Ingyenes kerékpáros- és gasztrotérképek, csodálatos hegyek és tavak, kiváló minőségű kerékpárutak, valamint fogd és vidd e-bike-kölcsönzési lehetőségek. Csak néhány ízelítő Ausztria talán legkerékpárosabb régiójából, Karintiából. Most, hogy Ausztria újra megnyitotta határait, mutatjuk, hová érdemes menni!


Hirdetés

Ha csak túrázni szeretnél – minden napra jut két lélegzetelállíTó kaland

Karintia (németül Kärnten) Ausztria legdélebbi tartománya, de hegyekben és kristálytiszta vizű, nyáron akár 28 °C-ra is felmelegedő fürdőtavakban gazdag vidék. Klímájának egyik különlegessége, hogy télen a Klagenfurti-medencében és az azt határoló völgyekben 1000-1400 méteres magasságban akár 15 fokkal melegebb is lehet, mint 1000 méter alatt. Mivel a hőingás is sokkal kisebb a hegyekben errefelé, így egész évben különösen kedvező körülmények várják a mászó kedvű bringásokat.

De a napfényben ragyogó tavak környezete is számtalan izgalmas kikapcsolódási lehetőséget ígér. A kerékpárral tett kirándulások alkalmával például lélegzetelállító kilátópontokat, hangulatos piknikező helyeket és eldugott fürdőhelyeket fedezhetünk fel. A Nagy karintiai tókerülő túra egy 340 kilométer hosszú kerékpárút, ami egy nyolcasra emlékeztet és összesen tíz tavat érint, valamint a Gail és Dráva folyók mentén található varázslatos helyekre és kilátópontokra vezet. A legideálisabb, ha az egész kerékpártúrára legalább egy hetet betervezünk.

Forrás: karintia.com

A Wörthi-tónál található az Öt tó kerékpártúra, amely Veldenből indul és a Hafnersee, a Keutschacher See, a Bassgeigensee és a Rauschelesee érintésével vezet vissza a Wörthi-tóhoz. Ha már itt jársz, semmiképpen sem hagyd ki a környék egyik leglátványosabb kilátóját, a tó déli partján található Pyramidenkogelt.

Fotó: Martin Steinthaler

Élményteli bringázásé a főszerep Ausztria legmelegebb vizű tavánál, a Klopeini-tónál is. Öt különböző, 4–55 kilométer hosszúságú kerékpártúra köti össze a régió tavait. A tökéletesen kitáblázott útvonalakon GPS adatok is segítik a tájékozódást, de az információs központokban és a szállásokon ingyenes térképanyag is elérhető. Nagy népszerűségnek örvendenek az ínyencutalványok is, amelyeket válogatott vendéglátóhelyeken lehet beváltani.

A folyók csendje: a Dráva-menti kerékpáros útvonal

Ha a hegyek és tavak helyett inkább a folyókra és a nyugodt elmélyülésre szavaznál, Ausztria egyik legismertebb kerékpárútja az 510 kilométer hosszú Dráva kerékpárút lesz a nyerő választás. Az Általános Német Kerékpárklub (ADFC – Allgemeiner Deutscher Farrad-Club) által 5-ből 5 csillagra értékelt kerékpárút ideális választás egy családi kerékpártúrához. Az útvonal Dél-Tirolból indul és Kelet-Tirolon, Karintián, valamint Szlovénián át egészen Horvátországig vezet.

A Dél-Tirolban található Toblachból, vagy olaszul Dobbiacóból hat szakasz megtétele után juthatunk el a horvát–szlovén határ közelében található Varasdig, illetve 2021-től előre láthatólag egészen Légrádig. A teljes útvonal jelentős része (222 km) Karintiában található. A kerékpárút itt mindkét irányban tökéletesen kitáblázott, felülete kiváló (aszfaltos vagy murvás) és túlnyomó részt sík terepen vezet, így útközben gondtalanul gyönyörködhetünk a környező tájban. Mivel a kerékpárút párhuzamosan halad a vasúttal, igény esetén egyes szakaszokat vonattal is meg lehet tenni.

A Dráva kerékpárút 55 kiemelt vendéglátójának (Drauradweg Wirten) köszönhetően túrázás közben kulináris élményekből sincs hiány. Ezek a Dráva kerékpárút minősített fogadósai által összeállított Dráva Kulináris Könyvecskében (Drau Kulinarik Büchl) mind meg is találhatók. Részletes információk és útvonalleírások az egyes szakaszokról, valamint ajánlatok, többek között speciális családi ajánlatok megtalálhatók a www.drauradweg.com honlapon és a Dráva kerékpárút (Drauradweg) katalógusában, amely a Dráva Kulináris Könyvecskéhez hasonlóan ingyenesen megrendelhető a honlapon.

Egy tartomány az ínyenc kerékpárosoknak

Fotó: Franz Gerdl

A tartomány vidéki fogadóiban és éttermeiben az Alpok–Adria konyha finomságai várják a vendégeket. A három térség (Karintia, Friuli-Venezia Giulia és Szlovénia) étkezési szokásait ötvöző karintiai konyhában elsősorban friss, regionális alapanyagokat dolgoznak fel – és ahogy az egy autentikus konyhához illik, az Alpok–Adria konyha esetében is a különféle regionális szokások, valamint az évszakok változása az, ami meghatározza az ételválasztékot.

A kerékpárutak mentén számtalan családi kirándulóhely található. A Karintia-kártyával (Kärnten Card) ingyenesen látogathatunk meg több mint 100 válogatott kirándulóhelyet, ráadásul annyiszor, ahányszor csak akarjuk. Emellett az üdülési kártya nagyszerű kedvezményeket is kínál több mint 60 bónuszpartnernél. További információ: www.kaerntencard.at

Rengeteg e-bike Karintiában!

Fotó: Jörg Reuther

2018 óta Karintia igazán különlegesnek és egyedülállónak mondható: sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint Ausztria legdélebben fekvő tartományában, ahol a mottó: bárhol kikölcsönözheti, bárhol visszaadhatja. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 60 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.). Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik. Foglalás: kerekpar.karintia.com/hu/elmenybringazas/rent-e-bike/ A kölcsönzői hálózatról térképet ide kattintva találsz.

Történelmi / művészeti látnivalók Karintiában

A Dráva kerékpárút mellett számos további útvonal található Karintiában, amelyek kényelmes és élményekkel teli kerékpártúrára csábítanak. 162 kilométernyi kulturális és történelmi felfedezőtúrát kínálnak például a Sonnenwinkel Kärntens régióban található Via Carinzia kerékpárút különféle útvonalai. A Karavankák-hegyvonulat lábától, az idilli Rosentalból indulva öt nap alatt kerékpározhatunk el a már említett Klopeini-tóig, majd tovább a dimbes-dombos Lavanttalba. Útközben olyan érdekes látnivalók csábítanak kisebb kitérőkre és pihenőkre, mint a Carnica Méhek Élménymúzeuma vagy a St. Paul im Lavanttalban található bencés apátság.

Fotó: Martin Steinthaler

Aki szívesen összekötné a Werner Berg Múzeumban tett látogatását a Jauntal déli részén tett kerékpártúrával, annak ideális választás a bleiburgi Kunstradweg, vagyis a régió művészeti kerékpárútja. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális látnivalók és a neuhausi Liaunig Múzeum gondoskodik a különleges kulturális élményekről.

A Gailtali- és Karni-Alpok csodás hegyvonulatai között kanyargó Gailtal kerékpárút egyedülálló természeti látnivalókat kínál a kerékpárosoknak. A 95 kilométer hosszú Gailtal kerékpárút Kötschach-Mauthenből indul és tökéletes minőségű utakon vezet Villachba. Útközben feltétlenül érdemes beiktatni egy frissítő fürdőzést a Presseggi-tónál, amely közvetlenül a kerékpárút mellett található.

Fotó: Martin Steinthaler

A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régióban található a Glockner kerékpárút. Ez az egynapos kerékpártúra fejedelmi háromezres hegycsúcsok ölelésében megbúvó alpesi völgyeken át vezet és olyan csodás természeti látnivalókat érint, mint a több száz méter magas Jungfernsprung vízesés. Bármerre is vigyen az utad Karintiában, mindenképpen ajánljuk még a mallnitzi bioszféra rezervátumot (National Park Centre BIOS), az autók szerelmeseinek a gmündi Porsche-múzeumot és a Sankt Margareten im Rosentalban található természettudományi múzeumot (EXPI).

A cikk az Kärnten Werbung megbízásából készült. Oldalukon további hasznos információkat találhatsz az utazásoddal kapcsolatban.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet