Nem okozott csalódást a Vuelta 13. szakasza. A lassabb kezdés után a verseny utolsó harmadában nagy tempóra kapcsolt a mezőny és mindent megtettek azért, hogy a végén ne a szökés örüljön. A rengeteg mászás után a Los Machucos várt az esélyesekre, ahol elszabadult a pokol.

Hirdetés

Nincs pihenés, újabb kegyetlen nap előtt állt a mezőny a 13. szakaszon. A 166 km hosszú szakaszba sikerült bezsúfolni több, mint 4000 méter szintkülönbséget, azonban az utolsó emelkedő előtt nem várt „komolyabb” erőpróba a versenyzőkre. A Los Machucos ismerős lehet a 2017-es Vueltáról, akkor a már visszavonult, és később eltiltott Stefan Denifl diadalmaskodott szökésből. Az átlag 8,6%-os hegy (20-25%-os részekkel) ismételten bekerült az útvonalba, és remek terepet biztosított az összetett átalakítására.

A tegnapi szakaszhoz hasonlóan ma is nehezen, közel 1 óra kellett a nap szökésének kialakulásához. Végül egy 29 fős csoportnak sikerült ellépni, benne kiváló hegyimenőkkel és notórius szökés specialistákkal. Köztük volt Sergio Higuita (EF Education First), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Wout Poels (Team Ineos) és a korábban már szakaszt nyerő Jesús Herrada (Cofidis).

A szökevények nem vártak az utolsó pillanatig, már szakasz közben elkezdték egymást kóstolgatni, aminek következtében szépen fokozatosan csökkent elöl a létszám. Héctor Sáez (Euskadi-Murias) volt az első, aki 60 km-el a vége előtt megpróbálkozott egy akcióval, és előnye 2 perc körül is mozgott már a nagyobb szökevénycsoport előtt. A mezőny nem izgulta túl a dolgokat, a Jumbo-Visma diktálta a tempót és egyre biztosabbá vált, hogy ismét két versenyt láthatunk majd.

30 km-el a vége előtt az Astana vette kezébe az irányítást és kicsit növelte a sebességet a pelotonban, megpróbálva kellemetlenné tenni a verseny utolsó részét. A szökevények tovább kóstolgatták egymást, Bruno Armirail (Groupama-FDJ) eredt Sáez után, de a mögötte érkező nagyobb csoport is egyre közelebb került a spanyol versenyzőhöz.

A hegy lábához érkezve Sáez előnye 1:20 volt a Higuita féle üldözőcsoporttal szemben, és 3 perc a mezőnnyel szemben. Armirail hamar bedarálta Sáezt, mögöttük pedig még nagyobb sebességgel érkeztek a szökevények maradékai, köztük Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) és a korábban már említett Sergio Higuita.

Az esélyesek közül először Nairo Quintana (Movistar Team) indult meg elsőként, de hamar utolérték, és a hegy közepén a két szlovén, Primoz Roglic és Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) indult meg. Szépen összedolgozva leráztak magukról mindenkit és 1500 méterre a céltól megfogták az utolsó szökevényt, Latour-t. A hegy tetejétől még volt néhány száz méter lefelé a célig, ahol nem igazán volt nagy csata a sprintben, Pogacar megnyerte a szakaszt, Roglic pedig értékes másodperceket nyert a többi riválissal szemben. A harmadik helyet Latour csípte meg, akivel együtt érkezett be Alejandro Valverde és Nairo Quintana is, mindannyian 27 mp-t kapva a győztestől.

Az összetettben Primoz Roglic tovább növelte az előnyét, a második helyen Alejandro Valverde áll közel 2 és fél perc hátránnyal. A harmadik helyre a még mindig csak 20 éves Tadej Pogacar jött fel, aki már 3 perccel van lemaradva szlovén honfitársától.

A 2019-es Vuelta a Espana 13. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet