A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve. Budapest hulladékának körülbelül 60%-a érkezik a rákospalotai létesítménybe, ami 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt és 45 ezer lakáshoz szükséges éves villamosenergia-mennyiséget állít elő. Ellátogattunk a szemétégetőbe, ahol kiderült, hogy áll Magyarország a hulladékkezelésben és azt is megtudtuk, hogy mik azok a gyakori hibák, amiket sokan elkövetnek a szemétkezeléssel kapcsolatban.

Hirdetés

Az 1982-ben üzembe helyezett hulladékhasznosító mű évente 420 ezer tonna hulladékot kezel. A napi mennyiség változó, mindig a feldolgozás alapján rendelik meg, hogy mennyi kukásautót tudnak fogadni, de nagyjából 300 autó érkezik a telephelyre naponta. Egy kocsi átlagosan 10 tonna tömörített hulladékot tud szállítani.

 

A létesítményről Sámson László hulladékkezelési igazgató mesélt nekünk. A lenti videóban megnézheted, hogyan töltik meg az ezer tonnás kazánokat szeméttel, és körbevezetünk az egész műben. Közben László elárulja, hogy mi a véleménye a műanyagról, hasznos tippeket ad a háztartási hulladék megfelelő válogatásával kapcsolatban és választ kapunk a nagy kérdésre: a dobozos üdítő műanyag kupakkal melyik szelektív gyűjtőbe megy?

Jelenleg nincs konszenzus a szemétégetők létjogosultságával kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy közegészségügyi szempontból az egyik legjobb megoldásról van szó, de mások úgy tartják, hogy a helyben okozott károk túl nagyok a hulladékkezelés során keletkezett energiaelőnyökhöz képest. Te mit gondolsz?

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

  1. Én is félek a klímaváltozástól.
    Sokan nem törődnek ezzel a kérdéssel. Pedig nagyon is fontos.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet