Az idei Tour de France sem marad újdonságok nélkül. Lesznek új emelkedők, rövidebb útszakaszok, valamint ismeretlen terepek. Ezúttal leginkább Franciaország keleti és déli területei kerülnek terítékre, amik dombságaikról és hegységeikről híresek, így a versenyzőkre ismét nagy kihívás vár. Ugyanakkor az egyes etapokat nem csak szakmai, de turisztikai szempontból is érdemes lehet szemügyre venni, hiszen a három hét alatt gyönyörű francia tájakat fognak bejárni a résztvevők.

Hirdetés

2017. július 05. / 5. szakasz: Vittel – La Planche des Belles Filles 160 km (hegyi befutó) 

Képen: Vittel, Grand Hotel / Forrás: pexels.com

Nem meglepő, ha sokaknak a Vittel szóról elsőként a világhírű ásványvíz jut az eszébe. A francia településről azonban érdemes tudni, hogy nem csak ivóvizéről, de spa kezeléseiről is kifejezetten ismert. A Vogézek hegyláncának területén elhelyezkedő Vittel fő utcái közé tartozik a Rue de Verdun, ahol számos üzlethelyiségre lelhetnek a vásárolni vágyó turisták, de éttermekből és szórakozási lehetőségekből sincs hiány. Tovább haladva az Avenue Bouloumié útról letérve megtekinthető a Termál Park (Parc Thermal), ahol fürdőzési lehetőségek, gyógy és spa kezelések, kulturális központ, nevezetességek, valamint étkezdék várják a vendégeket. Sőt, még a golf szerelemesei is megtalálhatják itt a számításukat a Golf Vittel Ermitage hatalmas terepén, de ha valaki mégis kisebb pályára vágyna, akkor a néhány kilométerrel odébb elhelyezkedő Golf Vittel – Hazeau sportközpontban is tehet egy próbát. Vittel már csak azért is hálás választás, mert a 4. szakasz befutója is ebben a városban van, így többet láthatod a Tour de France versenyzőit is.

Távolság Budapesttől: 1262 km

A Tour de France sportolói Vittel útjain áthaladva az első hegyi befutóhoz fognak megérkezni, amely a La Planche des Belles Filles irányába halad. A szakasz nem túl hosszú, ellenben igen meredek. Haute-Saone megye síparadicsoma a 2012-es Tour de France után tett szert hírnevére, amikor a Team Sky először vette át a sárga trikót Bradley Wiggins révén és csapattársa, Chris Froome is először ízlelhette meg a sikert. Két évvel később 2014-ben már Vincenzo Nibali nyert ugyanitt hegyi befutót.

A „szép lányok deszkája” jelentéssel rendelkező magaslat neve egy régi legendához kapcsolódik, amely még a háború idejéből származik. A történet szerint a svéd zsoldosok elöl menekülő fiatal nők, ahelyett hogy megadták volna magukat, inkább az öngyilkosságot választották és leugrottak egy szikláról. Ezt követően az egyik zsoldos saját tőrével, deszkából készített sírt a „szép lányoknak”. Az elbeszélésről még egy faszobrot is készítettek, amit ki is állítottak. A valóság azonban egészen más. A 16. században helyi nyelven “a szép bükkfák lakott területe” névvel illeték a környéket, ami idővel átalakult és elnyerte a mai kifejezését. Ma már főként a sí-, a bob-, valamint a sífutópályák vonzzák ide a turistákat.

Távolság Budapesttől: 1227 km

2017. július 09. / 9. szakasz: Nantua – Chambéry 181 km

Képen: Chambéry / Forrás: pixabay.com

A kerékpárversenyek szervezői általában előszeretettel tervezik útjukat Nantua irányába, de a Tour de France esetében most lesz egy új, eddig nem használt hegyi szakasz is a befutót megelőzően. Az Ain megyei térségben a hegyi kerékpározás mellett még a síelés, a siklóernyőzés és a hegymászás is népszerű programnak számít. A fesztiválokról és a nevezetességről nem is beszélve. Nantua tava kiváló kikapcsolódást nyújthat a pihenni vágyóknak, de akár kempingezésre is van lehetőség, valamint a helyi gasztronómiai érdekességek is fokozhatják az élvezetet.

Távolság Budapesttől: 1320 km

A következő állomás Chambéry, Franciaország egyik kulturális és történelmi városa, amely valódi bejáratként szolgál a francia Alpok északi részéhez.  Ipari, kereskedelmi, valamint közlekedési szerepe igen kimagasló. Az idetévedő turisták elsősorban a régmúlt korok megmaradt emlékeiben és látványosságaiban gyönyörködhetnek. Ha valaki kedveli az építészetet, a jó ételeket és italokat, akkor Chambéry megfelelő úti cél lehet. A köztéri piacon francia sajtokat árulnak, de az Alpok helyi termékei közül is lehet válogatni. Máskülönben a síelés, a vitorlázás és a sziklamászás is kedvelt elfoglaltságnak számít a régióban.

Távolság Budapesttől: 1285 km

2017. július 14. / 13. szakasz: Saint-Girons – Foix 101 km

Képen: Foix / Forrás: pixabay.com

Kevésbé ismert, de annál nagyobb jelentőséggel bíró francia övezet Ariège megye, melynek része Saint-Girons is, ahol leginkább a szabadtéri tevékenységek dominálnak. Rejtett völgyekkel, kastélyokkal, tornyokkal találkozhatunk, és mivel viszonylag alul lakott régiónak számít a környék – kivéve júliusi és augusztus között – így kifejezetten csendes és nyugodt légkörben részesülhetnek az idelátogatók. Kellemes kis túrákat lehet tenni a hegyek között, de városnézéssel vagy kerékpározással is eltölthetjük itt az időnket.

Távolság Budapesttől: 1846 km

Ariège prefektúrája alá tartozik Foix városa is, ahová a hegytetők megmászása után befutnak a versenyzők. Foix történelmi háttere szintén több száz éves múltra tekint vissza. A vár és a templomlátogatások mellett a helyi botanikus kertet is meg lehet tekinteni. A helység klasszikus vonásai közé sorolhatóak a jellegzetes szűk utcák, valamint a régi építésű házak. A már említett vár, a Chateau egy hatalmas szikla tetején tündököl, ahonnét gyönyörű kilátás vár a látogatókra.

Távolság Budapesttől: 1831 km

2017. július 16. / 15. szakasz Laissac – Le Puy-en-Velay 189 km

Képen: Le Puy-en-Velay / Forrás: upload.wikimedia.org

Laissac festői szépsége nem kizárt, hogy hamar magával ragadja az embereket. A faluhangulattal csábítgató község Aveyron megyéhez tartozik. Az átutazók legfőképpen szabadtéri tevékenységek közül válogathatnak, legyen szó városnézésről vagy éppen túrázásról a közeli erdők kiránduló pontjainál.

Távolság Budapesttől: 1743 km

Szintén az Aveyron megyéhez tartozik Le Puy-en-Velay városa, amit a X. századi írásokban Vetula néven említettek. Történelmi és kulturális örökségei mellett gazdag nyári és téli turisztikai kínálattal rendelkezik. A földből kiemelkedő sziklákon olyan csodákat tekinthetünk meg, mint a Franciaország Nagyasszonyának szobra (Statue of Notre Dame de France), vagy a Szent Mihály kápolna (Chapelle Saint Michel), de emellett még rengeteg műemléket említhetnénk. A várost népszerű zarándokhelyként tartják számon. A turisták kerékpár- és gyalogtúrákon vehetnek részt, gasztronómiai ínyencségeket kóstolhatnak és olyan sportlehetőségek közül válogathatnak, mint a golf, a tenisz, az úszás, vagy a lovaglás, de akár a vízi sportokat is kipróbálhatják. Telente pedig az évszaknak megfelelő sportoké a főszerep. Ha valaki szereti a kézműves foglalkozásokat, akkor a csipkeverés művészetét is elsajátíthatja. Nem különben spa szolgáltatásokkal is kényeztethetik magukat az idetévedők. Napközben olykor utcai látványosságokkal szórakoztatják a közönséget, éjszakánként viszont a koncertek és a buli hangulat csalogatja ki a házukból a nagyutazókat.

A megannyi látnivaló mellett azért is érdemes Le Puy-en-Velay-be látogatni, mert másnap itt pihen a karaván, és azután itt rendezik a 16. szakasz rajtját is.

Távolság Budapesttől: 1504 km

2017. július 20. / 18. szakasz Briançon – Izoard 179 km (hegyi befutó)

Képen: Briançon / Forrás: upload.wikimedia.org

Briançon Franciaország második legmagasabban fekvő helyszíne, Davos után. A terület csakugyan elnyerte Franciaország kulturális és történelmi városa címét. A Vauban által tervezett erődítmények részeként több épülete is felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Az építészet iránt rajongók igazi remekműveket csodálhatnak meg itt. Templomok, régies házak, valamint szűk utcák gazdagítják a település szépségét és eszmei értékét. A város egyébként katonai, ipari és vallási örökségekkel is büszkélkedhet. Nyaranta azonban a fesztiválkoncertek sem maradnak le a palettáról, míg telente a síelés népszerűsíti a környéket.

Távolság Budapesttől: 1190 km

A Tour de France gyakori útvonalaként is ismert Izoard (Col d’Izoard) hegyszoros magaslata körülbelül 2 360 méter. Érdekesség a verseny szempontjából, hogy bár 1922 óta 34-szer szerepelt ez az hely a Tour útvonalában, ez idáig még egyszer sem szerepetl az egyes etapok céljaként. A hegység máskülönben meseszép látványt nyújt az Alpokra. A csúcson egy emlékmű is található Louison Bobet és Fausto Coppi kerékpárversenyzők emlékére.

Távolság Budapesttől: 1211 km

A Tour de France 2017-es szakaszairól ezen a linken olvashatsz bővebben.

Ha nem akarsz lemaradni a Tour de France történéseiről, akkor kövesd ezt a linket: https://flowcycle.hu/tour-2017

Borítóképen: Dél-Franciaország / Forrás: pixabay.com

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet