Idén első alkalommal hirdette meg A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakról készült fotókat bocsátották szavazásra, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban.

Hirdetés

A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet. Népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt, illetve a kihirdetés után vállalja a nyertes kerékpárút turisztikai célú ismertetését.

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5417 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes 1406 kedveléssel. A győztest követi 1162 szavazattal a Pálháza-Bózsva és 1135 szavazattal a Füzérkomlós-Füzér kerékpárutak.

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Tatabányáról indulva az Által-ér mentén haladó út során kiépített kerékpáros pihenőhelyen lehet megállni.

Az útvonal mellett található a 400 ezer éves régészeti lelőhely, ahonnan az ismert heidelbergi típusú ember, „Samu” származik. Tatára érve kellemes kikapcsolódást biztosít a tatai vár, illetve a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egy napos kirándulásra ajánlott. Aki bevállal további 10 km tekerést, szintén jó minőségű kerékpárúton Dunaalmás magasságában eljuthat egészen a Dunáig.

A 2020-a Év Kerékpárútja szavazás végeredménye:

Tatabánya-Tata 1406
Pálháza-Bózsva 1162
Füzérkomlós-Füzér 1135
Balatonalmádi-Szentkirályszabadja 414
Lenti-Máhomfalva 263
Köröstarcsa-Mezőberény 245
Balatonfüred 188
Veszprém-Szabadságpuszta 184
Zebegény-Nagymaros 162
Szentendre 131
Sárvár-Bögöt 127
Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet