A hazai tókerülő túrák nagyon népszerűek. Ez nem is csoda, hiszen a nekiveselkedés jutalma számos természeti látványossággal és kulturális programokkal kényezteti el a kerékpározókat. A Tisza-tó, a Balaton, a Fertő-tó, az Orfűi-tó, és a Velencei-tó mindenkit tárt karokkal vár.

Ám mielőtt kezdőként a nyeregbe pattannál, hadd szolgáljunk néhány jó tanáccsal!

Hirdetés
  1. A járgány kiválasztása

Végig a part mentén tekersz majd jó minőségű úton? Esetleg lesznek kitérők, és terepút? Hosszabb, vagy rövidebb túrára indulsz? A választól függ, hogy vékony kerekű országúti, esetleg mountain bike, vagy trekking bicaj a jó társ.

Azt, hogy sajátot viszel, esetleg bérled-e, rád bízzuk. Itt gyűjtöttük össze a pro és kontra érveket!

Tipp: csak felszerelt kerékpárral indulj el!

  1. Olvass túraleírásokat, tervezd meg az utad!

Hacsak nem megállás nélkül szeretnél tekerni, érdemes kijegyzetelni azokat a helyszíneket, és beletáplálni a kütyüdbe azokat a GPS koordinátákat, ahol érdemes megállni út közben. Szuper, ha tudod, merre találhatóak az étkezési lehetőségek, de ezen kívül sok csodás látnivaló is vár. Amennyiben ráérős túrát tervezel, vagy a Balatont veszed célba, szállás foglalásról is gondoskodj.

Utad vezethet szántóföldeken, mellékutakon, főútvonalakon, és persze a mesés tavak mellett is. A látképet tarkíthatják legendás látnivalók, például többszázéves fák, gémeskutak, útmenti keresztek. Érdemes betérni 1-1 templomba, és megnézni néhány híres-neves épületet, múzeumot, kiállítást, építészeti emléket, vagy kastélyt.

Templomchill a Felső-Tisza-vidék környékén

Néha olyan érzésed is lehet, mintha egyenesen a múltba tekernél vissza. Persze az is teljesen rendben van, ha csak ledőlsz kicsit az árnyékba, vagy szelfizel egy gyorsat, és már száguldasz is tovább.

  1. Rend a lelke mindennek

Előnyös, és melegen javasolt, hogy legyen rajtad bukósisak, láthatósági öltözet, és egyéb védőfelszerelés. Természetesen a nagy kaland során tarts be minden KRESZ szabályt is.

Baj esetén jól jön, ha ismered a fontos telefonszámokat, és van nálad elsősegély felszerelés, kerékpárjavító készlet. Amennyiben gyorsan leégsz, javasoljuk a naptejet, és vakító napsütésben, nagy melegben a napszemüveg, és a váltóruha is előnyös. Még bizony egy esőkabát is elkelhet.

  1. Készülj vízzel és elemózsiával!

Szuper, ha tele kulaccsal indulsz el, és csomagolsz mellé néhány szendvicset, és energiaszeletet. Előfordulhat, hogy a kinézett étterem épp nincs nyitva, vagy annyira tömve van, hogy hosszas várakozás helyett inkább haladnál tovább. Ekkor előveheted az életmentő harapnivalót, és a tervezett szintidőt is tudod tartani.

Melyek a legjobb gyors energiaforrások, ha hosszabb bringázásra indulunk?

Pattanj bicajra te is, és kerüld meg a kedvenc hazai tavadat! Akár egyedül, barátokkal vagy családdal indulsz neki, felejthetetlen élményben lesz részed.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet