Ha a Biatorbágy-Tarján közötti útvonalat kevesled, ezzel a túraajánlatunkkal duplázhatsz. Vigyázz, mert emelkedőkből nem lesz hiány!

Hirdetés

Táv: 42 km

Szintemelkedés: 585 m

Nehézség: közepes-nehéz

Ajánlott kerékpár: végig aszfaltozott az út, de a lejtmenetek a kátyúk miatt néhol elég veszélyesek. Országúti esetén mindenképpen valami olcsóbb edzőkerék és óvatosság ajánlott.

Túránk Tarjánból, a körpincék mellől indul. Ha vonattal érkeznél Tatabánya a legjobb megoldás, de a vasútállomás viszonylag messze, 14 kilométerre van. Viszont oda akár Railjettel is utazhatsz Budapest felől – az út alig fél óra lesz.

Tarjánt rögtön egy gyors lejtmenettel hagyjuk el, a pusztaságba kiérve azonban máris megkezdődnek az emelkedők – rövid, átlagban 4% körüli kaptatókra számíts. A lejtmenetekben óvatosan, van egy két nagyobb kátyú, de szerencsére kicsi a forgalom errefelé, úgyhogy általában nem okoz gondot a biztonságos kikerülés. Mielőtt Gyermelyre érnél a gyarmatpusztai elágazásnál (tábla is jelzi) érdemes egy kis kitérőt tenned a 18. században épült Sándor Metternich sírkápolna felé.

Gyermely központjában jó nagy, parkosított játszóteret találsz, ahol több asztalos padot is kialakítottak. A park mellett van egy nagyobb CBA is, szóval ideális helyszín egy hosszabb pihenőre is.

Az energiaraktárakat már csak azért is érdemes feltölteni, mert Gyermely után jön egy nem túl hosszú, de meredek, 12%-os emelkedő. A tetejéről viszont még egy utolsó pillantást vethetsz a Gerecse vonulataira.

Szomoron a két főút keresztezésénél (a templomról biztosan feltűnik majd), jobbra egy fagyizóban hűsölhetsz a kemény emelkedő után.

Szomor után újabb hullámvasút következik, ezúttal már több kilométeres lejtőkkel és emelkedőkkel. Máriahalmon a Szent János apostol templom az érdekesség. Parkja árnyas, pihenésre alkalmas, ráadásul a templom oldalában egy közkút is van. Úny felé távozva jobbkéz felől egy (névtelen) pincesorral vonhatod el a figyelmedet az újabb emelkedőről.

Únyi elágazás. Itt balra kell menned

Az únyi elágazást követően Dág felé ismét egy nyitottabb részhez ér a túra. Balkéz felé egy közeli hegy óriási medencéje nyújt kellemes látványt.

Csolnokon a térség 200 éves bányászmúltját nézheted meg az erre szakosodott múzeumban. A községet élvezetes, szerpentines emelkedőn hagyjuk el. Ritka levegőt azért ne várj: alig 250 méter a legmagasabb pont, a kicsit több mint egy kilométer hosszú emelkedő átlagban 5%-os.

Dorog, Hősök tere

Innentől Dorog felé már szinte csak lejtmenet lesz. Dorogon a sok műemlék közül a Szent Borbála-plébániatemplomot és a Hősök terét ajánljuk. Dorogon már a zónázó esztergomi vonatok is megállnak, szóval akár itt is befejezheted a túrát.

Az Esztergomi bazilika a Tour de Hongrie rajtja előtt

Ha viszont még nem voltál Esztergomban, kár volna Dorogon befejezni. Enyhén lejtős, közepes forgalmú úton bringázhatsz be a Dunakanyar legfelsőbb városába. A kerektemplom, a köznyelvben csak Esztergomi bazilikaként ismert Szent Adalbert-főszékesegyház és a fellegvár kihagyhatatlan célpontok. A bazilika a maga 100 méterével ráadásul Magyarország legmagasabb egyházi épülete.

A Tarján és Esztergom közötti útvonalat elsősorban kicsit gyakorlottabb bringás társaságoknak ajánljuk. A táj változatos, kihívás akad bőven, de akik már ültek párszor bringán, azok számára biztosan nem lesz leküzdhetetlen emelkedő. Afféle középút azoknak, akik már nem csupán turistáskodni szeretnének a jövőben, hanem később Magyarország nagyobb emelkedőit is meglátogatnák.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet