Manapság már csupán bemegyünk a boltba és leemeljük a polcról ezeket a modern sportruhákat, de nem mindig volt ez így. Bizony szükség volt a technológiai fejlesztésekre ahhoz, hogy most ilyen kényelmesen bringázhassunk. Nézzük meg, melyek azok a mérföldkövek, melyek nélkül még most is utcai ruházatban kellene sportolnunk.

Lycra

Hirdetés

A lycra előtti világban szinte kizárólag gyapjút használtak a kerékpáros ruhák anyagaként. A Spandex nevű anyagot, vagy ahogyan a bringások jobban ismerik, a lycrát 1958-ban találták fel. Ez egy szintetikus szövet, mely nagyfokú rugalmasságával forradalmasította a kerékpáros ruhaipart. Tökéletes anyag ehhez, hiszen testhezálló, emiatt aerodinamikus, könnyű a súlya, gyorsan szárad és erős. A rugalmasságának köszönhetően visszaáll az eredeti formára nyúlás után is.

Szintetikus nadrágbetétek

Manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy hosszabb távokat ilyen betétes nadrág nélkül megtegyünk. Azonban az 1900-as évek elején ezek a betétek még egyáltalán nem léteztek. 1940-től kezdtek el ilyesmiket gyártani, kezdetben bőrből, melyeket különböző krémekkel igyekeztek puhán tartani. Csupán a 80-as években jelent meg először olyan betét, ami már modernebb anyagból készült és szivacs belsőrésze volt. Valószínűleg sokan igen hálásak vagyunk ezért a fejlesztésért! ?

Testre feszülő teljes mez

Az első teljes mezes csapat az 1978-as pályakerékpáros Világbajnokságon debütált. Ez persze az eredményekben is látszott, jóval gyorsabbak tudtak lenni az ezt viselő bringások, mint a korábbi póló és sort variációban versenyzők. 2 év múlva már mindenki ezt viselte a következő világversenyen.

Gabba kabátok

Ez a találmány Gabriel Rasch kerékpárversenyző fejéből pattant ki a kétezres évek elején. A vízálló esőkabátok ugyan védenek a víztől, de túl könnyen bele lehet izzadni. A cél tehát az volt, hogy lélegző és vízálló is legyen az anyag egyben. A neves mezgyártó Castelli összeállt a vízhatlan technológiákról ismert Gore márkával és megalkották az első ilyen kabátot a Gabba kabátot.

Gore-Tex

A manapság már sokak által ismert anyag 1969 óta létezik! Könnyű súlyú, lélegző és vízálló. Ez egy fluoropolymer anyag, ami lepergeti a vízcseppeket, de a belső párát engedi kiszellőzni. Mivel ez önmagában egy vékony anyag, így gyakran használják két másik rétegű textil között a kerékpáros ruhagyártók. Tökéletes megoldás esős és hideg időben, szinte minden bringás ruhatárában megtalálható valamilyen formában.

Ebben a cikkben a kiegészítőkre, mint a szemüveket, cipők és sisakok – most nem tértünk ki. Természetesen ott is rengeteg fejlesztés árán jutottunk el a mostani csúcstermékekig. Egy biztos, a technológiai fejlesztések nélkül ma még mindig bőrbakancsban és gyapjúnadrágban tekernénk! ?

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet