Az Angliru brutális meredeksége megrogyasztotta a piros trikós Roglicot, de az esélyesek nem tudtak igazán komoly időt hozni rajta. A szakaszt a legjobbkor indító Hugh Carthy nyerte.  

Azt követően, hogy a mezőny egy rövid tüntetésen kívül semmi emlékezeteset nem produkált a királyszakasznak beharangozott tegnapi etapon, vasárnap újabb (talán a legjobb) esély kínálkozott az összetett menők összecsapására, a legendás Angliru (13,4 km, 9,4%) emelkedőjének képében.

Hirdetés

Bár a szakasz alig 110 kilométer hosszú volt, az Angliru mellett 4 további kategorizált emelkedőt is belezsúfoltak a szervezők, így nem ígérkezett könnyűnek kontrollálni az etapot. Épp ezért a nap elején komoly harc alakult ki a szökésbe kerülésért, végül a gyors kezdés után egy nagyjából 20 fős csoport tudott elszakadni, köztük Davide Formolo (UAE) és a hegyi trikóra jó eséllyel pályázó Guillaume Martin (Cofidis).

A versenyt vezető Jumbo jól láthatóan csak biztonságos távolságon akarta tartani az elmenést, David de la Cruz (UAE) és Esteban Chaves (Mitchelton) támadás után viszont a Movistar, majd az Ineos állt az élre és a szökés előnye csökkeni kezdett. Végül az elöl maradt 3 fő alig 25 másodperc különbséggel érkezett az Angliru lábához.

Az emelkedőn aztán a megszokott módon a Jumbo állt az élre, 5 kilométerrel a vége előtt még mindig két embere tekert Primoz Roglic előtt. A szlovén viszont a brutális meredekségen kicsit megzuhant, így szinte egy helyben állva, de az összes rivális el tudott távoldoni tőle. Közülük a legjobb erőben Hugh Carthy (EF) volt, így ő nyerte meg a szakaszt Enric Mas (Movistar) és Richard Carapaz (Ineos) előtt.

Roglic végül 27 másodperc hátránnyal érkezett meg. Ezzel elvesztette ugyan a piros trikót, de a hátránya a pihenőnap és a keddi időfutam előtt nem jelentős Carapaz mögött, még mindig a szlovén versenyző a Vuelta esélyese.

A 2020-as Vuelta a Espana 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: Photo Gomez Sport

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet