A Tour de Hongrie június 27-től július 2-ig, hat napon át szelte át az országot, Szombathelytől Miskolcig, Zalaegerszegtől Jászberényig hirdetve mindenhol a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát is.

Hirdetés

A kerékpározás és a szelektív hulladékgyűjtés idén több ponton is összefonódott és ennek nem csak az az oka, hogy 670 szelektíven gyűjtött aluminimum dobozból akár egy egész biciklit is meg lehet építeni. Az okokra Eisenkrammer Károly a Tour de Hongrie főszervezője adja meg a választ:

 

Eisenkrammer Károly: A kerékpár az egyik legzöldebb közlekedési eszköz. Használata során nem keletkeznek káros anyagok. Meggyőződésem, hogy a kerékpárosok az átlagosnál jobban tisztelik a természetet. Ezért is döntöttünk úgy hogy csatlakozunk olyan, a jobb, tisztább, szebb környezetet segítő ügyhöz, mint amilyen a szelektív hulladékgyűjtés. A Tour de Hongrie országos kiemelt média megjelenései segítenek abban, hogy minél több emberhez jussanak el azok az információk, amiket például a szelektálok.hu honlapon megtalálhatnak az érdeklődők.

Miért egyszerű a szelektív hulladékgyűjtés?

EK: Ez egy mindenki által elvégezhető környezetvédelmi eljárás. Ha a fém, műanyag és papírhulladékot elkülönítve helyezzük el, azok újrahasznosításra kerülnek. És így nem kell további nyersanyagot kitermelni, de ezenkívül más járulékos előnnyel is jár. Például 1 tonna alumínium előállításakor 1 tonnányi vörösiszap is keletkezik, azt pedig 2010 óta már mi magyarok is tudjuk, hogy ez az anyag mennyire veszélyes. Ha belegondolunk, hogy évente fejenként átlagosan 50 aludobozt használunk el, akkor látható, hogy kis odafigyeléssel nagy eredmények érhetők el.

Például alumíniumból készülnek a versenykerékpárok alkatrészei is. Azok is, amiket a Tour de Hongrie sztárjai használnak. És azok is, amiken a jövő generációja készül arra, hogy évek múlva megnyerje a magyar körversenyt. Az ő jövőjük, a következő generációk élhető környezete miatt fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Ha többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el a www.szelektalok.hu oldalra.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet