A 2017-es Tour legmagasabb hegyét tartalmazó szakaszon támadott, akinek támadnia kellett, győzött, akinek győznie kellett és leszakadt, aki nem volt elég erős.

Hirdetés

A rajt után nem sokkal sajnos történt egy nagy bukás, amelyben elesett két trikóviselő: Warren Barguil (Sunweb) és Marcel Kittel (Quick-Step Floors). A zöld trikós még visszaült a bringára, de később fel kellett adnia a szakaszt.

Elöl közben már kialakult egy csoport többek között Serge Pauwelsszel, Primož Roglič-csal, Thomas de Gendttel, Bauke Mollemával, Jarlinson Pantanoval, Michael Gogllal. Utóbbi három trekes bringás jelenléte ismét egy Contador támadással kecsegtetett.

Először azonban Nairo Quintana támadott a Col de la Croix-n. Quintana próbálkozását hamar szerelte a Sky, de utána rögtön ment Contador is. Ez az akció már komolyabbnak ígérkezett és Quintana ismét ment, de többszöri leszakadás után alig néhány kilométerrel később teljesen megadta magát. Ez nem az ő Tourja.

Contador viszont ment tovább és folyamatosan gyűjtötte be a szökevényeket. A de la Croix-n jó sebességgel haladt, hiszen egy korábbi rekordidőt is megdöntött. Később azonban fogyott az ereje. Hiába segítettek neki óriásit a csapattársai, a verseny döntő pillanatában nem ő volt a legerősebb. Primož Roglič a Galibier-n támadott és már senki nem bírt vele haladni. A 2017-es Tour legmagasabb pontján (2642 m) ő haladt át elsőként, így őt illeti a Henri Desgrange díj.

Roglic azonban nem csak a hegyet vitte el, hanem tovább hajtott és magabiztosan megnyerte a szakaszt is. Ezzel ő lett a Tour első szlovén szakaszgyőztese.

Az esélyesek szintén a Galibiere-n kezdtek el mozgolódni. A legaktívabb a második helyen álló Romain Bardet (A2GR) volt. A francia lószaival csak Froome, Urán és kis késéssel Landa tudta azonnal tartani a lépést. Fabio Aru többször is visszaküzdötte magát, de a Galibiere tetején már nyolc másodperces hátrányban volt az elöl tekerő Landa-Froome-Urán-Barguil csoporthoz képest.

A szétszakadozott élcsoport meglepő módon nem zárt össze a maratoni lejtmenetben, sőt, nőttek a különbségek. A szakaszgyőztes Roglic után bő egy perccel érkezett a sárga trikós csoportja, ahol Urán elvitte a második helyet, Froome pedig a harmadik lett. Így Urán és Bardet között csupán néhány század másodpercnyi különbség van összetettben a második helyen. Froome-hoz képest a lemaradásuk közel fél perc.

A negyedik helyre csúszott vissza Fabio Aru (Astana), aki 53 másodperc hátrányával fél perccel előzi meg az ötödik helyre felzárkózó Mikel Landát. Daniel Martin a mai napon ismét bukott fél percet, de még így is előrébb lépett a hatodik helyre.

Nőttek a különbségek tehát az összetettben, de holnap igen komoly hegyi befutó lesz a 2360 méter magas Izoardon.

A 2017-es Tour de France 17. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

 

Címlapfotó: ASO / Pauline BALLET

Ha úgy gondolod, hogy te is tudsz hasonlót írni, és szeretnél egy minőségi sisakot ingyen, akkor neked találták ki cikkírói pályázatunkat! A részletekért, kattints IDE.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet