Korábban írtunk a bringaversenyek Dakarjának neveztük a többnapos Cape Epicet, de most meg helyesbítenénk: van ennél sokkal durvább. Homokdűnék, hegyek, szélviharok, sátorszállás – ez a Titan Desert.

Hirdetés

A Titan Desert pontosan az, mint a Dakar az terepraliban: a kerékpárosoknak sivatagban, homokdűnéken keresztül kell megküzdeniük a marokkói tájjal és egymással. Hogy ne legyen olyan kellemes, mint a Cape Epic, a Titan Deserten alapvetően egyéniben indulnak a versenyzők.

A versenyt egy korábbi Moto GP versenyző Jaime Alguersuari (az ex F1 pilóta apja) hívta életre még 2006-ban. Az útvonal érinti a Szaharát és az Atlasz-hegységet is. 2019-ben mindez hat napnyi szenvedést jelent 640 kilométeren át, és közben 5911 méter szintkülönbséget is meg kell mászni.

A perzselő hőségben a vizet is be kell osztani – Fotó: Franck Fife

És akkor még nem beszéltünk a perzselő szárazságról, az olykor brutális homokviharokról és a tolva se könnyen leküzdhető homokdűnékről.

Van tandem kategória is – Fotó: Cristian Casal

Természetesen itt is szerepelnek (ex)profi kerékpárosok. Haimar Zubeldia, Abraham Olano, Sylvain Chavanel és Joaquim Rodriguez is a mezőnyben van. Utóbbi így nyilatkozott az első szakasz után: „Meglepett a navigáció. Olyan, mintha bedobnának egy bombát a peloton közepébe, aztán mindenki megy amerre lát. Sohasem tudhatod, hogy egy csapást, egy versenyzőt vagy éppen egy másikat érdemes követned. Ez ennek a versenynek az esszenciája” – utalt a többszörös Grand Tour dobogós azokra a szakaszokra, ahol az ellenőrzőpontok között nem adnak meg kijelölt útvonalakat a versenyzőknek, csupán a következő ellenőrző pont helyét tudják – és természetesen általában nem a legrövidebb út a leggyorsabb.

A szakaszok után nomád körülmények között pihennek meg a versenyzők – Fotó: Cristian Casal

A Titan Desert jelenleg is zajlik, április 28. és május 3. között küzd meg egymással a 675 versenyző.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet