Úgy tűnt, hogy eseménytelen nappal indul a világ legnagyobb sporteseménye, de a Tour az Tour.

Egy nyugodt szakaszhoz ideális forgatókönyvvel kezdődött el a start. Három szabadkártyás csapat versenyzője eredt útnak a mezőny előtt. Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert), Jérôme Cousin (Direct Énergie) és Kevin Ledanois (Fortuneo-Samsic) hamar 4 perc körüli előnyt harcolt ki magának.

Hirdetés

A szökevények nem meccseltek a részhajrán sem, ahol a mezőnyből Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) bizonyult a leggyorsabbnak.

A nap egyetlen hegyihajrája 30 méter magas fellegekben csúcsosodott, ahol azért már az elöl tekerő hármas is hajrázott. Ledaonis volt a legerősebb, így holnap ő tekerhet pöttyösben. A többiek viszont továbbmentek még egy darabig, de 10 kilométerrel a cél előtt mindenkit utolértek.

Akár azt is hihettük volna, hogy egy laza sprinttel zárul a szakasz, de a szűk utakon sorozatosak lettek a bukások. Több esélyes is hátra maradt, Froome és Bernal (Team Sky) szinte teljesen egyedül estek el az utolsó 10 kilométeren belül. ha ez még nem lett volna elég, Nairo Quintana (Movistar Team) defektet kapott 3,5 kilométerrel a cél előtt és ahelyett hogy megpróbált volna tovább gurulni az azonos időért, inkább megállt, így valószínűleg súlyos másodperceket veszített.

A sprintet végül mintaszerűen vezette fel a Quick-Step Floors. Óriásit vezetett a belga bajnok Gilbert, de a többiek is szinte a célig kísérték Gaviriát, aki játszi könnyedséggel nyerte meg élete első szakaszát a Tour de France-on, s lett így a verseny első sárga trikósa. Hasonlóra legutoljára Fabian Cancellara volt képes, aki 2004-ben nyerte a nyitó prológot a versenyen. A második Peter Sagan, a harmadik pedig Marcel Kittel lett. Cavendish és Greipel sokkal hátrébb érkeztek. Gaviria természetesen a pontversenyben és a fehér trikó összetettjében is átvette a vezetést, de mivel ő lesz holnap sárgában, a zöldet Sagan, míg a fehéret valószínűleg Groenewegen fogja majd viselni.

Az eddigi információk alapján Bardet, Kruijswijk, Mollema, Dumoulin, Landa, Nibali, Thomas, Valverde, Zakarin, Daniel Martin és Rigoberto Urán a főmezőnnyel azonos idővel érkezett. Porte, Froome, Yates 51 másodpercet veszítettek, Quintana és Bernal 1 perc 15 másodpercet hagytak ott az úton.

A 2018-as Tour de France 1. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O / P.Ballet


Kövesd velünk a 2018-as Tour de France történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2018 oldalon!

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet