Négy kontinens huszonnyolc országából érkezett az a 129 kerékpáros, akik tizenkilenc csapat színeiben rajthoz álltak a 39. Tour de Hongrie prológján. Magyarországot három csapat – a Pannon Cycling Team, a Kőbánya Cycling Team és a magyar válogatott – képviseli, összesen tizennyolc magyar kerékpáros vesz részt a hatnapos erőpróbán.

Hirdetés

A bemutatkozó szakaszon minden kerékpáros 3,5 kilométeres távot teljesített egyedül, mindez lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a viadal indulóit, s természetesen arra is, hogy gazdára találjon a Tour de Hongrie nagy becsben tartott sárga megkülönböztető meze.

A prológ leggyorsabb versenyzőjére várt az összetett éllovasát illető sárga mez, de gazdára várt a fehér trikó is, amely a legjobb hazai kerékpárosnak lett felajánlva.

Az időjárás alaposan keresztülhúzta a számításokat: azok jártak jobban, akik az elsők között indulhattak útnak, hiszen az időfutam fülledt melegben, de teljesen száraz pályán kezdődött, ám alig fél óra után már óriási széllökésekkel érkezett a vihar, amely alaposan eláztatta a pályát. Az aszfaltra hullott falevelek még veszélyesebbé tették a kanyarokat, így jó néhány bukásnak lehettek szemtanúi a barátságtalan időjárás ellenére kitartó szurkolók.

A legjobb időt az első félórában a svájci Patrick Schelling érte el, aki a 3,5 kilométeres távot 4:32.16 alatt teljesítette. A Vorarlberg Santic versenyzőjéhez képest egy másodpercen belüli időt hozott össze a Team Novo Nordisk francia kerekese, Charles Planet – aki csapattársaihoz hasonlóan cukorbeteg, saját példájával igyekszik felhívni rá a figyelmet, hogy így is teljes életet lehet élni. Ugyancsak egy másodpercen belül volt az olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec), de a rajtlista alapján várható volt, hogy még többen is megdöntik majd az élen állók időeredményét.

Ekkor szakadt le az ég, s a lassan nedvessé váló aszfalton egyre óvatosabban vették a kanyarokat a kerékpárosok, a szakadó esőben pedig már egymást érték a bukások. Jelentősen gyengültek az időeredmények, nagyon valószínűtlennek látszott, hogy ilyen körülmények között valaki képes lesz megelőzni Schellingéket.

Ez végül senkinek sem sikerült, a száraz pályán futottakat a későbbiekben senki sem tudta megelőzni, így Patrick Schelling ünnepelhette győzelmét. A legutóbb 1933-ban született svájci győzelem a Magyar Körversenyen, akkor Kurt Stettler, a későbbi Tour de France-menő megnyerte a viadal Budapest és Pécs között megrendezett nyitószakaszát, s utána az összetett első helyét is elhódította.

Stettler honfitársát Patrick Schellinget előzetesen is az esélyesek közé soroltuk, két éve harmadik, ebben az évben negyedik volt a rangos Osztrák Körversenyen, most pedig a Tour de Hongrie-n sárga trikósként, kedvező pozícióból eredhet a neves előd nyomába.

Nagyon boldog vagyok, tudom, hogy óriási mázlim volt ezzel a győzelemmel – nyilatkozta mosolyogva Patrick Schelling. – Tisztában voltunk vele, hogy a prológ idején eső érkezhet, ezért döntöttünk úgy, hogy a csapatból elsőként megyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen ez az első profi győzelmem!“ Schelling hozzátette: nagyon nehéznek ígérkezik az első szakasz, de csapata támogatásával megpróbálja majd megvédeni a sárga trikót.

A magyarok közül a huszonhárom esztendős Lóki Bence volt a rossz idő legnagyobb nyertese, a száraz pályán futott időeredményét nem tudták felülmúlni a riválisok, így a Kőbánya Cycling Team fiatalja szerezte meg a legjobb hazai kerékpárosnak járó fehér mezt.

A viadal szerdán az első szakasszal folytatódik, a mezőny a Balatonalmádi és Keszthely között kijelölt 154 kilométeres etapot teljesíti, várhatóan alaposan megváltoztatva az élcsoport sorrendjét.

A 2018-as Tour de Hongrie prológjának végeredménye és az összetett állása:

Fotók: Tdh.hu

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet