Harmincezer kilométert bringázol egy évben? Szép! Negyvenet? Frankó! Ötvenet? Hű-ha! Ám mielőtt nagy macsóbüszkeséggel düllesztenéd ki melledet, nézd meg ezt az amerikai lányt: ő tartja az egy év alatt kerékpárral megtett táv női rekordját, 139.326 kilométerrel. Igen, százharminckilencezer háromszázhuszonhattal.

Hirdetés

Pörögnek az órák, napok, hetek, hónapok, pörög a bringa kereke, Amanda Coker nyomja a pedált. Minden áldott nap, jó időben, rossz időben. Nem számít menzesz, nincs betegség, nem állítja meg sérülés, nem létezik kumulálódott fáradtság, belefásulás, motivációvesztés, Amanda örökmozgóként hajt. Napi 382 kilométer az átlaga.

Egyszeri személyes csúcsnak sem lenne rossz. Őrület, ilyen nincs, és mégis van!

A Dél-Karolinában született (1992) Amanda az apukájával, Rickyvel kezdett tinédzserként bringázni, és hamar kiderült, hogy van keresnivalója a sportágban: hatodik lett a 2010-es országos ifi időfutam-bajnokságon. Jellegzetesen amerikai módon, bringás sportösztöndíjat kapott a coloradói Fort Lewis College egyetemen. Felívelő pályáját egy csaknem tragikus baleset törte meg: elütötte egy figyelmetlen autós, Amanda 15 métert repült, agyi traumát és gerincsérülést szenvedett, depressziós és félős lett. De egy vagány csaj sosem adja fel: hosszú és fájdalmas rehabilitáció után, öt év múlva beleállt a tartamrekord-projektbe. Prológként 2016 februárjában 12 órás versenyen vett részt Sebringben.

Rekordhelyszínül Floridában a Flatwoods Park 11 kilométeres, többcélú aszfaltkörét választották. Fagyot nem ismernek arrafelé, de nyáron iszonyú meleg van, a pálya egyáltalán nem szélvédett, és megesik, hogy az útra kilátogat egy méretes kígyó, vagy aligátor. Amandát szülei, Donna és Ricky segítették. Az sem csekélység, ennyi ideig egy parkban gubbasztani, a néha elsuhanó lányukat lesve, de kölcsönösen motiválták egymást a közpark látogatóival is, akik közül sokan az ő teljesítményének hatására tűztek maguk elé 100 vagy 200 mérföldes egyéni rekordot. 2016 május 15-én rajtolt, és már 130 nap után megdöntötte a száz évet élt Billie Fleming 47.642 kilométeres, 1938 óta érvényes női világcsúcsát. 2017 áprilisában túlszárnyalta Kurt Searvogel 122.432 kilométerét is, e pillanattól hölgy állt az abszolút csúcson, maga mögé utasítva a férfiakat. Mire letelt az egy év, Amanda jó tízezer mérföldet, 139.326 kilométert tekert, ezzel 16.934 kilométert javított a világrekordon.

Netán úgy támolygott be a célba? Egy frászt!

A legnagyobb napi távot, 486 kilométert az utolsó előtti napon tette meg, 19 óra alatt! Ahogy bevallja, akkor azért kellett egy kicsit sarkantyúznia magát. És aztán megkönnyebbülten leszállt pezsgőzni, ünnepelni? Egy frászt: nyomta tovább, hogy sisakja mellé tűzhesse a százezer mérföldes (~161 ezer km) biciklizés szakállas rekordját is, amelyet még 1939-ben állított fel Tommy Godwin, ötszáz napos kerekezéssel. Amanda július 11-én gyűjtötte be ezt a trófeát is, zsinórban 423 napot száguldva.

Nyilatkozatai szerint egy pillanatig sem gondolta, hogy csak az idejét vesztegeti, és soha nem unatkozott, hanem a feladatra koncentrált, és beszélgetett az ismerőseivé lett biciklistákkal. Egyetlen napot sem hagyott ki, minimális napi teljesítménye 90 kilométer volt, a Hermine hurrikán idején. „Magamtól tovább mentem volna, de a szüleim a biztonság kedvéért leszedtek a bringáról” – mesélte.

Hogyan lehet ennyit bringázni? Az egyik titka, hogy gyorsan kell menni, akkor marad idő pihenésre. Amanda Coker napi átlagban 12 órát hajtott – ez azért rengeteg! –, amiből könnyű kiszámolni, hogy 32 km/óra volt a menetátlaga. Sokan vagyunk, akik egyetlen óráig sem tudtunk volna vele menni… Naná, hogy feltette az eredményeit a Stravára, itt lehet megnézni, meg persze fenn van a Facebookon is.

Nekünk különösen érdekes Amanda Coker tartamrekordjainak magyar vonatkozása. Amanda kőkemény nő, de őt sem gránittömbből faragták ki, a bringa okozta fájdalmak, elgyötrődés enyhítésére váltogatta a gépeit: szokásos időfutam- és triatlonbringa mellett rekut is használt, mégpedig Schlitter Encore típust, amellyel például a céget vivő pár nőtagja, Jackie Schlitter, ért el ragyogó eredményeket az 50 fölötti korcsoportban. Nos, ennek a bringának valamennyi nem szabványos (kerék, erőátvitel, fék) alkatrésze a balatonfűzfői Szatuna cég terméke, amelyet egy ideig a Schlitter képviselt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Megjavítanád Amanda világcsúcsát? Már kezedben is a sikerrecept egyik titka!

A többit így fogalmazza meg Amanda: „Megtanultam, hogy mindenkinek vannak problémái és nehéz helyzetei, amelyeken győzedelmeskednie kell, hogy olyan jó legyen, amilyen csak lehet. Végigmentem ezen az úton, és örömmel segítek másoknak is. Együtt fejlődhetünk és győzhetünk. Rájöttem, hogy nagyon szívesen inspirálok embereket, tetszik, hogy egyre többen merítenek bátorságot a példámból, és ez egy nagyszerű, gazdagító élmény.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet