Újabb magyar kontinentális kerékpáros csapat mutatkozott be 2018. március 29-én, Kőbánya szívében. A 2017-ben alakult Kőbánya Cycling Team idén 12 fős nemzetközi sorral áll rajthoz rangosabb országúti versenyeken. A versenyzők között van az Európa-bajnoki dobogós Lovassy Krisztián is.

A Kőbánya Cycling Team kettős célt tűzött ki maga elé: Lovassy Krisztián révén elősegíteni az olimpiai kvalifikáció sikerét országúton és pályán egyaránt, valamint fejlődési lehetőséget biztosítani az ifjúsági korosztályból kilépő fiatal versenyzőknek. Ehhez olyan körülményeket kell teremteni, amely kellően motiváló a fiatalok számára.

Megmutatjuk nekik, hogy milyen a magas szintű kerékpársport, hova kell eljutniuk a következő években. Ezért is igazoltunk le két norvég és három olasz sportolót, akik a maguk területén már előrébb járnak, és minden közös edzésen, versenyen lesz kitől tanulniuk. Legyen szó akár táplálkozásról, akár versenytaktikáról. A téli három, többhetes edzőtábor kiváló alapot teremtett a sportolóknak. A magyar fiatalok számára óriási kihívás az, amiben most részt vesznek. Annak érdekében, hogy az első felnőtt évükben ne menjen el a kedvük mindentől, a versenyterhelést óvatosan adagoljuk, és nagy terhet visznek a rutinosabb versenyzők.” – mondta Stubán Ferenc, csapatvezető.

Minden magyar bringás, így a kőbányai fiatalok számára is példaértékű lehet Lovassy Krisztián pályafutása. Azon kevés magyar sportolók egyike, aki felállhatott egy nagy nemzetközi esemény dobogójára – tavaly ezüstérmet szerzett a pálya Európa-bajnokságon. Az aktuális országúti magyar bajnokként, olimpikonként egyértelműen a csapat húzó neve, akitől idén országúton is kimagasló eredményekre számítunk.

Mi hiszünk abban, hogy Krisztián teljesítményével nem csak pályán, hanem országúton is hozzájárulhat az olimpiai kvóta megszerezéséhez, és magyar kerékpáros is rajthoz állhat Tokióban, 2020 nyarán. Ehhez a csapat külföldi versenyzői is segítséget nyújtanak.  Krisztián speciális helyzetben van, mert képességei révén két klub színeiben is versenyez idén: országúton a Kőbánya Cycling Team, míg pályán a BVSC igyekszik megteremteni számára a szükséges szakmai, technikai és anyagi feltételeket. Ebből a szempontból példaértékű a Kőbánya Cycling Team és a BVSC együttműködése.” – tette hozzá Eisenkrammer Károly, a csapat tulajdonosa.

Az UCI kontinentális besorolású, nemzetközi felnőtt csapat létrehozása fontos állomás a kőbányai egyesület életében. Ezzel a Specziár Viktor szakmai irányításával működő, évek óta kiváló eredményeket felmutató utánpótlás szakosztály fiataljai számára kézzelfogható közelségbe került a világ kerékpársportja. A profi és az utánpótlás csapat közös működésének az üzenete az, hogy belátható a távolság, és elérhető a siker a tízen-éves gyerekek számára is. Bízunk abban, hogy az elmúlt években U13 vagy U15 korosztályokban komoly sikereket elérő Majoros Dávid vagy Pakot András és a többi fiatal csapattársuk számára is komoly motivációt jelent, hogy maguk előtt látják a felnőtt versenyzőket.

A sajtótájékoztatón megjelent Budapest Főváros kormánymegbízottja is. Dr. György István elmondta, hogy az utánpótlás és a szabadidősport támogatása mellett fontos az élsport támogatása is, hiszen ezek a versenyzők mutatnak példát a fiatalabb nemzedékek számára. A több száz budapesti infrastrukturális beruházás, például, utak, kórházak, oktatási intézmények mellett az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt jelentőségű sportpályák fejlesztése is igen fontos feladat.

Négy új velodrom épülhet Magyarországon

A hazai kerékpársport életében a következő nagy lépés az lesz, amikor (várhatóan idén nyáron) a kőbányai Sportligetben átadásra kerül az a fedett, 200 méteres, faburkolatú edzőpálya, amely évtizedek óta fennálló hiányt pótol a hazai kerékpársportban. Hiszen Magyarországon nincs (és soha nem is volt) fedett velodrom. Ez a pálya kiváló edzéslehetőséget biztosít majd mind az olimpiai felkészüléshez, mind az utánpótlás neveléshez és a szabadidőben bringázók számára is.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere számolt be arról, hogy milyen kiemelt szerep jut a kerületben a kerékpározásnak, nem csak a sport, hanem a közlekedés és a rekreáció területén is. 2018-ban több, a gyerekeket és a családokat megcélzó kerékpáros program is indul. A Mozdulj Kőbánya! program keretében bringás óvodai és iskolai oktatás, bringás reggeli, kerékpáros túrák, és számos érdekesség is lesz ebben az évben.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet