Léteznek jó módszerek, ha szeretnénk elkerülni a ruhánkon éktelenkedő izzadságfoltokat.

A nyári időszak a legideálisabb a kerékpározásra, ilyenkor azonban többek között olyan kihívásokkal kell szembenézünk, mint a kánikula, a hőhullám, a kiszáradás, a napszúrás és a hőguta, vagy az izzadság. Miként egészségünket is óvjuk nagy hőség idején azzal, hogy nem megyünk ki, vagy nem tartózkodunk túl sokáig a napon, esetleg védőruhát viselünk, illetve biztosítjuk magunk számára az elegendő folyadékbevitelt, úgy az izzadtság ellen is léteznek bevált módszerek.

Hirdetés

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy az izzadás természetes jelenség. Szervezetünk egészségének megtartásához elengedhetetlen, hiszen testhőmérsékletünk szabályozásáért, valamint bizonyos anyagcseretermékek kiválasztásáért is felel. Ha megizzadsz, mihamarabb gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről is.

Csekkold az időjárást!

Indulás előtt érdemes megtekinteni az időjárás-előrejelzést, illetve olyan időpontban útnak eredni, amiről tudjuk, hogy az ideális lehet a számunkra. Feltéve, ha a programunk nem köt minket semmilyen kötelező időponthoz. Másrészt így naprakészek lehetünk azzal kapcsolatban is, hogy milyen öltözékkel és egyéb ellátással (étel, ital, biztonság, stb.) készüljünk az utunkra. Reggel sokszor elég csak fél órával hamarabb útnak indulni, hogy még ne tikkasztó hőségben kelljen betekerni a munkahelyre/suliba.

Biciklizz okosan!

Nem titok, hogy minél dinamikusabb mozgást végez az ember, annál erőteljesebbé válhat a verejtékezés. Ilyen esetben is célravezető lehet megfontolnak és körültekintőnek lenni. A sport célú mozgáshoz képest válassz alacsonyabb pedálfordulatszámot, így alacsonyabban tarthatod a pulzusodat és ezáltal az izzadást is mérsékelheted. Legyél körültekintő a forgalomban, kerüld a hirtelen fékezéseket, kigyorsításokat! Ha előre látod, hogy pirosra fog váltani a lámpa, egy hosszúra nyújtott gurulással elkerülheted a fölösleges megállást/elindulást.

Válassz megfelelő ruházatot!

A bő és könnyű szabású ruhák sokkal jobban szellőznek, mint azok, amik rátapadnak a testünkre. Természetesen ilyenkor figyelni kell arra, nehogy a ruhánk beakadjon a kerékpár valamelyik részébe. Nagy meleg idején amúgy is érdemesebb elkerülni a műszálas, gumi, illetve műbőr ruhákat, hiszen ezek elősegíthetik az izzadást. A légáteresztő cipők szintén praktikus megoldást nyújthatnak.

Technikai kerékpáros ruházati cikkekből egyébként ma már bő választék érhető el különféle árkategóriákban. Ezek a könnyű, jó nedvszívó képességgel rendelkező öltözékek képesek gyorsabban elvezetni az izzadságot. Ha nem szeretnénk teljes kerékpáros szettet magunkra húzni, akkor már egy kifejezetten erre a célra kialakított trikó, aláöltözet is sokat segíthet abban, hogy kellemesebb körülmények között tekerjünk.

Kerékpárbarát hátitáska

Az elmúlt években sokat fejlődtek a kerékpáros hátitáskák is, amiknek a kivitelezésénél többek között fontos szemponttá vált a kényelem, a hát szellőzése és az izzadság megfelelő elvezetése. Ma már a munkába járáshoz használt hátizsákoktól kezdve, a túrákhoz, vagy a kerékpár sportoláshoz igénybe vehető hordózóeszközökig mindenféle kategóriában válogathatunk. Persze ha valaki inkább elhagyná a hátitáskát, akkor még mindig jó megoldás lehet a biciklikosár.

Jól szellőző bukósisak

A kerékpáros védőfelszerelések alapvető kellékeihez tartoznak a bukósisakok. Minél több nyílás található egy ilyen fejvédőn, annál jobban szellőzik, és annál kevésbé izzadhat bele az ember. Előnyös lehet olyat választani, amin van bogárháló is, hogy a kisebb testű állatok ne okozzanak nekünk kellemetlenségeket.

Megérkezés után átöltözés

A váltóruha ugyancsak opcionális lehetőséggé válhat, ha tudjuk, hogy lesz lehetőségünk átöltözni a helyszínen a megérkezésünket követően. Ha nem is mindig, de B tervként a kerékpáros felszerelésünk mellé elhelyezhetünk a hátitáskánkban egy anyagában könnyű, kényelmes ruhát, amit szükség esetén bármikor viselhetünk.

 

Te hogy védekezel az izzadtság ellen? Oszd meg velünk kommentben!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet