A finn gyerekek -17 fokban is bringával járnak suliba

Te is bringázol, de a hidegebb hónapokra elteszed a járgányt, mert úgy gondolod, hogy az eső és a hó nem fér össze a tekeréssel? Nos, van egy finn városka, ami élő bizonyítéka annak, hogy megfelelő tervezéssel és infrastruktúrával télen is megoldható a kerékpáros közlekedés.

Hirdetés

Pekka Tahkola Oulu város kerékpáros koordinátora készítette azt a híres fotót, amin rengeteg kerékpár látható a helyi iskola előtt – a mínusz 17 fokos hideg és a hó ellenére. Látszik, hogy a finn gyerekeket az időjárási körülmények sem tudják visszatartani attól, hogy bringával menjenek a suliba. 1200 diák közül 1000 biciklivel érkezik az iskolába még télen is. 100-150 diák gyalog, a többiek sílécen vagy autóval. 

Ugyan néhányunknak furcsa lehet, hogy milyen szülő hagyja a gyerekének, hogy a fagyos hidegben is kerekezzen, de ez Finnországban egy meglehetősen hétköznapi, és annál egészségesebb dolog. Nem a fotón szereplő iskola az egyedüli Oulu számos iskolája közül, ahol a gyerekek többsége biciklivel megy az iskolába.

Címlapfotó: Pekka Tahkola / Twitter

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

3 hozzászólás

  1. Csak Kari Geri olyan kényes, hogy taxival jár be dolgozni miközben vegzálja az autósokat. Ne csak hadováljon a bringázásról hanem mutasson példát mégha jelenleg csak 20 fokkal van melegebb mint a cikkben. Ha valaki annyira bunkó, hogy harmadjára is elvágják a kresz vizsgán és ezért bosszút áll azokon akiknek sikerült jogosítványhoz jutni az vagy gyalogosan vagy bringával járjon a melóját elvégezni, amit láthatóan mellőz….mármint a BP.-ért bármit is tenni. 3 veder sárga-festékkel összezavarni az autósokat, növelni a káros-anyag koncentrációt azt nem nevezném munkának..

    • Orbán még a budira is a furgonjával megy, kerékpárt akkor lát, amikor oldalról bambul a kisbuszra 😛

  2. A mínusz 17 fokkal nincsen baj, de az már gond, ha nincsen letakarítva az út, ha olyan állapotú, mint a parkoló! Úgy balesetveszélyes, bármilyen gumival van szerelve a bringa! Ha pedig sok a hó, a V vagy patkófék, de még a tárcsafék is a nullával egyenlő. Ez tapasztalat, ilyenkor a 3. fékemet tudtam csak használni agyváltós bringámon, ez pedig a jó öreg KONTRA 🙂

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet