A Tour de France után a Giro is felfedte a kártyáit, Milánóban bemutatták a 2020-as Olasz Körverseny útvonalát. Sajnos a koronavírus-járvány miatt a budapesti startra egyelőre várnunk kell, de ettől függetlenül elég hamar belecsap majd a mezőny a lecsóba. Az igazi izgalmak egyértelműen az utolsó hétre maradnak, több brutális, 5000 méter szintet meghaladó nappal. A három időfutam miatt a klasszikus allrounder versenyzőknek kedvez majd az útvonal.

Hirdetés

A szervezők a kézenfekvő megoldás mellett döntöttek, így az első szakaszok is Szicíliában lesznek majd. A Budapesti rajthoz hasonlóan maradt az időfutam, mint nyitószakasz. Monrealéban lesz a start, onnan a katedrálisba kell majd feltekerniük a bringásoknak, majd szinte végig lejtmenetben érkeznek meg a bringások a palermói célba. A táv 15,1 kilométer. Itt hamar komolyra fordulnak a dolgok, Agrigentóban meredek befutót rendeznek és a pálya is dombos lesz. Másnap már rögtön az Etna következik, ahol összecsaphatnak az összetett esélyesei. A szicíliai kirándulás Villafranca Tirrenában fejeződik be, ahová a Giro szervezői sprintbefutót várnak, hiszen szerintük a szakasz közepén lévő 1125 méter magas Portella Madrazzi “komplikációmentes” hegy.

A Giro d'Italia össztávja az elmúlt években - 2007-2020

 • Össztáv (km)

Innen közel két héten át az olasz csizma déli, majd keleti partjain halad majd a mezőny, így az erős csapat kulcsfontosságú lesz, hiszen az oldalszél bármikor szétszaggathatja majd a mezőnyt. Az összetett mozgolódására csak az ötödik és a kilencedik szakaszon látszik némi esély, egyébként a sprinterek és néhány napon a szökevények veszik át a terepet. A képernyők előtt lehet, hogy kicsit unalmasabb lesz ez az egy hét, de rengeteg 200 kilométer körüli szakasz lesz, amit meg fognak majd érezni a lábak. Az első pihenőnapot a 9. szakasz után, október 12-én tartják.

Az utolsó héten viszont biztosan nem fogunk unatkozni. Dombos, 33,4 kilométeres időfutam szerepel a menü első sorában, benne egy igen meredek, 19%-os részeket is tartalmazó emelkedővel, a Muro di Ca’ del Poggióval. Másnap négy darab 1000 méter körüli hegy szerepel az étlapon, az 1290 méter magas Piancavallón rendeznek hegyi befutót. Az utolsó pihenőnapot követően a 16. szakasz vérbeli szökevényetapnak ígérkezik, kisebb emelkedőkkel és három dombos városi körrel San Daniele del Friuliban.

Időfutam kilométerek száma a Giro d'Italián - 2007-2020

 • időfutamkilométerek száma

A 17. szakaszon borult el a szervezők agya először: több, mint 5000 méter szint vár a versenyzőkre, az 1524 méter magas Madonna di Campiglión lesz a hegyi befutó. A 18. lesz a verseny királyetapja a maga 209 kilométerével és 5400 méter szintjével, benne a Cima Coppival, a Stelvióval és földutakkal az utolsó kilométereken. Ilyen durva szakasz talán a modern idők legbrutálisabb Girójának tartott 2011-es kiírás óta nem volt a versenyen. Másnap a Comói-tó partjára viszik rehabilitálni a nyeregben maradt sprintereket, de hogy nekik se legyen olyan könnyű dolguk, a 253 kilométeres szakasz a 2020-as Giro d’Italia leghosszabb etapja lesz.

Zárásként ismét egy elképesztő, 5000 méter szintet tartalmazó szakasz, benne egy rövid francia látogatással a 2360 méter magas Col d’Izoard-ra. Hogy jól essen a külföldi kirándulás, előtte megmásszák a 2744 méter magas Colle dell’Agnellót, és a biztonság kedvéért jut a szakasz utolsó harmadára is a hegyekből: az 1854 méter magas Montgenèvre után a 2035 méter magas településen, Sestrierében zárul majd az emelkedők sora. Izgalmak maradnak az utolsó napra is, 15,7 kilométeres sík időfutamon dőlhet el az összetett sorsa Milánóban.

A 2020-as Giro d’Italia útvonala néhány számban:

 • 3497 km az össztáv
 • Átlagosan 166,5 kilométer hosszúak lesznek a szakaszok
 • 8 darab 200 km fölötti szakasz
 • Várhatóan 4 sprintbefutó
 • 6 hegyi befutó
 • 64,9 km időfutam (3 szakasz)
 • Legmagasabb pont: Passo dello Stelvio – 2758 m (18. szakasz)
 • Leghosszabb szakasz: 19. szakasz – október 23., péntek – Morbegno > Asti 253 km
 • Legrövidebb mezőnyszakasz: 4. szakasz – május 12., kedd – Catania – Villafranca Tirrena – 140 km
 • A verseny hivatalos roadbookját, a Garibaldit ide kattintva tölthetitek le.

A 2020-as Giro d’Italia szakaszai:

Október 12., hétfő – pihenőnap

Október 19., hétfő – pihenőnap

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet