A megfelelő testmozgás időskorban csakugyan erősítheti az immunrendszert, valamint megvédheti az embert a fertőzésektől – állítják a kutatók.

Érdekes tanulmány jelent meg az Aging Cell folyóiratban. Az talán már ismert, hogy a kor előrehaladtával immunrendszerünk egyre inkább legyengülhet és ezáltal szervezetünk fogékonyabbá válhat különböző fertőzésekre, megbetegedésekre. A kutatás szerint azonban ez jelentősen javítható rendszeres testmozgással. A vizsgálatokban részben olyan idősebb kerékpárosok vettek részt, akik már évek óta hódolnak szenvedélyüknek és általában hosszabb távokat mennek.

Hirdetés

A felmérések alatt a T-limfocitákat vizsgálták, amik az immunreakciók működésében töltenek be kulcsfontosságú szerepet. Az eredményeik szerint a kitartó, idősebb kerékpárosok egy része ugyanannyi T-limfocitát termelt, mint a felnőttek a 20-as éveikben, míg az inaktív idősebb felnőttek egy csoportjánál jóval alacsonyabb volt ez az arány.

A tudósok szerint a fizikailag aktív embereket még időskorban is segítheti a mozgás abban, hogy ellenállóbbá váljon az immunrendszerük a különféle fertőzésekkel és megbetegedésekkel szemben. A folyóiratban továbbá megjegyezték azt is, hogy a legtöbben a kerékpárosok közül nem vesztettek izomtömegükből, vagy erősségből, valamint a testzsírszázalékuk sem növekedett – amik szintén köthetőek az öregedéshez. Ugyanakkor Prof. Norman Lazarus (82), a kutatás egyik társszerzője azt is megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint nem csak testére van jó hatással a kerékpározás, de még az elméjének is jót tesz.

További kerékpárosok is megosztották tapasztalataikat. Brian Matkins, aki 82 éves, elmesélte, hogy egy orvosi vizsgálat eredményei alapján azt mondták neki, hogy teste hasonlít a 19 éves korához. Míg Jim Woods 64 évesen hetente átlagosan 100 mérföldet tesz meg kerékpárral, a legnagyobb távokat a nyári időszakban. Van, akit az egészség, van akit a szórakozás, vagy éppen a szép tájak, esetleg a szabadság érzése ösztönöz arra, hogy kerékpárra üljön még idősebb korában is. Az okok váltózóak, de a kutatás eredményei azt mutatják, hogy ez az életvitel sokakat előrébb vitt abban, hogy képesek legyenek megőrizni egészségüket.

Ki mondta, hogy a kerékpározás csak a fiataloknak való?

Amennyiben jelentősebb sportmúlttal nem rendelkezel, de szívesen kerékpárra ülnél, vagy hódolnál egy másik régi nagy sportszenvedélyednek, érdemes előtte kikérni az orvosod, vagy a szakértők véleményét, hogy megtudd, kezdetben milyen edzésformát ajánlanának neked, hogy elkerüld az esetleges túlterhelést, vagy sérüléseket.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet