A bike life egy ízig-vérig amerikai szubkultúra, melynek tagjai olyan emberek, akiket összeköt a kerékpározás iránti szenvedélyük, pozitív gondolkodásuk és az élet szeretete. A közösség egyik központja New York, de több amerikai nagyvárosban is vannak helyi csoportjaik. 

Hirdetés

Ha valaki először találkozik ezzel a jelenséggel, akkor nagy eséllyel tátott szájjal figyeli az özönlő bringások sokaságát és ámulattal nézi az egykerekezős és egyéb mutatványokkal tarkított kivonulást. Ha picit tovább figyeljük ezeket bringásokat, akkor láthatjuk a mosolyt az arcukon és meglegyinthet minket is a szabadság érzése, mely körbe öleli őket.

Amit csinálnak az egyfajta critical mass, békés, bringás erődemonstráció New York közepén. Tömegesen végigvonulnak a városon, közben különböző trükköket csinálnak és élvezik a kerékpározás adta szabadságot. Fiatalok, tehetségesek, sokfélék, sokszínűek, de a közös kapocs a kerékpár. A közös bringázás ebben a közösségben eltörli a faji, nemi és egyéb határokat köztük – együtt hódolnak a kétkerekű szenvedélyüknek.

A közösségi média is segítette őket abban, hogy ismertebb és népszerűbb legyen ez a csoportosulás. Csak kitesznek egy posztot, hogy mikor lesz a következő alkalom és már tömegesen érkeznek az érdeklődők az eseményre. Nincsenek különleges feltételek, akár egy sima városi bringával is csatlakozhatnak és csatlakoznak is hozzájuk a szimpatizáns kerékpárosok.

A new york-i csoport élén a bronxi születésű Obloxkz, vagy ahogyan becézik, O áll. O gyerekkorában rollerrel kezdte aztán BMX-re váltott. Majd a belvárosban látta a srácokat az egykerekezős wheelie bringákkal, és azonnal úgy érezte, hogy köztük lesz a helye. Gyakorlatilag beszippantotta ez az életérzés, általuk került bele a bike life közepébe.

O nem hajhássza a népszerűséget, hanem utat mutat. Megmutatja az érdeklődő srácoknak a bringázás szeretetét és azt, hogy ezzel jó irányba változhat az életük. Megtanítja nekik, hogy bízzanak egymásban, tartsanak össze. Emberek kerülnek közeli kapcsolatba néhány nap alatt csupán azért, mert a kerékpározás összeköti őket. A közös szenvedélyük által új barátságok és emberi kötelékek születnek. Nem számít, hogy nézel ki, senki nem fog beszólni, bírálni érte – elfogadják egymást. Nem számít milyen bringád van vagy épp egy gördeszkával gurulsz-e velünk végig.

Összetartó közösség lettek olyan korlátok nélkül, melyek a hétköznapokban akár elválasztanák őket. Már arra is volt példa, hogy két rivális banda vezetője együtt tekert egy ilyen eseményen mindenféle konfliktus nélkül, mert a közös szenvedélyük összehozta őket.

Önazonosak lehetnek, nincs megfelelési kényszer, csak a közös élmény. Aki egyszer elmegy egy ilyen kivonulásra, az újra és újra át akarja élni az élményt, a flow-t. A társaság vegyes, 6 évestől egészen a 60 évesig vannak résztvevők az eseményeken. A kor nem számít, az egész olyan, mint egy nagy, családi esemény. A közösség nemcsak kortól és anyagi helyzettől független, de nemi alapon sem kirekesztő. Van köztük lány is, aki megmutatja, hogy a trükkök és ez a fajta életstílus nem csupán a férfiak kiváltsága.

Cikázni a forgalomban, fel és leugrálni a pedálokról bringázás közben és hasonló trükkök a jellemzőek egy-egy ilyen kivonuláskor. Ha valaki wheelizni szeretne, ahhoz nyilván sok gyakorlás és kitartás kell, hogy hosszabb távokat megtegyenek egy-egy közös kivonulás alkalmával. A trükkök és a technikai tudás folyamatos fejlesztése motiváló tud lenni, célt ad a csoport tagjainak.

Vannak, akik profi szintig is eljutnak és akadnak köztük igen tehetséges bringások is, komoly technikai tudással és állóképességgel. Ez is lehet egy olyan cél, mellyel kiszabadulhat valaki az amúgy kilátástalannak tűnő mindennapokból. Kitörési pont a fiataloknak és flow érzés az idősebbeknek. Mindezt megadják ezek a közös alkalmak.

A hasonló problémák és a járvány miatti nehézségek igazi közösségé kovácsolták azokat, akiket eddig csak a kerékpározás iránti szenvedélyük kötött össze. A közös sportolás és a művészi önkifejezés az mozgatórugója ennek a csoportosulásnak. Azonban a pozitív hatásai ennek a közösségnek jóval túlmutatnak ezeken az előnyökön. Ez a fajta életmód ugyanis hosszútávon egy fizikálisan és mentálisan is egészségesebb társadalom irányába mutat, ahol befogadóbbak és összetartóbbak az emberek.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet