a Movistarosok Landa vezetésével tempóztak Nibali után, Roglič és Yates viszont leszakadtak. López is, de ő később vissza tudta küzdeni magát a rózsaszín trikósra.

Carapazt végül felvitte Landa Nibaliékra, akik innentől kezdve a célig összedolgoztak, hogy minél több időt adhassanak a többieknek. López volt az egyetlen, aki támadással próbálkozott, de elég hamar kiderült, hogy az ömlő esőben jobb, ha kicsit összetartanak az élmenők. Elölről Caruso visszacsorgott közéjük, hogy minél többet segíthessen Nibalinak.

Ciccone a Motirolón is elsőként ért át és bár kicsit összeveszett Hirttel, végül kényelmes előnyben tempózták végig az utolsó kilométereket. Rettenetesek voltak a körülmények, a közeli felvételeken látszott, hogy az olasznak remeg a szája a hidegtől. Hirtnek végül nem sok esélye volt Ciccone ellen a hajrában, a kék trikós életében másodszor szakaszgyőzelmet ünnepelhetett az Olasz Körversenyen.

Az élmenők versenyében a legfontosabb tényező Roglič-ék csoportja lett, akik a Mortiroló tetején egy perc környéki hátrányban voltak, de aztán a völgybe leérve a felére tudta csökkenteni a különbséget a szlovén. Ekkor Nibaliék kegyetlen tempóra kapcsoltak, olyannyira, hogy az utolsó kilométereken a nyughatatlan López is leszakadt. A Nibali és Carapaz fémjelezte második csoport végül bő egy percet adott Yatesnek és Roglič-nak, így szépen átrendeződött az összetett. Carapaz vezet Nibali előtt 1 perc 47 másodperccel. Roglič kapaszkodik a dobogó legalsó fokán 2 perc 9 másodperccel és Landa már lőtávolban három percnyi hátránnyal. López ugyan kapott néhány másodpercet a mai napon, de Sivakov gyengélkedésének köszönhetően átvehette a fehér trikót.

A Sky már Ineos néven fut, de még mindig Pinarello bringákkal versenyeznek. Lesd meg a csapatszínekben pompázó bringákat ide kattintva (x).

A 2019-es Giro d’Italia 16. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet