Évente közel 100.000 adag ételt mozgatnak meg a +1 szendvics, a Vitamin kommandó, az Ételmentés, csapatépítés vagy épp az Egészségkonyhával közös projektjeikkel a Budapest Bike Maffia. Most azonban arra készülnek, hogy egyetlen este alatt négyezer, átmeneti szállón vagy melegedőben éjszakázó hajléktalan embernek adjanak egészséges, kiadós vacsorát. Havasi Zoltánnal, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hogyan született meg a Budapest Bike Maffia ötlete?

Volt egy több éves periódusom, amikor beszélgettem hajléktalan emberekkel. Ténylegesen odamentem hozzájuk, megkérdeztem, mire van szükségük, hogy érzik magukat, és olyan sorsokat láttam az utcán, amire azt éreztem, hogy nem odavaló. A Budapest Bike Maffia (BBM) egy Karácsonyi baráti beszélgetésből indult. Azt éreztük, hogy ha már van szabadidőnk, csináljunk valami hasznosat. Akkor döbbentem rá, hogy mindenkinek megvan a lehetősége, hogy megragadja az alkalmat és építsen valamit, ami a mások javára válik. A szervezet megalapításában legfőképpen a frusztráció és a düh motivált minket, éreztük, hogy tennünk kell valamit. Létrehoztam a BBM Facebook oldalát, majd azon belül egy eseményt, amihez bárki csatlakozhatott. Arra kértük a barátainkat, ismerőseinket, hogy hozzanak adományokat és mi kimegyünk velük az utcára. Nagyon sok támogatást kaptunk, két napig vittük ki a az ételeket és a rengeteg tárgyadományt bringával a hajléktalan embereknek. Hatalmas flow élmény volt, amikor először végigcsináltuk. Utána többször megismételtük és az volt a célunk, hogy amellett, hogy minél több hajléktalan emberen segítsünk, minél több embert tanítsunk meg segíteni. 

Hogyan sikerült meggyőzni az embereket a segítségnyújtásra?

Nagyon fontos a kommunikáció, hogy hogyan szólítjuk meg őket. Az első két évben még nem csináltuk jól, mert azt gondolták az emberek, hogy ez egy zárt szervezet, de aztán tudatosan kommunikáltuk, hogy csatlakozzanak hozzánk. Nagyban függ az akciók és projektek milyenségétől. Az innovatív jelleg, amit sikerült az elmúlt években bemutatnunk, sok mindenkinek rokonszenves lehet, ezért szívesen csatlakoznak.

Kiemelnél néhányat?

A plusz egy szendvics projektben a diákokat kértük meg arra, hogy egy héten egy szendviccsel többet vigyenek az iskolába, és ennek köszönhetően évente közel 50 ezer adag ételt biztosítanak hajléktalan embereknek csak az iskolások. Eddig 39 iskola csatlakozott hozzánk. De ott van a Mybudapest Photo Projekt, az ételmentés, vagy épp a vitamin kommandó. 

Van rendszeresen megszervezett programotok is: a vitaminkommandó minden hétfőn és pénteken. Az önkéntesek száma lefedi a szükséges létszámot?

20-30 ember stabilan részt vesz minden alkalommal. Van egy kemény mag, de mindig vannak új arcok, akik szívesen csatlakoznak.

Miből tudjátok finanszírozni a projektjeiteket?

Részben 1%-os felajánlásokból, egyéni adományozóink segítségéből, a „Legyél te is családtag” programunkban ami egyfajta klubtagság. Cégekkel is együttműködünk, akik 1-1 projektünket támogatják, illetve vannak termékeink: jelenleg a Fortepannal közösen kiadott Tekerj! – A szabadság könnyű mámora című könyvünk és a 2020-as mybudapest naptár. Van egy szolgáltatásunk is, a “csapatépítés a bike maffiával”, amit cégek vehetnek igénybe. Együtt főzünk vagy szendvicset készítünk velük és részt vehetnek egy másfél órás interaktív érzékenyítő előadáson, ahol az előítéletekről beszélgetünk a hajléktalanság tükrén keresztül. Része még a Kocsmakvíz, ahol a szociálisan fontosabb kérdések keverednek a szórakoztató kérdésekkel, majd kimegyünk közösen a csapattal és meglátogatjuk a hajléktalan embereket. Esetenként az ételmentőink elviszik az ételt a megfelelő helyekre.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike maffia vezetője
Mi motiválja az önkénteseket, hogy részt vegyenek a programjaitokon?

Egyrészt az, hogy segíthetnek másokon, amit egy jó közösségben tudnak megtenni., továbbá a közösség és a társaság, valamint a tenni akarás. Fontos elmondanom itt, hogy ugyan a nevünk Bike Maffia de egyáltalán nem feltétele a csatlakozáshoz, hogy valaki bringázzon. 

Az időjárás befolyásolja az önkénteseket? Kevesebben pattannak kerékpárra télen?

Még ha nem is jönnek el azok, akik egyébként nyáron szoktak járni, a kemény mag akkor is ott van, ha savas eső esik. Télen a hidegben megnő az adakozó kedv. Tulajdonképpen folyamatosan tudjuk biztosítani a programjainkat az önkénteseinkkel.  

Van a krízis nevű programotok is…

A leghidegebb napokon amikor tartósan -3 – -4 fok alá süllyed a hőmérséklet napközben is. 3 évvel ezelőtt szerveztük meg először az eseményt, amikor -20 fok volt Budapesten. Az egy nagyon kemény tél volt, több, mint 2000-en jöttek el adományozni, 1500 szendvicset készítettünk el esténként 100-150 emberrel. Igazi összefogás volt a hajléktalan emberekért.

Most is nagy akcióval készültök, a 4000 ember vacsorájával.  

A holland és a svéd nagykövetséggel szervezzük az Emberi Jogok világnapja és az Európa Tanácsa 70. évfordulója alkalmából. A 4000 ember vacsorája nagyon jó kezdeményezésnek bizonyul a visszajelzések alapján ezért remélem, hogy jövőre is megszervezzük valamilyen formában. A célunk, hogy 4000 embernek tápláló és egészséges vacsorát biztosítsunk. 

Hol és mikor adhatják le az emberek az adományaikat?

December 8-9-én gyűjtünk a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán rendezett Libri könyvvásáron. Az akció 10-én lesz melybe Budapest mellett beszállnak a vidéki Bike Maffia csapatok is tehát csatlakozik Pécs, Debrecen és Szeged is. Fontos, hogy nem szendvics alapanyagokat várunk, inkább azok mellé a gyümölcsöt, gyümölcsleveket, csokoládét vagy vitamin pezsgőtablettákat, melyek luxusnak szállítanak az ellátásban. A szendvicsek készítése a Kis fecske Presszóban lesz a Mikszáth Téren december 10-én.  

Hogyan lehet menedzselni, hogy mikor hova szállítsátok az élelmet?

Folyamatosan együttműködünk a hajléktalanellátással, így mindig oda megyünk ahova szükséges. Nagy szervezőmunkát igényel, de hát épp ezért vagyunk. November 14-én az Egészségkonyhával is indult egy közös akciónk és anélkül, hogy bárhol kommunikáltuk volna, 2 hét alatt több, mint 2000 ételt ajánlottak fel az oldalon az emberek a rászorulóknak. Nagyon jól esik ezt látni és most ennek köszönhetően olyan hajléktalanszállókat tudunk ellátni az Egészségkonyhával közöses egészséges ételekkel, ahol a zsíros kenyér is ritka volt. Most most naponta hozzájutnak legalább egy adag tápláló meleg ebédhez. 

Akkor már önműködővé vált a projekt..

Igen, de a hitelesség fontos. Folyamatosan tájékoztatjuk az adományozókat az felajánlott ételek mennyiségéről és a kiszállításról.

Az ételmentő, +1 szendvics vagy a vitaminkommandó projektek alatt az önkéntesek személyes kapcsolatot is kialakíthatnak a hajléktalan emberekkel, aminek gondolom érzelmi intelligencia- és személyiségfejlesztő hatása is van…

Az önkénteseink természetesen beszélgetnek a hajléktalan emberekkel, adott esetben felmérik, mire lehet szükségük. Az így, vagy itt kialakult szociális érzékenység a mindennapokban is jól jön, legyen szó családról, a szomszédról vagy a társadalom bármely tagjáról. 

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet