Egy tükörsima napon érdemes ezt a kérdést tisztázni.

Hirdetés

A háromhetes profi országúti kerékpáros versenyeken akadnak olyan napok, amikor – ha csak nem történik valami kiszámíthatatlan eset -, bőven elég az utolsó 10 percre bekapcsolni a TV-t, esetleg a célállomásra ellátogatni – vagy, Flowcycle-t olvasni. 🙂

Ezeken a napokon teljesen sík útvonalon halad a mezőny, néhányan elszöknek a tisztesség és a szponzorok kedvéért, de a peloton csupán „elutazik” A-ból B-be. Már, ha lehet utazásnak nevezni azt, ha 43 kilométer/órás átlagsebességgel tekerünk 150-200 kilométert.

Az ilyen „utazásokat” szokás transzfer szakaszoknak nevezni.

A Reggio Emilia és Tortona közötti 167 kilométer is ilyen volt. Pavel Brutt (Gazprom – Rusvelo), Matej Mohoric (UAE Team Emirates) és Vincenzo Albanese (Bardiani CSF) elléptek a szakasz elején a mezőnytől, a többiek pedig hátul amerikáztak – természetesen átadva a sprinterek csapatainak a kontrollálás terhét.

Kontrollálni a szökés előnyét kell, hiszen ahhoz, hogy a sprinterek megkapják a nekik járó lehetőséget – vagyis, hogy hajrázhassanak a szakaszgyőzelemért -, utol is kell a szökést érni. Se nem túl hamar (nehogy valakinek újra kedve támadjon szökni), se nem túl későn. Az Orica-Scott, a Bora – Hansgrohe és a Quick-Step Floors tökéletes munkát végzett ebből a szempontból: egész nap 2 perc körül tartva az előnyt, 22 kilométerrel a cél előtt érték utol az elöl tekerő triót.

A hajrá maga, már egy kicsit hektikusabb volt. Fernando Gaviriának kétszer is kellett indítania, de mégis gond nélkül nyerte a szakaszt a hosszút nyitó Sam Bennett (Bora Hansgrohe) és Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) előtt. A kolumbiai először indul a Giro d’Italián máris négyszeres szakaszgyőztesnek mondhatja magát – és még nincs vége a versenynek.

Caleb Ewan (Orica-Scott) összetűzésbe keveredett Maximiliano Richézével (Qucik-Step Floors), így csak a nyolcadik lett. Egyelőre nem tiszta, hogy ki hibázott, de mindketten majdnem elestek. Gorilla Greipel sokadjára sem volt tényező a sprintben, talán betegeskedik? Akár már holnap kiderülhet, hiszen a német a tervek szerint kiszáll a versenyből.

Az összetettben nincs változás, Dumoulin és a többiek azonos idővel érkeztek a célba.

A 2017-es Giro d’Italia 13. szakaszának videós összefoglalója:

A 100. Giro d’Italia 13. szakaszának végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet