Egyedül maradt szökésben az utolsó kilométereken, elesett az utolsó kanyarban, leesett a lánca, mégis hazaért. Egy piszkosul mázlista versenyző és egy vérző torkú kommentátor története.

Hirdetés

A mai nappal kezdetét vette az év utolsó előtti nagy egyhetes kerékpárversenye, a Török Körverseny. Ebben a cikkben azonban most nem az aktuális eredményekről fogunk írni, hanem a 2012-es kiírás hetedik szakaszán történtekről.

A belga Iljo Keisse egész napos szökésből lépett meg hat kilométerrel a cél előtt. Jól időzített, hiszen a többiek elcsigázottan várták a főmezőny érkezését, amivel szemben 40 másodperces előnnyel fordult rá az utolsó kilométerekre. Csakhogy, jött az utolsó kanyar és Keisse elesett. A Quick-Step versenyzője gyorsan felkapta magát a földről, de kiderült, hogy a lánca is leesett. Innentől kezdve a rendező pár pillanatig a mezőnyt mutatta, a kommentátor (Carlton Kirby) pedig önmagából kikelve szurkolt a versenyzőnek.

Néhány snittel később a kamera már újra a mezőny előtt vágtázó Keissét mutatja, aki ha csak egy paraszthajszállal is, de beért a mezőny hajrát nyerő Marcel Kittel előtt. Keisse 29 évesen élete első profi sikerét aratta úgy, hogy pár hónappal korábban nem is nagyon akart vele szerződést hosszabbítani a Quick-Step. A belga pályán szerzett tapasztalatainak (hatszor nyerte meg a genti hatnapos pályaversenyt) tudta be, hogy sikerült hazaérnie:

Pályakerékpárosként tudtam, hogyan kell állórajtból ezer métert menni.

– mondta Keisse a versenyt követő sajtótájékoztatón. Csapata pár évvel később egy vicces videóval idézte fel a győzelmet.

A belgát azóta nagy háromhetesekre is elvitték, 2015-ben a Girón nem sokkal kevésbé különleges győzelmet aratott. A sprinterek számára egyik legfontosabb szakaszt, az Olasz Körverseny utolsó szakaszát nyerte szökésből. Ilyen elég ritkán szokott előfordulni, Kirby a Török Körversenyen aratott sikeréhez hasonlóan, magából kikelve kommentálta az eseményeket.

Keisse sikere azért is volt különleges, mert végig szenvedte azt a Girót, az összetettben hat óra 40 perc hátránnyal (ez egy hosszabb szakasznyi időt) tök utolsó helyen végzett. Úgy látszik, tényleg nem érdemes feladni, maximum új célokat kitűzni.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet