Utunk megtervezéséhez, egy jó kis túrához vagy edzéshez, és még megannyi minden máshoz jól jöhetnek egyes mobilalkalmazások. Néhányat ezek közül összegyűjtöttünk, de szinte biztos, hogy lehetne még mivel bővíteni a listát.

ÚTVONALTERVEZŐK

Google Maps

Idehaza a legtöbben talán a Google Maps útvonaltervező alkalmazása mellett teszik le a voksukat, ami valahol teljesen érthető, de mivel ezt az applikációt nem kifejezetten kerékpáros útvonalakra tervezték, így nem is lehetnek túl nagy elvárásaink.

Hirdetés

Külföldi, angol nyelvű fizetős és ingyenes alkalmazások közül szép számban válogathatunk a kerékpáros útvonaltervező programok közül. Ilyen például a Bikemap, ami egészen jól kezelhető, de ő sem ismeri a kerékpárutakat és a Váci utat „vácsi útnak” ejti.

Bringamánia

A Bringamánia app Budapest és 26 környező település kerékpáros útvonalait tartalmazza. Az alkalmazás iOS-en valamiért nem akart működni és a vélemények alapján másoknak sem, de Androidon nagy erőforrásigénnyel, de futott. Telepítés és gyors regisztráció után le kell töltenünk a 230 megás térképet és máris mehet az útvonaltervezés, ami az alapján tervez majd, hogy milyen bringásnak vallottad magad. A térképen a kerékpárutak minőségüknek megfelelően külön színekkel vannak jelölve. Az app az alapján részesíti előnyben a kerékpárutakat, hogy milyen sűrűn kerékpározol.

 

TÚRÁKHOZ, EDZÉSEKHEZ

Strava 

A Strava egy nagyon népszerű, kedvelt és sokat dicsért (sajnos sok probléma van a GPS-szel) alkalmazás. Azon kívül, hogy edzéseinket rögzíthetjük vele, a végén szegmensekre osztva nézhetjük meg, hogy hogyan teljesítettünk. Többfunkciós, ami azt jelenti, hogy nem csak a bringázásainkról, de a futásainkról, vagy más sporttevékenységünkről készült adatokat is képes rögzíteni. Ezek tartalmazhatják a távolságot, a tempót, a sebességet, az emelkedést, és az elfogyasztott kalóriák számát.

Korábbi teljesítményeinket összehasonlíthatjuk egymással, egyéni és csoportos felméréseket is készíthetünk vele, élményeinket pedig barátainkkal is megoszthatjuk. Csatlakoztathatunk hozzá GPS-t pulzusmérő eszközöket, vagy akár wattmérőt is. Szintén kompatibilis okosórákkal is, de további webes funkciókkal is el van látva.

A Premium csomag igyekszik gondoskodni a sportolók biztonságáról, javítani a teljesítményükön, valamint még élvezetesebbé tenni a tevékenységüket. Személyre szabott edzésformát állíthatunk be vele, barátaink és családtagjaink is élőben követhetik nyomon utunkat. Ilyenkor a többiek valós idejű visszajelzést adhatnak a plusz motivációért és a biztonságosabb edzésért.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelvek: angol, kínai, francia, holland, japán, koreai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol
Használata: Ingyenes, de a premium 7,99 $ havonta ami kb 2000 Ft

Relive

Az egyik kedvencünk. Az edzéseinkből látványos animált videót készíthetünk. Például ilyet:

Az útközben készített fotókat elhelyezhetjük a térképen és minden fontos adatot könnyedén megoszthatunk bárkivel. A Relive kompatibilis a Garminnal, Polarral, Stravával, Endomondóval és sok más népszerű edzés rögzítő szolgáltatással.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelvek: angol
Használata: ingyenes

Hasonló alkalmazások a kategóriában: Map My Ride, ViewRanger, RiderState, Endomondo, Cyclemeter, Bikemap

 

FITNESZ, DIÉTA, STB.

Calorie Counter & Diet Tracker by MyFitnessPal

Segít a napi kalóriabevitel nyomon követésében és a testsúly csökkentésében. Adatbázisa rengeteg élelmiszert tartalmaz, ezzel hozzásegítve a használókat ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő étrendjüket. A diétás étrendek közül a következőket tartalmazza: 1200 kalóriás étrend, alacsony szénhidráttartalmú vagy nem szénhidráttartalmú étrend, vegán étrend és ketogén diéta. Tehát a megfelelő és az ajánlott kalória, szénhidrát, fehérje, zsír, rost és koleszterin bevitelt is támogatja.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelvek: angol
Használata: Ingyenes (Alkalmazáson belüli vásárlások elérhetőek.)

Hasonló alkalmazások a kategóriában: Calorie Counter – MyFitnessPal

 

SEGÉLYKÉRŐ

St John Ambulance First Aid for Cyclists

Kifejezetten a kerékpárosok számára készült. Célja, hogy minden kerékpáros elsajátítsa az elsősegélyt, hogy vészhelyzet esetén megelőzhető legyen a nagyobb baj. Elsősorban elsősegély kézikönyvek tartalmát és orvosi szakemberek véleményét tartalmazza. A készítők azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az alkalmazás kizárólag az Egyesült Királyság protokolljain alapul.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelv: angol
Használata: Ingyenes

 

KÜTYÜK

Bike Doctor

Olyan, mint egy kis kerékpárszerviz, csak ez elfér a zsebünkben. Megfelelő állapotban tarthatjuk vele a bringánkat és segít a javításokban, ha a kerékpárt valamilyen probléma érte. A leggyakoribb kerékpáros javítások közül jó néhányat tartalmaz, a kezdő bringásoknak pedig világos, egyértelmű utasításokat adhat a bicikli karbantartásához.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelvek: angol, spanyol, svéd
Használata: Fizetős

Hasonló alkalmazások a kategóriában: Bike Repair

 

IDŐJÁRÁS

Időkép

Ezt talán nem is kell magyarázni. Ha szeretnék tájékozódni az időjárási viszonyokról mielőtt útnak indulunk, akkor nagy hasznát vehetjük az Időkép alkalmazásnak. Élő időjárási térképek, nagyfelbontású radar, azonnali viharjelzés, webkamerák és villámtérkép is található a felületén.

Kompatibilitás: iOS, Android
Nyelvek: magyar, angol
Használata: Ingyenes (Alkalmazáson belüli vásárlások elérhetőek.)

Azóta elkészült újabb gyűjtésünk, itt nem szereplő appokkal:

2019 legjobb bringás applikációi

Borítókép: Andreas Kambanis

Hirdetés

3 hozzászólás

  1. Sajnálom, hogy többségük angol nyelvű. Valamennyit értek ugyan angolul, de az elsősegélyhez szerintem kevés lenne, pedig hasznos kis appnak tűnik.

  2. A Relive nem ingyenes. Persze van ingyenes része, de akkor nem készíthetsz ilyen domborzati animációt. Kimaradt pl. A mapmyride. Jobb mint a Strava.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet