Tény: az elektromos kerékpárok segítenek az idősek fiatalon tartásában, és bizonyos esetekben még az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteit is enyhítik. Egy amerikai példán keresztül szeretnénk megmutatni, hogy az e-bike-ok a mostanság divatos kényelmi szempontokon túl komoly jelentőséggel bírnak az egészségmegőrzés tekintetében is.

Hirdetés

2019-ben a kaliforniai Westlake Village-ben Miryam Liberman visszavonult belgyógyászati ​​praxisából, ahol több mint 30 évet dolgozott. Mielőtt nyugdíjba vonult, a 65 éves Liberman követendő példát mutatott betegeinek. Minden nap elektromos kerékpárral járt be munkahelyére, ami 12 mérföld távolságra volt lakóhelyétől. Annyit javult ezáltal az egészsége és az életminősége, hogy életmódbeli példamutatása ragadós lett, és néhány idősebb betege azóta is elektromos kerékpárral közlekedik.

A kerékpározás nemcsak egy 20 évvel ezelőtti autóbaleset utáni fájdalmait csökkentette, hanem szerves része lett életének. Nem csak a munkába járáshoz használta a kerékpárt, hanem a bevásárláshoz, a barátokkal való találkozásokkor és még moziba járáshoz is. Új életstílusának köszönhetően elkezdte észrevenni azokat a dolgokat maga körül, amiket addig elmulasztott: például érezhette a virágok illatát útközben, ami egy légkondicionált autóban elképzelhetetlen lett volna. Nyitottabbá vált a közösségével, a saját testével, a barátaival szemben is.

Liberman esete nem egyedüli példa. Az idősebb amerikaiak körében egyre növekszik az érdeklődés a kerékpározás iránt: 1995 és 2009 között a 60–79 évesek száma 320%-kal növekedett, és az elektromos kerékpáros technológia közelmúltbeli fellendülése egyre több lehetőséget teremt az idősebb amerikaiak számára a kerékpáros életmódváltáshoz. Az elektromos kerékpárok eladása is egyre növekszik az adatok alapján. Amerikában az e-biciklik különösen az idősebb piacot vonzzák, akik közül sokan úgy vélik, hogy az e-biciklik lehetővé teszik számukra, hogy az életük későbbi szakaszában is élvezhessék a kerékpározás örömeit. A motoros rásegítés miatt sokkal kevésbé megterhelő számukra a pedálozás. Például a seattle-i központú Rad Power Bikes cég ügyfélkörének 82%-a 45 és 84 év közötti.

Ezek a számok pedig csak növekednek. Jelenleg a 65 évnél idősebb amerikaiak aránya 15% körül mozog; 2040-re pedig minden ötödik amerikai belekerül ebbe a kategóriába. Noha sajnos a tömegközlekedés kiváltására jelenleg még korántsem nem tökéletes alternatíva, de az elektromos rásegítésű kerékpárok egyre kívánatosabb közlekedési formát nyújtanak az idősebb amerikaiak számára. Ösztönzi őket az aktív életmódra, amely elengedhetetlen az általános egészség támogatásához, és enyhítheti az olyan időskori betegségek tüneteit, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Az Egyesült Államokban az idősebb emberek számára gyakran korlátozottak a közlekedési lehetőségek. Az Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége 2018. évi kutatásai szerint az 50 éven felüli felnőttek 90% -a vezet saját maga, de a 65 év felettiek 21% -a nem vezet, és ez az arány az emberek öregedésével nő. Az egyedüli vezetés tapasztalata izoláló és néha félelmetes lehet, ha az valakinek gond van a látásával, vagy egyéb időskorra jellemző fizikai tünetei vannak.

Nem tudsz biciklizni? Triciklizz!

Váltás elektromos kerékpárra

Az e-kerékpárok számos olyan problémát meg tudnak oldani, amelyet az időskorúak jelenlegi közlekedési lehetőségei felvetnek. Liberman évek óta kereste a lehetőségét annak, hogyan tudna újra biciklizni, mielőtt megvette volna a kerékpárját. Gyerekkorában, sőt még a főiskolás évei alatt is rendszeresen kerékpározott. Mivel azonban a 20 évvel korábbi autóbalesete után maradandó egészségi problémái voltak, hiába próbált hagyományos biciklivel közlekedni, testének túl nagy terhelést okozott. Miután lakóhelyén nyílt egy elektromos kerékpárokat forgalmazó üzlet, végre megtalálta a módját, hogy újra élvezhesse a kerékpározást. Mindig arról ábrándozott, hogy kerékpárral tudjon munkába járni, és az elektromos kerékpárral a környékén lévő dombokkal is könnyedén megbirkózott komolyabb fizikai megterhelés nélkül.

Az 59 éves Timothy Klingnek is hasonló tapasztalatai voltak. Másfél évvel ezelőtt vásárolt e-biciklit a Rad Power Bikes-től, hogy lépést tudjon tartani tinédzser fiával a dombos környékükön. Az e-bicikli megkönnyítette a napi életét is – segített elkerülni a hírhedt Dél-Kaliforniai dugókat, és elkezdte olyan dolgokra is használni, mint például a bevásárlás, valamint javulást tapasztalt az egészségi állapotában is.

Kerékpározás a jobb egészségi állapot elérése érdekében

Mi a helyzet azokkal az idősebb emberekkel, akiknek olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek korlátozhatják egyensúly érzékelésüket és mozgástartományukat – ezt a két fontos a kerékpározáshoz szükséges készséget? Az egyre növekvő számú kutatás azt sugallja, hogy a kerékpározás enyhítheti bizonyos betegségek, például a Parkinson és az Alzheimer kór tüneteit, valamint támogathatja az általános egészséget. Az elektromos kerékpárok kritikus elemei ezeknek az előnyöknek a kiterjesztésében, mivel lehetővé teszik az idősebb emberek számára, hogy hosszabban és rendszeresebben kerékpározhassanak.

2003-ban Jay Alberts, a Cleveland Clinic kutatója és orvosa részt vett egy kerékpártúrán Iowán keresztül egy tandem kerékpárral: ő elöl volt, egy Parkinson-kórral diagnosztizált barátja pedig hátul. Alberts, aki a betegséget és más idegrendszeri állapotokat vizsgálja, észrevette társa egészségi változásait az utazás során. Ahogy egyre többet mentek, barátja kézírása biztosabbá vált és mozdulatai egyre kontrolláltabbak lettek. “Egész sor kutatás igazolja, hogy a testmozgásnak látható előnyei vannak a Parkinson-betegek számára” – mondja.

A tandem kerékpáron – mivel szintén pedálozott – társa gyorsabban tudta mozgatni a lábát anélkül, hogy megerőltette volna magát – a gyorsabb mozgások pedig segítettek enyhíteni a tüneteit. Alberts megállapította, hogy ez a típusú mozgás körülbelül 35%-kal javítja a motorikus készségeket a Parkinson-betegekben. Az elektronikus kerékpárok, mivel lehetővé teszik a kerékpáros számára a gyors pedálfordulatot és a túlzott túlterhelés nélküli mozgást, hasonló előnyökkel járhatnak. „Az e-biciklinek nagy lehetősége van abban, hogy lehetővé tegyék az idősek, és akár a neurológiai betegeket is aktív életmódot éljenek és így javítsanak egészségi állapotukon.  “Azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy az ilyen típusú testmozgás gyógyító hatású” – mondja Alberts és hangsúlyozta, hogy bár kutatása kifejezetten a Parkinson-kóros betegekre összpontosít, az előnyök általában az idősebb emberekre is kiterjednek: az aktív közlekedés, mint például a kerékpározás segít megelőzni a cukorbetegség és szívbetegség kialakulását, és az emberek ízületei is hosszabb ideig egészségesek maradnak.

82 évesen egy 19 éves fizikumával rendelkezni – Lehetséges?

Ilyen tényekkel nehéz vitába szállni, egyértelmű egészségügyi előnyökkel jár, ha valaki idősebb korára is aktívan tud kerékpározni. Hogy ne ragadjunk le az amerikai példánál, és kicsit hazai szemmel is megnézzük a helyzetet, nem véletlen, hogy vidéki falvakban, kisvárosokban a mai napig láthatunk idős embereket is nap mint nap kerékpározni – természetesen nem e-bike-kal ?. Nekik az életük része – közlekedési eszköz a kerékpár. Ők ezzel a fajta vidéki életmódjukkal sokkal ritkábban vannak kitéve olyan civilizációs betegségeknek, mint a nagyvárosokban élő, kevésbé aktív korabeliek. Nyilvánvaló, hogy hazánkban még korántsem olyan elterjedt és kevésbé elérhető mindenki számára egy e-bike. Azonban arra bátorítunk mindenkit, hogy ha anyagilag teheti, fontolja meg, hogy meglepi szüleit, nagyszüleit idős korukra egy elektromos kerékpárral, hiszen így tovább maradhatnak aktívak, és egészségesek velünk.

Címlapfotó: Braids123 / Flickr

Hirdetés
ForrásFast Company
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

1 hozzászólás

  1. No és Amerikában is a járdákon mennek a biciklisek? Mert itt is kezdenek szaporodni az elektromos bringák, de inkább ritkítani fogják az öregeket, akiket egy esés már megölhet. Csendesek, alig hallhatóan surrannak és még véletlenül sincs, csengőjük, illetve ha van, nem használják. Múltkor engem egy ifjú biciklis férfiú kioktatott, hogy ha a járda szélén mennék, akkor ő jobban elférne és nem kéne kerülgetnie a járókelőket.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet