Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakrabban válik az időjárás változékonnyá, a szeles és esős napok miatt egyre többször gondolkozunk el azon, hogy érdemes-e nyeregbe pattannunk. Fázni és megázni nem csak kellemetlen, de átfagyott végtagokkal, csúszós kesztyűvel vagy lábbelivel sokszor még csak nem is biztonságos közlekedni. Ma már azonban elég profi cuccokkal tarthatjuk melegen, sőt szárazon magunkat, úgyhogy most meg is mutatjuk nektek, mire érdemes odafigyelni, ha esőálló őszi-téli kerékpáros ruházatot szeretnénk vásárolni.

Hirdetés

Ha egy anyagtól azt várjuk el, hogy vízhatlan legyen, akkor tudnunk kell, hogy minél inkább áthatolhatatlan a víz számára, annál kevésbé szellőzik jól. Azonban mivel kerékpáros ruházatról van szó, a légáteresztés is legalább olyan fontos, mint a vízhatlanság. Ugyanis, ha teljesen lezárjuk a víz elleni védekezés miatt, akkor könnyedén beleizzadhatunk, és a belül felgyülemlő párától fázhatunk meg. Az egyre modernebb technológiák ezt a fontos egyensúlyt próbálják megtalálni. Érdemes tehát tisztában lennünk ezzel az összefüggéssel, mikor ilyen speciális ruházatot választunk.

Aki szeretne egy olcsóbb, átmeneti megoldást, az kipróbálhatja a különböző vízhatlanító spray-ket. Ezek elsősorban arra használhatóak, hogy megújítsák a vízhatlan membránnal rendelkező ruhák és cipők vízlepergető képességét. Ezek relatíve olcsók, csupán arra kell figyelni, hogy nem minden típusú anyaghoz ajánlott őket használni. Ruhák és cipők vízhatlanításához egyaránt használhatóak.

Gyárilag rendelhető vízhatlan esővédőt már néhány sosakgyártó kínál

A vízhatlan sisakvédő ugyan nem egy divatos darab, cserébe legalább meglehetősen feltűnő. ? Ugyanis a legtöbbször ötvözik a vízhatlanság funkcióját a láthatósággal – és ennek érdekében fényvisszaverő csíkokkal ellátott neon színekben pompázik. Leginkább azoknak ajánljuk, akik a maximális praktikumra törekednek kis költséggel.

Esős időben a bringásoknak a lábuk védelmére érdemes a legnagyobb hangsúlyt fektetniük, hiszen a felcsapódó vízben a legkönnyebben a cipők és a lábak áznak át. A cipők vízhatlanításához használhatjuk az impregnáló spray-ket, vagy húzhatunk akár kamáslit is. Az sem mindegy, milyen zoknit húzunk az ideális esetben már vízhatlan cipőnkbe. Ma már elérhetőek vízhatlan zoknik, melyek amellett, hogy nem engedik át a vizet, a szellőzést is garantálják. Ehhez a zokni három rétegből áll, de ezt viseléskor egyáltalán nem érezzük, ugyanolyan tapintása van az anyagnak, mint egy hagyományos zokni esetében.

Ilyen a tényleg víz- és homokálló zokni

A másik sarkalatos pont a comb rész, mely a rázúduló eső által a leginkább átázik. Itt is többféle megoldás létezik – igényeinkhez és a pénztárcánkhoz igazodva. Van derékre csatolható vízhatlan combvédő, mely akkor praktikus, ha amúgy például utcai ruhában tekerünk, de nem szeretnénk elázni. Ha van lehetőségünk átöltözni, vagy sportolásról van szó, akkor érdemesebb esővédő nadrág és dzseki beszerzése. Ez komolyabb befektetés, azonban aki rendszeresen használja, annak mindenképpen megéri az egészsége védelme. Ezekből sokfélét lehet kapni, vízhatlanságuk és légáteresztő tulajdonságaik szerint több kategóriában. Két- vagy háromrétegű membránréteg védi a ruházatot a beszivárgó víztől. Ezekről szintén érdemes tudni, hogy a rendszeres mosás és használat során csökken a hatékonyságuk. Ilyenkor érdemes lehet ezeket is vízhatlanító spray-vel frissíteni.

A speciális ruházatoknál még a varratokra is érdemes odafigyelni, hiszen az is egy potenciális beázási lehetőség. Többször találkozhatunk nem is varrt, hanem hegesztett csatlakozási pontokkal ezeknél a ruhadaraboknál. Természetesen ezeknél a szellőzést is meg kell oldani, ezeknél a hegesztett daraboknál szellőző felületeket alkalmaznak a kritikus részeknél. Ajánlott vékony, de több rétegű öltözék a vízhatlan felső rétegek alá – az évszaknak megfelelően. A túl szoros, vagy éppen túlságosan bő változatokat pedig kerülni érdemes.

Egy fontos plusz, hogy a magunknál tartott cuccaink se ázzanak el tekerés közben. Erre több lehetőségünk is van már. Akik alacsonyabb költségvetésből szeretnék megúszni az esővédelmet, azoknak a különböző táskavédőket ajánljuk. Ezek alkalmasak például a szokásos hátizsákunk vízállóvá tételére is, csupán rá kell húzni és rögzíteni a táskára. Akinek ez kevésnek bizonyulna, az ma már széles választékból szerezhet be magának vízhatlan kerékpáros táskákat is. Ezek között megtalálhatók a nyeregtáskák és a hátizsákok is igény szerint.

Mint láthatjuk, az eső és szél elleni védelem egészen teljeskörű, tényleg csak rajtunk – és persze a pénztárcánkon múlik, hogy melyik változatot használjuk. Egy biztos, ha megfelelően választunk, nincs az a rossz idő, melyben ne tudnánk bringára pattanni.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet