A vörös trikós először került komoly bajba a Vueltán, gyakorlatilag egy top 10-es menővel sem tudta tartani a lépést és súlyos másodperceket vesztett.

180 kilométer és az idei Vuelta egyik legbrutálisabb emelkedője, az átlagban 8,7 %-os, de 28%-os részeket is tartalmazó Los Machucos várt a mezőnyre a 17 szakaszon. A brutális befutóra sokan 34-es vagy akár 36-os lánckerékkel készültek. A karakterisztika alapján legkevésbé sem azt vártuk, ami történt, de nézzük, hogyan indult a szakasz.

Hirdetés

Alessandro De Marchi (BMC), Stefan Denifl (Aqua Blue), Magnus Cort (Orica-Scott), Dani Moreno (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick-Step) és Davide Villella (Cannondale-Drapac) alakították ki a nap szökését. A csoport egyetértésben dolgozott az utolsó emelkedőig, ahol azonban nem volt már taktikázás. Először Moreno indított, mikor látta, hogy darabokra szakad a sor, de a spanyol nem bírta erővel, Denifl egy idő után utolérte, majd egyedül menetelt a szakaszgyőzelem felé.

Az esélyesek csoportjából az Orica lépte meg szokásos kármentő próbálkozását. 22 kilométerrel a cél előtt Adam Yates és Esteban Chaves indultak meg és hiába ment velük David de la Cruz (Quick-Step Floor) és Jarlinson Pantano (Trek Segafredo) is, a csoportot hamar utolérték a többiek.

Hat kilométerrel a cél előtt, amikor elérkeztek az igazán meredek részekre Miguel Ángel López (Astana) támadott először, akire hamar felért Alberto Contador (Trek Segafredo) is. Ők viszont nem sokáig tekertek együtt, hiszen Contador bombaformát mutatott és otthagyta a fiatal kolumbiait. El pistolero ezúttal nem fáradt el, és még a szakaszgyőzelemért menetelő Deniflre is veszélyes volt.

Contador mögött néhány megmaradt szökevényt leszámítva egy igen szűk társaság verbuválódott Vincenzo Nibalival (Bahrain Merida), Wilco Keldermannal (Sunweb Team), a leszakadó Lópezzel, Michael Woods-szal, Rafal Majkával (Bora Hansgrohe) és Ilnur Zakarinnal (Katusha Alpecin). És igen, a vörös trikós Chris Froome lemaradt, nem bírta tartani a lépést a többiekkel.

Elöl Stefan Denifl pályafutása legnagyobb sikerét aratta azzal, hogy sikerült megtartania 28 másodpercet Contadorral szembeni előnyéből. Az Aqua Blue csapat számára sem kis siker ez, főleg, a múltban történteket figyelembe véve.

Contador tehát a második helyen futott be, míg harmadikként López futott be a maradék bónuszmásodpercekért. Nibali, Zakarin és Majka a kolumbiaival azonos idővel érkeztek. Froome a célig 42 másodpercet kapott tőlük. Így ha félve is, de kijelenthetjük, hogy újra nyitott a verseny, hiszen még az Angliru személyében még számíthatunk a mainál még sokkal durvább karakterisztikájú befutóra is.

Az összetettben tehát Nibali 1 perc 16 másodpercre csökkentette a hátrányát Chris Froome-mal szemben. Faragott a hátrányán Wilco Kelderman is, de Nibalihoz képest néhány másodpercet veszített a szakaszon. Contador továbbra is az ötödik helyen 3:34-gyel, hiába ment ma óriásit, még mindig egész messze a dobogó. Esteban Chaves viszont tovább romlott, már a top 10-ből is kiesett.

Érdekes lesz a hátralévő pár nap, hiszen két olyan szakasz következik, ahol valószínűleg nem lehet előnyt kiharcolni, utána viszont az utolsó előtti napon a legendás Angliru vár a versenyzőkkel 9,6%-os átlag meredekséggel és közel 13 kilométeres hosszal.

A 2017-es Vuelta a Espana 17. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet