Egyre kevesebb olyan tevékenység van, ami a gyerekeket nem csak kirobbantja a számítógép elől, de úgy ad nekik életre szóló élményeket, hogy közben kulturálódnak és erősödnek is. Most mutatunk egy ilyet.

Hirdetés

Sokan panaszkodnak arra, hogy a fiatalokat egyre nehezebb rávenni az aktív kikapcsolódásra. A virtuális világ kétségkívül rengeteg szórakozási lehetőséget kínál. Az egyre kiforrottabb és változatosabb, gyakran fejlődés-orientált multiplayer módokban még egy felnőtt is könnyen elveszik napokra a sötét szobában, nem csoda, hogy a játékok a gyerekeket is könnyen beszippantják.

Pedig a gyerekek sem utálták meg a mozgást, csak elfelejtettük megmutatni nekik, mennyivel jobb dolog a valóságban élményeket szerezni.

Persze, valljuk be, ha eszünkbe is jut, hogy ki kéne mozdítani a gyereket, hamar kiderül, hogy nem mindig olyan egyszerű szabadidőt, vagy anyagi forrást találni egy táboroztatásra.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos főként ezekre az igényekre reflektálva frissítette fel a Vándortábor programot a tavalyi évben, ahol tavasz végétől ősz elejéig táboroztatják a gyerekeket. A gyalogos és vízi vándortáborok mellett idén már kerékpáros, és vegyes táborok is indultak. Az egyhetes foglalkozások alatt a gyerekek úgy ismerhetik meg közelebbről Magyarország tájait, hogy közben valódi, sokszor életre szóló élményeket szereznek.

Hogy néz ki egy kerékpáros Vándortábor?

Az eredeti Vándortáborok ötletéhez hasonlóan a bringás vándorok is minden nap más helyen szállnak meg, a nagyobb csomagokat kísérő autó szállítja az egyes helyszínek között. A szakaszokat alacsony forgalmú utakon jelölték ki, így biztonságosan közlekedhetnek a gyerekek. A kihívás akár a testmozgáshoz kevésbé szokottak számára is könnyedén teljesíthető, a napi táv sohasem több 60 kilométernél.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnek (MAKETUSZ) köszönhetően változatos tájak közül lehet választani. Az Őrség-Vasi-hegyhát, Felső-Tisza vidék, Közép-Magyarország (Palócföld, Dunakanyar), vagy a Kőrösök völgye mind-mind gazdag természeti és kulturális látnivalókban.

Mindent biztosítanak a szervezők

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség minden turnus mellé biztosít egy képzett túrakísérőt, aki a túrázók segítségére van a tájékozódásban, valamint a kisebb-nagyobb javítási munkálatokban. A táborozó diákok számára a Szövetség kerékpárokat is biztosít, így egész héten jól felszerelt, kényelmes bringákon gurulhatnak a csapatok.

A programra 2018-ban 172 millió forint támogatást kaptak a szervezők. Ennek is köszönhető, hogy egy bringás vándortáborért csupán 21 ezer forintot kellett fizetni, ami a piaci áraknál akár 50%-kal alacsonyabb összeget jelent. A táborokban nem csupán a bringázásról szólt minden, hiszen a sport mellett a kultúra, és egyéb szórakozási formák, mint például a strandolás is szerepet kapott.

Nem árt bevésni a naptárba

A kedvező feltételeknek köszönhetően már első évben is rendkívül népszerűek voltak a kerékpáros vándortáborok. Az idei nyári Vándortáborokban összesen több, mint 7000 gyermek, és közel 1100 pedagógus vett részt, amely kb. 40.0000 vendégéjszakát jelent. A jelentkezés várhatóan 2019 februárjában kezdődik, így érdemes az iskolákban már most elindítani a toborzást, hogy addigra biztosan összeálljanak a csoportok.

További információkat a www.bringasvandor.hu oldalon találsz.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet