A KRESZ a közlekedési szabályok megtartása alól a gyermekeknek sem ad felmentést, akár gyalogosként, kerékpárosként vagy jármű utasaként vesznek részt a közlekedésben. Ugyanakkor a gyerekek a legvédtelenebb szereplői a közlekedésnek. Számukra meghatározó lehet, hogy milyen mintát látnak a szüleiktől és mikor, hogyan sajátítják el a közlekedési szabályokat.

A kiegészítő oktatás mellett fontos az is, hogy biztonsággal tegyék próbára a gyakorlatban is tudásukat. Erre remek megoldást jelentenek a most már országszerte megtalálható kresz parkok.

Hirdetés

Kresztergom park

weboldal: https://kresztergom.hu/

A park a 2018-as nyitása óta folyamatosan növekszik népszerűsége, legutóbb osztott első helyezett lett az Év kresz parkja pályázaton is. A helyszínen hivatásos oktatókkal, interaktív módon készítik fel a gyerekeket a vezetésre. Ezután pedig lehetőségük van a park saját speciális gépjárműit gyakorlatban is kipróbálni. A tíz darab, biztonsági berendezésekkel ellátott, limitált szériás elektromos Suzuki Vitara kifejezetten gyerekek számára lett megépítve. A miniautók maximális végsebessége 4 kilométer/óra, így biztonsággal használhatják a kicsik is. Ha sikeresen teljesítik a 15 perces tesztvezetés feladatait, a gyerekek fényképes jogosítványt is szerezhetnek.

Pestszentlőrinci kresz park

(XVIII. kerület, a Teleki utca és az Aranyeső utca sarka)

A parkban a gyerekeknek lehetőségük van megismerni a közlekedés szabályait. Emellett játszótér és helyett kapott a területen, fa járművek is a kicsik rendelkezésére állnak. Míg a kisebbek játszanak a repülővel, mozdonnyal, addig a nagyobbak kipróbálhatják magukat a biztonságos utakon.

A parkban kicsiben megtalálhatók a valódi közlekedés legfontosabb elemei: kereszteződések, körforgalom és természetesen közlekedési lámpák és táblák is.

Pasaréti Kresz park
(II. ker., Nagy Lajos tér)

Az óvodás és a kisiskolás korosztályt célozza a Pasaréten található kresz park. A park alsó, Pasaréti út melletti, ligetes, árnyékos részén épült. A pálya, az útvonal a fák között vezet, így a gyerekek árnyékban játszhatnak a nyári hőségben is. A tervezők sokféle közlekedési helyzetet szimuláltak, a tanpályán játszva elsajátítható néhány KRESZ-szabály. A gyalogátkelőhelyet, a jelzőlámpát, a körforgalmat és az útkereszteződést is KRESZ-tábla jelöli.

Bringaváros Csepeli Kresz park

weboldal: https://www.csepel.hu/bringavaros/

Csepel Bringaváros nevű KRESZ-parkját 2018-ban újították fel. A pályán forgalomtechnikai szakemberek bevonásával lemodellezték a csepeli közlekedésben leggyakrabban előforduló helyzeteket, hogy az itt lakó kicsik játékos formában begyakorolhassák, és a mindennapok során magabiztosan alkalmazhassák is azokat.  A gyerkőcöket kísérő felnőttek számára padokat helyeztek ki, továbbá kerékpártárolót és -pumpát, illetve ivókutat létesítettek.

Városligeti kresz park

(Budapest, Zichy Mihály út 14, 1146)

Az egyik legrégebbi fővárosi kresz park a Közlekedési Múzeum szomszédságában található. Fő célja, i játékos módon tanulhassák meg a gyerekek a közlekedési szabályokat. Biciklivel, rollerrel, de akár még görkorcsolyával is élmény felfedezni a park kanyargó útjait. A ter­vezők figyel­tek arra, hogy a lehető leg­több féle köz­le­ke­dési hely­ze­tet bemu­tas­sák, így a KRESZ játszva elsa­já­tít­ható: gya­lo­gos átkelő­he­lyek, működő jelző­lámpa, útszű­kü­let, vas­úti átkelő­hely, kör­forga­lom, kisebb és nagyok útke­resz­tező­dé­sek, és KRESZ táb­lák sora biz­to­sítja, hogy meg­ta­nul­has­suk a sza­bá­lyo­kat. Sok tábla mel­lett még lát­ható a jelen­té­sét bemu­tató kiegé­szítő fel­irat.

Gyűjtésünkben igyekeztünk a legismertebb és legkedveltebb kresz parkokat megmutatni, de természetesen ettől azért sokkal több ilyen lehetőség is van országszerte gyakorolni a közlekedési szabályokat. A Free Sport Parks weboldalon például térképes kereső segítségével találhatjuk meg a hozzánk legközelebbi ilyen parkot.

Emellett a Kresz Suli weboldalon igényelhetünk óvodáknak, iskoláknak kitelepülő oktatást is, sőt még az ehhez szükséges eszközök is beszerezhetőek náluk.

Ahogy látjuk, szerencsére egyre több lehetőség van már arra, hogy egészen kis kortól kezdődően megtanítsuk a gyerekeket a felelős közlekedés szabályaira. Használjuk ki ezeket, hiszen a ma gyerekeiből lesznek a jövő szabálykövetően közlekedő bringásai, autósai és gyalogosai.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet