Minden bizonnyal sokak számára jelent majd remek kihívást, hogy összeszámolja, mennyi bukás volt a 2020-as Tour de France nyitószakaszán. Az eső ugyanis korcsolyapályává változtatta a Nizza környéki dombokat, és nem kizárt, hogy a mai napon több versenyző vett talajmintát, mint aki nem. A káoszba fulladó kellemetlen nap végén így már talán nem is meglepő, hogy 2011 után újra norvég sárga trikóst láthatunk majd a második szakaszon.

Hirdetés

A szintén nem eseménytelen Tour de Hongrie-nyitónap után talán nem is sejtettük, hogy a Francia Körversenyen még több dráma lesz. Pedig így lett, amiben nagy szerepet játszott, hogy a Nizza környéki dombos körpályán lényegében folyamatosan esett az eső.

Egy nem túl acélos szökés azért összeállt a rajt után nem sokkal, Michael Schar (CCC Team), Cyril Gautier (B&B Hotels-Vital Concept) és Fabien Grellier (Total-Direct Energie) diktálták az iramot a mezőny előtt. Túl nagy előnyük nem lett, a sprinterek csapatai kontrollálták az elmenést.

Közben elkezdett esni az eső, és a Côte de Rimiez emelkedő lejtmenetében szinte minden kanyarban elesett valaki. Bukott Quintana, Dumuolin, Landa, Sivakov, Zakarin, Amador, Porte és Alaphilippe is a nagyobb összetett menők közül. Tony Martin és a Jumbo Visma lassításra szólította fel a mezőnyt, de így is sikerült utolérni a szökevényeket a Côte de Rimiez második mászásakor. A lejtmenetben az Astana felrúgta a megállapodást, aminek csúnya bukás lett a vége: Ion Izagirre óriásit mentett, de még így is telibetalált egy táblát. Ahogy a többiek, úgy ő is folytathatta a versenyt, de ezek után tényleg behúzta a féket a mezőny.

25 kilométerrel a cél előtt aztán a sprinterek felvezetőcsapatainak újra elment a türelme. Úgy tűnt, hogy ép bőrrel megússzák az utolsó kilométereket, de lényegében a 3 kilométeres kapu alatt történt egy újabb bukás, amibe Thibaut Pinot is belekeveredett. A francia folytatni tudta a versenyt, de láthatóan sérült a jobb térde és a bal csípője is.

A hajrában néhány szedettvedett vonat próbálkozott felvezetéssel, de majdnem mindenki egyedül maradt. Az igazán nagy nevek vagy hátul maradtak, vagy nem voltak tényezők a sprintben, itt a nyers erő döntött. Ilyen kellemetlen, esős körülmények között pedig van, akit nem nagyon lehet megverni: Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) ezúttal is érinthetetlen volt, némi meglepetésre mögötte a szivárványtrikós Mads Pedersen (Trek Segafredo) futott be.

Kristoff révén 2011 után ismét norvég kerékpároson feszül a sárga trikó. Szinte csodaszámba megy, de a szakaszt mind a 174 versenyző befejezte értékelhető eredménnyel. Jó kérdés, hogy másnap is ugyanennyi marad-e majd a létszám.

A 2020-as Tour de France 1. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: ©Pressesports/Bernard Papon

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet