Ez pedig a döntő pillanatban kizárólag Julian Alaphilippe-nek sikerült, aki 23 év után hozott újra szivárvány trikót a franciáknak. A show-t azonban némi meglepetésre a 2020-as Tour győztese indította.

Hirdetés

258 kilométer és 5000 méter szintemelkedés volt a menü az utolsó pillanatban újraszervezett 2020-as országúti kerékpáros világbajnokság záró számában, a férfi elit mezőnyversenyben. A brutális adatok talán nem hozták meg a kedvet egy hosszú szökésre, így nem túl erős nevek léptek el a mezőnytől a nap elején. Jonas Koch (GER), Torstein Traeen (NOR), Marco Friedrich (AUT), Daniil Fominykh (KAZ), Arashiro Jukija (JAP), Eduard-Michael Grosu (ROM) és Ulises Alfredo Castillo (MEX) alkotta élcsoportban többnyire olyan versenyzők tekertek, akik egyedül képviselték nemzetüket.

A szökevények elég kényelmes előnyt kaptak, de esélyük sem volt, csak fárasztották magukat közel kétszáz kilométeren keresztül, mire befogták őket. Ekkor két kör volt hátra a versenyből, és némi meglepetésre a célvonalnál még kerékpárt cserélő Tadej Pogačar rögtön akciózott a Mazzolano emelkedőjén.

A támadásra nagyon megfogyatkozott az élmezőny és a szlovén akciója elég életképesnek is tűnt. Pogačar 10-15 másodperces előnnyel tekert az utolsó kör első emelkedőjéig (21 kilométer volt ekkor hátra), amikor Tom Dumoulin pillanatok alatt felugrott rá, de nem sokkal később a mezőny is összezárt.

Pogačar innentől kezdve már nem volt tényező, ellenben Wout Van Aerttel, aki elsőszámú ellenséggé vált az élen maradt versenyzők szemében. A belgától joggal féltek, hiszen toronymagasan ő számított a legnagyobb esélyesnek az élcsoportban. Van Aert és csapata még olyan nagy nevek igen durva támadásait is szerelte, mint Vincenzo Nibali, Guillaume Martin, vagy Rigoberto Urán.

A végső döntés az utolsó emelkedőre maradt, amikorra az élcsoport néhány lószt követően Wout Van Aertra, Primož Roglič-ra, Julian Alaphilippe-re, Jakob Fuglsangra, Marc Hirschire és Michal Kwiatkowskira korlátozódott. Közülük Julian Alaphilippe a tőle megszokott robbanékonysággal támadott a hegytető előtt, amit senki nem tudott átvenni, így az, ami Pogačarnak nem sikerült, az Alaphilippe-nek igen. A francia nem csak a robbanékonyságának köszönheti a sikert, hanem annak is, hogy remekül ment a lejtmenetben, és az üldözőcsoportban már mindenki csak Van Aert ellen ment. Alaphilippe bő tíz másodperces előnye a célig 24 másodpercre hízott, hátul Van Aert pedig gond nélkül lesprintelte a többieket. A harmadik helyért is komoly volt a csata, végül Hirschi nagyjából tíz centivel belökte a kerékpárt Kwiatkowski elé.

Valter Attila egyetlen magyar indulóként a 71. helyen végzett 21 perc hátrányban (már az utolsó előtti körben is egy leszakadó csoportban volt), de ott lesz a szombaton rajtoló Giro d’Italián.

Valter Attila ott lesz a 2020-as Giro d’Italián

A 2020-as UCI országúti világbajnokság férfi elit mezőnyversenyének végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet