A megengedettnél kétszer magasabb salbutamol szintet mértek nála a 18 szakasz után. A csapat nem tagad, a ‘B’ próba is igazolta a vétséget, még sincs eltiltás – egyelőre. Hogy is van ez?

Hirdetés

A salbutamol megengedett maximális értéke 1000ng/lm lehet, Froome-nál ennek az értéknek a kétszeresét mutatták ki a 2017-es Vuelta 18. szakasza után. A csapatot a bergeni világbajnokság időfutama előtt értesítették (szeptember 20.), ehhez képest a közvélemény csak most értesült a fejleményekről.

Froome (a mezőny döntő részéhez hasonlóan) köztudottan asztmával küzd, ami elmondása szerint rosszabbodott a verseny során, így a csapatorvos utasítása szerint növelték a salbutamol bevitelt. „Ahogy mindig is, most is a legnagyobb körültekintéssel jártam el, hogy ne lépjem túl az engedélyezett mennyiséget.” – nyilatkozta Froome a Team Sky közleményében.

A UCI és a Team Sky kivár

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) egyelőre egy konzervatív közleményt adott ki, melyben megállapítja, hogy Froome abnormális értékeket produkált (AAF) és hogy a szabályok szerint amennyiben a sportoló tisztázza, hogy terápiás keretek között használva (inhalálva, a maximális értékeket betartva), a sportoló egészsége érdekében, a csapatorvos utasítására történt az eset, a versenyző tisztázhatja magát a vádak alól.  Ezen a ponton fontos megjegyeznünk, hogy a salbutamol használata nem igényel hivatalos bejelentést a UCI felé, vagyis nem TUE engedély-köteles.

Chris Froome csapata, a Team Sky szerint nem vétettek a szabályok ellen, hiszen a csapatorvos utasítására Froome csak annyi salbutamolt vitt be a szervezetébe, amennyit a szabályok megengednek. Dave Brailsford csapatvezető úgy fogalmaz: „Összetett orvosi és fiziológiai okai lehetnek annak, hogy hogyan bomlik és választódik ki a salbutamol. Elkötelezettek vagyunk, hogy feltárjuk, mi történt ez alkalommal.”

Hogyhogy nincs eltiltás?

Christopher Froome korunk egyik legnagyobb sportembere, ehhez kétség sem fér, de sokan tehetik fel a kérdést, hogy ha egy bizonyos értéket átlép egy sportoló, hogyhogy még hónapokkal az eset után is csak a tanakodás megy? A dolog összetettebb, hiszen a salbutamol azok közé a szerek közé tartozik, amelyek túladagolása nem vonja maga után a versenyző automatikus felfüggesztését.

Attól tartunk, itt a sportdiplomácia fog szerepet játszani, hiszen korábbi esetekben is eltérő mértékű büntetéseket kaptak a versenyzők. Diego Ulissi 2014-ben például egy kisebb kihágásért (1900ng/ml) 9 hónapot kapott, honfitársa, Alessandro Petacchi pedig (2006-ban) egy évet 1320 ng/ml-es túladagolásért. A korábbi moldáv bajnok, Tour-résztvevő Alexandre Pliușchin szintén kilenc hónapot kapott.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet