A kemény emelkedőkkel záruló szakasz hatalmas tempóban zajlott, a mezőny sokáig semmilyen szökést nem engedett el. Végül azonban mégis egy elmenés csatázhatott a szakaszgyőzelemért, az összetett esélyesek harca pedig ezúttal elmaradt.  

Hirdetés

A 12. szakaszon tovább folytatódtak a Vuelta mezőnyének megpróbáltatásai Baszkföldön, ezúttal a tartomány fővárosa, Bilbao volt a cél egy 171 kilométer hosszú szakasz végén. Miután a mezőny pihenőnapnak használta az előző etapot, várható volt, hogy ezúttal nem adnak feltétlenül teret egy szökésnek, a szakasz utolsó harmadában lévő komoly emelkedők pedig akár az esélyesek csatáját is hozhatják.

Ennek megfelelően a szinte teljesen sík első 100 kilométeren nem alakult ki semmilyen tartós elmenés. Aztán amikor már azt hihettük, a komoly tempónak oka van, és ez a szakasz szökés nélkül zajlik le, végül csak ellépett egy komoly, 19 főből álló csoport. Köztük voltak olyan versenyzők, mint Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step), vagy a kitartóan próbálkozó Alex Aranburu (Caja Rural).

A mezőny az eddigi gyors tempóba kicsit belefáradva nagyon lelassult, a szökevények előnye hamar 5 perc fölé nőtt. Ugyan innentől folyamatosan csökkent a különbség, várható volt, hogy ismét az elmenés csatázhat a győzelemért. Először Tsgabu Grimay (Mitchelton-Scott) és Felix Grosschartner (Bora-Hangsrohe) lépett el, őket azonban az utolsó emelkedő lábánál utolérte az élcsoport.

A brutális meredekségű Alto de Arraiz (2,2km, 10,6%) alaposan megszórta a szökevényeket, akik közül Gilbert indított a legjobbkor, és az emelkedő tetején meglévő előnyét épphogy megtartva egyedül érkezett a célba. A 37 éves egykori világbajnok ezzel 6. szakaszgyőzelmét aratta a Spanyol Körön. Mögötte két baszk versenyző végzett, a második Aranburu, a harmadik pedig Fernando Barceló (Euskadi-Murias) lett.

Az esélyesek közül Miguel Angel Lopez (Astana) ugyan megpróbált ellépni az emelkedőn, de támadását hamar semlegesítették, így az élmezőnyben nem történt komoly változás. A holnapi szakasz, benne a Los Machucos kegyetlen hegyével erre alighanem komolyabb lehetőséget kínál majd.

A 2019-es Vuelta a Espana 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet