A Dolomitok legnehezebb szakaszán hiányzott az átütő erő a rózsaszín trikós megtöréséhez, így – jobb híján – erőltetett pszichológiai meccsbe ment át a végjáték.

Hirdetés

A várakozásoknak megfelelően ismét egy hatalmas csoport alakult ki a mezőny előtt az utolsó magashegyi etapon, ám közülük végül csak Mikel Landa (Team Sky) és Tejay van Garderen (BMC Racing Team) csatázhatott a győzelemért. A duó az utolsó hegyen (Pontives) hagyta ott megmaradt szökevénytársait, végül pedig együtt érkeztek a célba, ahol az amerikai volt a gyorsabb. Szinte hihetetlen, de ez volt van Garderen első háromhetesen aratott szakaszgyőzelme. Landa a királyetap után ismét a második lett.

Az összetett menőket tartalmazó csoportban már 53 kilométerrel a cél előtt támadott Quintana. A Passo Gardena emelkedőjén azonban nem tudott ellépni még Nibali és Sitsou segítségével sem, a rózsaszín trikós Dumoulin a hegy előtt felért rájuk tempóból.

A top 10 az időközben leszakadó fehér trikós Bob Jungels (Quick-Step Floors) kivételével együtt állt neki az utolsó hegynek, ahol furcsa játék alakult ki. A Movistar megmaradt emberei 7-tel a vége előtt kezdtek el csont nyelet menni, majd nem sokkal később Quintana próbált meglépni. Quintana azonban sokáig csak csapattársa, Anacona kerekén billegett alig néhány másodpercnyi előnyben Dumoulinékhez képest.

A 2014-es Giro győztese folyamatosan kommunikált a csapatával, majd 5,8 kilométerrel a cél előtt megpróbált tovább menni, de úgy tűnt, hiányzik az átütő erő, hiszen a FDJ Reichenbach vezetésével szerelte ezt az akciót. Néhány pillanat múlva már Nibali gyorsított ki miközben Mollemát majdnem fellökte, de Dumoulin ezt az akciót is rezzenéstelen arccal kontrollálta. Sőt, a holland visszatámadott, ám ez az akció nem bizonyult komolynak, ahogy a továbbiak nagy része sem.

Már csak 4 kilométer volt a célig, amikor Domenico Pozzovivo (Ag2r) gurult el ülve a többiektől. Kerekén éppen Thibaut Pinot (FDJ) tekert, és ha már ott volt, neki is álltak tempót menni. A duó remekül összedolgozva közel egy percet harcolt ki a célig Dumoulinékhez képest, majdnem utolérték van Garderenéket is. Ezzel az akcióval Pinot újra lőtávolba került a dobogóhoz képest.

A Pozzovivo-Pinot akciót egy darabig póker arccal figyelték hátul, míg szépen lassan mindenki megérezte a vérszagot, és Zakarin, Mollema, Kruijswijk is szabad kártyát kapott. Egyedül a top 3 maradt együtt. Úgy tűnt, Nibalinak és Quintanaának teljesen mindegy, mit csinálnak a többiek, ők csak abban bíznak, hogy Dumoulin a nyomás hatására hibát követ el, amiből később profitálhatnak. Dumoulin azonban végig megőrizte hidegvérét és – látszólag – egyik akcióra sem ment, csak egy közepesen erős tempóval a célba vitte Nibaliékat.

Nem sok jót jelent, ha már ilyen kényszer megoldásban bíznak a rózsaszín trikóra pályázók, de az minden esetre tény, hogy Dumoulin ismét érinthetetlen volt. Előttünk áll még két hegyi befutós szakasz, azonban az igazán kemény terepeken (a magashegyi etapokon) túl vagyunk és még mindig Dumoulin vezet. Csodák nincsenek, viszont a 16. szakasz is megmutatta, hogy még bármi történhet.

Jungels a mai betlijével hátrébb csúszott az összetettben, Yates átvette tőle a fehér trikót is.

A 100. Giro d’Italia 18. szakaszának videós összefoglalója:

A 2017-es Giro d’Italia 18. szakaszának végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet