Andrea Tafi ex profi kerékpáros a minap igen érdekes nyilatkozattal állt elő: jövőre újra indulni szeretne a Párizs-Roubaix klasszikuson.

Az olasz kerékpáros a kilencvenes években és a kétezres évek elején volt proffi, pályafutása alatt 27 profi győzelmet szerzett, köztük a Párizs-Rouibaix kockaköves klasszikust is sikerült megnyernie 1999-ben. Tafi azóta bringáz mezeket és árul és szállások kiadásával foglalkozik, így bőven jut ideje még az edzésre is.

Tudom, hogy őrült ötlet, de szeretnék újra versenyezni. Egyetlen célom van: részt venni a Párizs-Roubaix-n. Húsz évvel a győzelmem után tudom hogy lehetetlennek tűnik, de meg akarom próbálni.” – mondta Tafi a La Gazzetta dello Sportnak. Az olasz kerékpáros 52 évesen egészen jól tartja magát, továbbra is keményen edz, Granfondókon indul és 18 ezer kilométert megy egy évben és a súlya sem gyarapodott ledolgozhatatlan mértékben. Most 79 kiló, amiből még hatot kellene leadnia, hogy korábbi versenysúlyát elérje. Ahogy a veterán fogalmaz, a ’98-as olasz bajnoki mezét még fel tudja venni.

Tafi már idén is bizonyította, hogy készül valamire, hiszen korábbi főszponzora invitálására két magyar versenyen is részt vett. A Mapei Tour de Zalakaros amatőr megmérettetésen és az UCI 1.2-es besorolású V4 Special Series versenyen is rajthoz állt (a Zengő KSE színeiben). Utóbbin a főmezőnnyel együtt ért célba a 37. helyen.

Visszatérése koránt sem lesz akadálymentes, de a jelek szerint valóban komolyan gondolja. Mivel a Roubaix egy World Tour verseny, ahol csak első- és másodosztályú csapatok kaphatnak meghívást, egyértelmű, hogy be kell iratkoznia a biológiai útlevél programba, amivel kapcsolatban Tafi állítólag már meg is tette a kezdőlépéseket. Fontos volt, hogy igyekezzen, ugyanis ahhoz, hogy megkapja az útlevelet (és így az indulási lehetőséget a profi versenyeken), fél évet el kell töltenie a programban, ahol rendszeresen mérik majd az értékeit, hogy azokat majd később a versenyzői időszakához tudják majd mérni. Még éppen időben van, hiszen a 2019-es Párizs-Roubaix-t április 14-én rendezik.

Címlapfotó: Bringasport / Vanik Zoltán

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet

3 + 14 =