Új, sisakokkal kapcsolatos tanulmány készült, ezúttal a norvégok vizsgálták a bringás bukósisak viselés hasznosságát. A tanulságok terén maguk a kutatók sincsenek azonos állásponton.

Hirdetés

A kutatást a norvég tanács közúti biztonsággal kapcsolatos felmérése ösztönözte, ahol kiderült, hogy a norvég bringások több mint fele nem használ bukósisakot bringázás közben. Ezzel a norvég bringások a felmérések szerint megkétszerezték a súlyos fej- vagy arcsérülés kockázatát a mindennapjaik során. A sisakviselők körében 34%-kal volt alacsonyabb a súlyos arc- vagy fejsérülés kockázata.

Az is kiderült, hogy a bukó akkor növeli a legnagyobb mértékben az esélyeinket, ha a balesetbe nem keveredik bele valamilyen másik jármű. Vagyis ha valamilyen hiba miatt szimplán elesünk. A kutatás kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben hogyan változott a sisakviselési hajlam a különböző bringás korcsoportok körében.

Milyen arányban viselnek sisakot a bringázó norvégok?

 • Felnőttek sisakviselési hajlandósága %-ban
 • Gyermekek sisakviselési hajlandósága %-ban

A kutatást végzők kiemelték, hogy a korosztályok közötti aránykülönbségek egy fals következtetésből adódnak. Szerintük azért adunk a gyerekeinkre nagyobb arányban bukósisakot, mert úgy gondoljuk, hogy sérülékenyebbek, mint a felnőttek. Ezzel szemben a kutatás azt az eredményt hozta, hogy korosztálytól függetlenül azonos mértékű veszély leselkedik ránk, hiszen a felnőttek bár ellenállóbbak és ügyesebbek, de magasabb sebességgel is tekernek, mint a gyerekek.

A világon csak Új-Zélandon, Argentínában és Ausztráliában kötelező sisakot viselni, utóbbi esetében konkrét kutatások bizonyították, hogy a kötelező sisakviselés csökkentette a kerékpározási hajlamot az országban. Ennek ellenére a Alena Høye, a Norvég Közlekedési Kutatóközpont munkatársa úgy véli, hogy a sisakviselés kötelező tétele biztonságosabbá tenné a kerékpározást Norvégiában. Állítását arra is alapozza, hogy a sisakhordók nagyobb arányban viselnek más közlekedésbiztonsági eszközt (például lámpát) a kerékpárjaikon, mint a sisak nélkül bringázók.

Aslak Fyhri szerint, aki szintén a Kutatóközpontban dolgozik, hiba lenne az adatokból azt a következtetést levonni, hogy kötelezővé kellene tenni a bukósisak használatát a kerékpárosok számára. Szerinte a sisakviselők nagyobb biztonságban érzik magukat, akik így nagyobb sebességgel is bringáznak, ami csökkentheti a bukósisak viselés okozta biztonsági faktort. Fyhry szerint, a kötelező sisakhasználati törvény miatt pont azok tennék le a bringát, akik amúgy is biztonságosabban kerékpároznak, így összességében romlanának a statisztikai mutatók.

Alena Høye, kiemelte, hogy ugyan hasznos tények derültek ki a kutatásból, a sisakhasználat kötelezővé tételénél sokkal fontosabb és hatékonyabb, ha előbb a kerékpáros infrastruktúrát fejlesztik és teszik biztonságosabbá.

Te viselsz sisakot, ha bringára pattansz?

Hirdetés

4 hozzászólás

 1. Üdv!
  Csak azért vásároltam sisakot, mert bizonyos bringás rendezvényeken, maratonokon, versenyeken kötelező a viselése.
  Terepezéshez általában felveszem, de szívesebben tekerek kobak nélkül.
  Átlagosan 7-8 ezer Km-t bringázok egy évben. Többnyire városi és helyközi ingázáshoz, néha országúti túrázáshoz és nagyon ritkán terepezéshez használom a drótszamaram.
  Utálnám, ha kötelezően sisakban kéne mennem mindenhová.
  Szavamat adom, hogy ha bevezetik Magyarországon a sisak kötelező viselését, akkor eladom a bringám és kocsival fogok járni mindenhova! Jó lesz az valakinek? Kétlem!
  A sisak mellett voksolók nyugodjanak meg, valószínűleg soha nem lesz tilos a viselése, így ők bármikor hordhatják azt attól függetlenül, hogy nem kötelező!

 2. Nekem a kerékpár sport. Ez elég sok veszélyes helyzettel jár, úgyhogy mindig hordok sisakot. Többször mentett már meg sérüléstől.
  Ha “csak” közlekednék, ingáznék, valószínűleg nem hordanám.
  Kötelezővé tenni szerintem fölösleges.
  Viszont a gyermekemet sosem engedném sisak nélkül kerékpározni.

 3. Én hordom, mert megyek tökön babon át ezerrel. Esek kelek mint a frontkatona. Viszont nem tenném kötelezővé, mindenki azt csinál a kobakjával amit csak akar. Felnőtt ember, vagy felnőtt ember gyermeke.

 4. Én megyek sisakkal is, anélkül is. Úgy látom, hogy ha sisakkal megyek, akkor az autósok kisebb oldaltávot tartanak és nagyobb sebességgel, közelebbről előznek.
  Érdekes szempont lehet még az, hogy ha kötelező a sisakviselés, akkor ennek az üzenete az, hogy kerékpározni rendkívül veszélyes. Ha pedig ez a nézet terjed, akkor kevesebb ember fog kerékpárra pattanni, amely pedig csökkenti a sporttal töltött időt, növeli az egészségügyi kockázatokat társadalmi szinten. Erről vannak kimutatások Ausztráliából, ahol kötelezővé tették a sisakhasználatot pl: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18481926
  Természetesen távol álljon tőlem, hogy esetlegesen az egyén életét “beáldozzam” a népegészségügy miatt, csupán azon filózok, hogy ez azért nagyon összetett kérdés.
  Főleg hozzávéve azt, hogy a sisakviselés életvédő mivoltát több tanulmány cáfolja komoly bringás országokból (pl Dánia, Hollandia, Anglia)

  Ismét mondom, nincs határozott véleményem pro vagy kontra, én ezt leginkább az egyénre bíznám. Kötelezővé nem tenném, de kicsit átfogóbb kampányt, információkat adnék a dologról.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet