Illetve szabad-e egyáltalán? A kívülről lazának és fegyelmezettnek tűnő bringás-kutyás páros mögött valószínűleg nagyon sok közös gyakorlás és összeszoktatás van. Arról nem is beszélve, hogy ideális esetben a közös bringázás kutyának és gazdinak egyaránt élvezetesnek kell lennie. Mutatjuk a hazai szabályozást és a lehetséges kutyasétáltatási alternatívákat.

Hirdetés

A kutyasétáltatás törvényi háttere a KRESZ szabályok szerint az alábbi:

54. § (7) Tilos
• d) kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni
• e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani
• f) kerékpárral állatot vezetni.

Tehát városban, lakott területen pórázra kötött ebbel elvileg nem tekerhetünk. Még akkor sem, ha sok állatfelszerelési üzlet kínál erre a célra speciális termékeket. Ugyan viszonylag ritkán fordul elő tényleges bírságolás ilyen okból kifolyólag, de azért ezt nem érdemes kockáztatni.

Maradhat így elvileg a földút, erdős terület, vagy egyéb nem lakott terület mondjuk póráz nélkül. Azonban itt is belefutunk egy tiltó rendelkezésbe:

193. § (1) Aki felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen- a vadászkutya és triflakereső kutya kivételével- póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja szabálysértést követ el.

Tehát akkor már csak az a változat marad, amikor lakott területen kívül, a már megvásárolt kerékpáros kutyafuttató eszközökkel (pl. kutyafuttató kar, speciális hám) futtatjuk kerékpárral kutyusunkat.

Ha a törvényi előírásokkal és így a leszűkült lehetőségeinkkel is tisztában vagyunk, akkor belevághatunk a kutyus felkészítésére a bringázáshoz. Több kutyakiképző központ kínál erre speciális programot, de mi magunk is megpróbálkozhatunk az eb bringázáshoz szoktatásával.

Ehhez vegyük figyelembe kutyánk adottságait (kora, fizikai állapota, testfelépítése stb.). A kutyusoknak ez a fajta mozgásforma kifejezetten megterhelő, így tartsunk gyakran szünetet, biztosítsunk számukra megfelelő mennyiségű folyadékutánpótlást.

Az egy évesnél fiatalabb, illetve a nagyon idős kutyákat ne akarjuk bringával futtatni, ez nem nekik való mozgásfajta.

Ha nagyon belejövünk a közös bringázásba, esetleg érdemes lehet belefogni a bikejöringbe. A bikejöring a szánhúzó sportok egyike, amikor is kutya húzza a kerékpárunkat. Hazánkban még ugyan nem nagyon elterjedt, de már többféle futamot is rendeznek ilyen versenyekből (dog scootering, canicross).

Végső megoldásként – főleg kisebb termetű kutyáknál – szóba jöhet a tárolókosárban való szállítás, esetleg a kutyus szállítására alkalmas speciális utánfutó. Ezekben az esetekben nyilván az ebet nem futtatjuk, csupán szállítjuk a kerékpárral. Azonban így is velünk lehet kedvenc időtöltésünk közben, tehát ez sem elvetendő ötlet, ha házikedvencünkkel szeretnénk kerékpározni. Ilyenkor is fokozatos hozzászoktatás javasolt ezekhez az eszközökhöz, ne várjuk, hogy elsőre körbetekeri velünk kedvencünk a Balatont.

Ha megtaláljuk a számunkra és kutyánk számára is legideálisabb megoldást, akkor a közös időtöltés igazán szuper lesz kutyának és gazdinak egyaránt.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

1 hozzászólás

  1. Elolvastam és nem értek valamit. A cikk felütésként idézi a szabályt, majd azt mondja, hogy ezek szerint lakott területen nem tekerhetünk pórázzal sem, marad a lakott területen kívüli rész. Viszont a jogszabályban nem látok olyan megkötést hogy ez csak lakott területre vonatkozik,ezek szerint viszont sehol nem lehet, vagy nem? Én személy szerint nem látom, hogy hogyan lehetne egy lakott területen kívül, pl kerékpárúton kutyát futtatva tekerni. Sajnos kisfiammal együtt szemtanúja voltam, ahogy egy népszerű bicikliúton, településen kívül egy kutyát sétáltató ember kutyája nekiment a bringásnak, aki elesett és elég csúnyán összetörte magát. Én nem kockázatnám az ilyet a kutyámmal, marad a futás.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet