A Felső-Tisza-vidék ideális túraútvonal azoknak, akik különösebb megerőltetés nélkül, kis forgalmú utakon szeretnének történelmi emlékeket felkeresni, vagy csak a tájban szeretnének gyönyörködni. Budapest-centrikus, sztereotip gondolkodással megáldott bringásoknak különösen ajánlott végigtekerni itt, mert a sokszor lesajnált keleti országrész bizony nagyon is rendben van. A Fehérgyarmat-Tivadar Vándortábor-útvonalról itt olvashattatok, most pedig annak a túrának a folytatását, a Tivadar- Vásárosnamény szakaszt ismerhetitek meg.

Bringával a középkori templomok és magyar írók nyomában

Hirdetés

Táv: 53 km

Szintemelkedés: ~126 m (lényegében tükörsima)

Nehézség: könnyű

Ajánlott kerékpár: az aszfalt javarészt jó minőségű, bármilyen kerékpárral teljesíthető az útvonal.

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Utunkat Tivadarból indítjuk. A település mára egy nagyon szépen rendbe hozott igazi kis gyöngyszem, ami a Tisza mentén mindkét irányból a gáton bringázva megközelíthető, de a közúti forgalom sem erős. A falu a klasszikus vízitúrák kedvelt állomása szabadstranddal, rengeteg szálláshellyel és vendégházzal. Itt található a Tisza bemutatóház, a Tiszavirág tanösvény, egy gyönyörűen rendbe hozott harangláb és egy református templom is.

Tivadaron átmegy a Szilvaút, ami pont olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik :). A hivatalos leírás szerint “A román és magyar partnerek együttműködésnek köszönhetően a Szatmár-Szatmár Szilvaút tartalmas kikapcsolódást biztosít azon új és régi érdeklődők, vendégek, turisták számára, akik felkeresik ezt a határ menti térséget és személyesen is megismerkednek a szép és érdekes helyekkel, megismerik a tájegységek hagyományait és – a szilvához is kötődő – tájtermékeit, s mindezt egy határon átnyúló, szép és változatos tájakon vezető útvonalon haladva tehetik“. Tarpán majdnem vettünk is egy üveg szilvához kötődő tájterméket, de csak a kulacstartóba tudtuk volna betenni ­- ilyet meg azért mégsem csinál az ember :).

Szilvaút

Mi az a Vándortábor?

A Flowcycle 2020-ban is folytatja az ország jelentősebb kerékpáros túraútvonalait bemutató cikksorozatát. Ezúttal a Kerékpáros Vándortábor Felső-Tisza-vidéki útvonalát járjuk be. Ha nem tudod mi az a Vándortábor, ide kattintva mindenre fény derül.

Védmű zsilip szárazon Tivadar határában

Tivadarról Tarpa felé egy tökéletes (!), vadiúj bringaút vezet a töltésen. Közben lehet látni egy zsilipet, ami az ártérről tudja leengedni a vizet egy második tározóba, ha kell. Lenyűgöző látvány, főleg szárazon, használaton kívül, és egy pillanatra át lehet érezni, hogy milyen erők munkálhatnak itt használat közben – azért a víz az úr.

Letérve a gátról, Tarpa felé

Tarpa felé le kell a gátról kanyarodni balra és egy szintén tökéletes, aszfaltozott mezőgazdasági úton, gyümölcsültetvények között érünk be Tarpára. A hidroglóbuszt messziről látni, az mutatja az irányt.

A szépen rendbe hozott, takaros település a történelemkönyvek jó néhány oldalán szerepel, és érdemes utána nézni, hogy ki mindenki fordult meg errefelé. Itt biztos, hogy lehet tartani egy jó kis történelem órát és van is rá lehetőség, hogy a kultúrház melletti téren/parkban leüljön egy kisebb társaság. Érdemes megtekinteni a kiválóan helyreállított szárazmalmot, a templomot és a faluház melletti Rákóczi-szobrot. A faluban is tökéletes az út és alig van rajta forgalom.

Tarpától Beregsurány felé a jobb oldalon van a Tarpai szőlőhegy, ami inkább egy domb, vagy halom. A hegy lábáig tökéletes az út, de pár métert feljebb kapaszkodva elfogy az aszfalt, azt országútival inkább ne erőltessük. A hegyen megy körbe egy partifecske sétány, de az már tényleg inkább gyalogos program. Egyébként ottjártunkkor baromi jó volt a hangulat, mert sokan kint dolgoztak, illatoztak a bográcsok és szólt a mulatós zene, mint a veszedelem.

Beregsurányig tökéletes minőségű és alacsony forgalmú országúton megyünk szinte nyílegyenesen. Itt a Vándortábor útvonalról egy kicsit letértünk és bekerekeztünk a faluba, amit egyáltalán nem bántunk meg. Itt is van látnivaló bőven: 2 templom, és az Uray-kastély. Utóbbinak nagyon kellemes kertje, ahol szintén le lehet telepedni.

Visszatérve a Vándortábor útvonalához, egy megint csak tökéletes és alacsony forgalmú úton érünk el Beregdarócra, ahol szintén érdemes elidőzni, ha más nem egy csoportkép erejéig a két templom valamelyike előtt. Beregdarócról kiérve egy hosszabb szakasz vezet Gelénesig. Itt alapvetően nincs forgalom, viszont van egy mezőgazdasági feldolgozó üzem, ahova azért elég nagy kamionok jönnek.

Gelénesre beérve az első utcán (Petőfi utca) nyugodtan lekanyarodhatsz balra. A Petőfi utca csendesebb a főútnál és levágsz pár száz métert a távból. Ha a főutcán maradsz, egy XIV. században épült református templom lesz a jutalmad.

Gelénes református templom

Az egyetlen viszonylag rosszabb minőségű útszakasz Gelénes és Csaroda között van. Az útpadka töredezett és kisebb kátyúk teszik változatossá a bringás élményt. Ez sem lehetetlen egyébként országútival, csak nem kellemes. Csarodára beérve ne forduljunk el jobbra egyből a főúton Vásárosnamény felé, hanem menjünk tovább egyenesen a központ irányába. Itt találjuk a haranglábat és a református templomot, valamint egy nagyon stílusosan rendbe hozott autentikus utcát.

Innen, ha visszamegyünk a főút kereszteződéséig, akkor Vásárosnamény irányába kell fordulni. Egy párszáz méteren van bringaút, de utána kivezet a főútra, ahol viszont még annyit se kell menni, hogy balra kanyarodva a falu szélén lévő Hetei utcába kanyarodjunk. Ezt azért kell megtenni, mert az utca végében tudunk felhajtani a gátra, ahonnan egészen Vásárosnaményig tolhatjuk neki a tökéletes és forgalommentes aszfalton.

A gátról le kell jönnünk az első alkalommal, amikor meglátjuk jobb kéz felől a várost. A gergelyiugornyai oldalra érkezünk a Beregszászi utcába. Itt folytatjuk utunkat, követve az utca vonalát és így elérünk a Tisza híd lábához. A hídon túl van Vásárosnamény központja, de mi nem ott fejezzük be a túrát, hanem a Tisza mentén a körforgalmon tovább tekerünk és a gáton elérünk az ugornyai szabadstrandig, ami egy hatalmas bulizóhely, kocsmákkal, diszkóval, és egy szép fövenyes stranddal. Nem mintha nem lett volna útközben is vendégház, de Tivadar után ez a következő logikus szálláshely. Mert itt is van minden, amire a megpihenni vágyó túrázónak szüksége lehet. Sőt a gát túloldalán még vidámpark és aquapark is található.

Ha valaki siet, akkor Tivadartól a gáton el lehet jutni közvetlenül Gergelyiugornyára, és így csak 17-20 km az út. Aki viszont így tesz, az nem csak időt és kilométert spórol, hanem kimarad a templomtúrából, a hamisítatlan szabolcsi tájból, a tanösvényekből, a kastélyokból és a történelmi jelentőségű településekből is. Plusz harminc kilométert simán megérnek, nem?

A túra során látható templomok építési évszámai:

  • Kisar: 1794
  • Tivadar: 1797
  • Tarpa: XV. század
  • Beregsurány: 1299
  • Beregdaróc: XIV. század
  • Gelénes: XIV. század
  • Csaroda: XIII. század
  • Vásárosnamény: XVI. Század

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet