Nincs pihenés, újabb nehéznek ígérkező nap várt a még talpon maradt versenyzőkre. Az összetett esélyesek sokáig vártak az akciókkal, így újra a szökevények feszülhettek egymásnak, és a holnapi pihenőnap fényében nem is tartalékoltak a fiúk.

Hirdetés

A tegnapi kemény hegyi etap után a mai, szokatlan módon hétfőn rendezett szakaszon sem várt egyszerű penzum a mezőnyre. Az izgalmakat három kategorizált emelkedő, 4100 méter szint és 36 kilométernyi hegymenet biztosította. Ráadásul pihenőnap előtt állunk, így fel lehetett tekerni a fordulatszámot a maximumra, már ha eddig nem tették volna meg. Kicsit szokatlan módon nem egy meredek falra vitték a befutót, egy hosszú, de egyenletesebb hegy, a Puerto de la Cubilla volt a célállomás, ami még sohasem szerepelt a Vuelta útvonalában.

Már megszokott módon nagy tempóban kezdődött a szakasz, az első harmadában nagy harc volt a szökés kialakulásáért. Eredetileg egy 4 fős szökés ment el, akik között ott volt James Knox (Deceuninck-Quick Step) és Mark Padun (Bahrein-Merida). Mögöttük egy nagyobb csoport alakult ki, akik a hegy elején összeálltak, majd hamar elkapták az előttük tekerőket. Köztük ott volt Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) és Valerio Conti (UAE Team Emirates). A mezőnyben sem tétlenkedtek, elképesztő tempóval estek neki a nap első emelkedőjének. A kezdeti fejetlenséget követően, a hegy felénél kicsit lenyugodtak a kedélyek, a Jumbo-Visma pedig a kezébe vette az irányítást a pelotonban.

Külön csata zajlott a pöttyös trikóért, Ángel Madrazo (Burgos-BH) és Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) között. Az első hegyen a francia versenyző vitte el a 10 pontot, így virtuálisan átvette a vezetést a hegyi pontversenyben. A nap második emelkedőjén is az ő párharcuk volt a legizgalmasabb történés, Bouchard újra ledurrantotta ellenfelét, így szerdán rajta láthatjuk majd a kék pöttyös trikót.

Az utolsó emelkedő lábánál a szökevények előnye közel 9 perc volt, így nem volt kérdés, hogy ők küzdhetnek meg a szakaszért. Az Astana remekül játszotta ki a kártyáit, Luis Leon Sánchez szépen dolgozott Fuglsangért, 7 km-rel a vége előtt megindult és csak Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) tudott vele lépést tartani. Ő sem tudta sokáig tartani a dán tempóját, aki a csalódást keltő Tour de France után segítőként érkezett a Vueltára, de most Kusshoz hasonlóan ő is megkapta a lehetőséget, hogy magáért mehessen.

Az esélyesek csoportjában sokáig kellett várni az első akcióra, amit Miguel Ángel López (Astana Pro Team) indított meg. Nairo Quintana (Movistar Team) újabb gyengébb napot fogott ki, így az első komolyabb tempónövelésnél leszakadt. Az összetettben első 4 helyen álló versenyző láthatóan csak egymásra figyelt, így a Top10 alján álló versenyzők is sokáig tartották a legjobbak tempóját.

Jakob Fuglsang azonban senkitől sem zavartatta magát, végig tartotta az előnyét és egyedül érkezve megnyerte a szakaszt. A második helyre a korábban is sokat próbálkozó Tao Geoghegan Hart (Team INEOS) érkezett meg, míg a harmadik helyet a sokat dolgozó LL Sánchez szerezte meg. Fuglsang ezzel első háromhetes győzelmét aratta. Az esélyesek csoportjában López tűnt a legerősebbnek, többször is támadott, de Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) és Roglic képes volt átvenni őket. Hárman együtt érkeztek meg, mögöttük Valverde azonban már 23 másodperc hátrányban gurult be. Quintana több, mint 2 percet kapott a triótól.

Összetettben Roglic tovább növelte előnyét, közel 3 perc előnye van a 2. Valverdével szemben, akihez azonban közelebb került Pogacar és López is. A 3. helyen álló fiatal szlovén már egy percen belül van a veterán spanyolhoz képest. Quintana kiesett a legjobb 5-ből, helyére Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) ugrott fel.

 

A 2019-es Vuelta a Espana 16. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet