A Tour utolsó hegyi szakaszán a Sky megpróbált szintet lépni.

Hirdetés

A nap elején egy óriási, ötven fős szökevénycsoport távolodott el a mezőnytől olyan nevekkel mint Chavanel, Marcato, Swift, Durasek, Talansky, Rolland, Roche, Stybar, Voeckler, Navarro és még sokan mások. A csoport hét perces előnyt tekert össze magának, de természetesen sokan megérezték, hogy ez így nem lesz jó a végéig, úgyhogy gyakoriak voltak a szökési kísérletek.

Először 68 kilométerrel a cél előtt feleződött meg a sor, amiből 50-nel a vége előtt alakult ki egy elit csoport Darwin Atapumával (UAE Team Emirates), Tony Gallopinnel (Lotto Soudal), Alexey Lutsenkóval (Astana) és Lilian Calmejane-nal (Direct Energie). Erre a csoportra többek között Daniel Navarro, Nicolas Edet (Cofidis) érnek fel nem sokkal később a Col de Vars lejtmenetében. Ezen a hegyen közben hátul az AG2R kezdett el gyilkos tempót menni.

Az utolsó hegymenet lábánál Lutsenko tudott elszakadni a többi szökevénytől. Előnye 40 másodpercre is rúgott, de elfogyott a kazah ereje. Sok korábbi szökevénytársa utolérte. Köztük Atapuma, Navarro és Gallopin, akik ott is hagyják az astanást.

A hármasból végül csak Atapuma marad az élen, de pechjére hátul is megindulnak a támadások. Amikor az Izoard-on elfogytak az AG2R-es segítők Bardet elől, úgy tűnt, senki sem akar menni. Aki tudott volna, az látszólag féltette a dobogós helyezését, mások meg a fülükön vették a levegőt. Nem úgy Daniel Martint (Quick-Step Floors), aki többször is próbálkozott. Messzire azonban nem jutott, ugyanis a Sky húzott egy váratlant: Mikel Landa támadott 4 kilométerrel a cél előtt.

A spanyol a néhány perccel korábban induló pöttyös trikós Barguilt vette üldözőbe, illetve Contadort, aki szintén megpróbálkozott a mai napon is, de hamar kiderült, hogy ez a nap sem fog róla szólni. Landán viszont talán az idei Touron először látszott a szenvedés. Nem hiába: ha ideálisan alakultak volna a körülmények, a dobogóért hajthatott volna.

Csakhogy a 3 kilométeres kapunál Bardet végre elszánta magát. A képlet azonos volt a korábbi napokon megszokottakkal. Froome néhány kerékpárnyira megúszott a kerekén Uránnal, de pillanatok alatt felért a franciára. Sőt, rögtön kontrázott is, amivel felért Mikel Landára. Urán és Bardet azonban nem sokkal később felértek.

Elöl Barguil az utolsó kilométeres kapunál érte utol Atapumát és végül meg is nyerte a szakaszt. Már a nap folyamán biztossá vált, hogy csak célba kell érnie Párizsban, már senkinek sincs esélye, hogy levegyék róla a pöttyös trikót, mégis rákontrázott és két szakaszgyőzelemmel távozhat a Tourról a francia. És azt se felejtsük el, hogy Barguil már a kilencedik helyen áll az összetettben is.

Atapuma épp csak beért az esélyesek előtt, aki közül Bardet egy paraszthajszállal megverte Froome-ot a jóváírásért. Urán 2 másodperc külön időt kapott. Landa viszont 12 másodpercet bukott Froome-ékhoz képest. Bardet így néhány másodperccel közelebb került a sárga trikóshoz a megszerzett jóváírásnak köszönhetően, de már nem lesz több hegyi szakasz a Touron, sőt, még vár a versenyzőkre egy időfutam is Marseille-ben.

Meintjes hozott 22 másodpercet a fehér trikós Yates-en, de még így is több, mint két perc van köztük, úgyhogy ez a trikó is eldőlni látszik.

Fabio Aru szurkolók sem örülhettek a mai nap, hiszen az olasz bajnok nem bírta a lószokat. Több, mint egy percet kapott a győztestől, így az ötödik helyre csúszott vissza az összetettben.

A 2017-es Tour de France 18. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Le Tour de France

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet