Háborítatlan erdőségek, jégkorszakból megmaradt láprétek, és sok-sok barlang. A Putnok-Perkupa útvonal nem csupán kiegészítése a Miskolcról startoló túránknak, de bőven megállja a helyét önmagában is.

Hirdetés

Táv: 49 km

Szintemelkedés: 560 m (hegyes)

Nehézség: közepes

Ajánlott kerékpár: az út végig aszfalton halad, szinte mindenütt tökéletes minőséggel.

Túránk kiindulópontja egy borsodi kisváros, Putnok. Ritkán indítunk egy hatezer fős településsel, de ez az ajánlatunk lényegében a Miskolcról startoló, a Bükk megmászását magába foglaló túránk folytatása. Putnokra általában 3,5 óra alatt lehet elvonatozni Budapestről, de naponta két lehetőség mutatkozik a 3 órás transzferre is. Jó hír, hogy elég csak Miskolcon átszállni, viszont onnantól kerékpárszállító kocsi nélküli, kicsi motorvonatra számíts. Autóval ez valamelyest könnyebb, úgy két és fél óra utazási idővel számolj.

Mi az a Vándortábor?

A Flowcycle 2020-ban is folytatja az ország jelentősebb kerékpáros túraútvonalait bemutató cikksorozatát. Ezúttal a Kerékpáros Vándortábor Bükk – Aggteleki-hegység útvonalát járjuk be. Ha nem tudod mi az a Vándortábor, ide kattintva mindenre fény derül.

 

A vasútállomás a város déli részén található, onnan északi irányba indulunk Kelemér felé. A kicsit rissz-rossz úton egyre jobban elmélyülünk az erdőben, hamar el is fog menni a térerő, úgyhogy érdemes felkészülni telefonra elmentett útvonallal és térképpel. Az út egészen Kelemérig sunyin emelkedni fog, de az elszigeteltség ellenére tarts jobbra, mert az autók elől nincs elzárva a terület.

Az erdőben a Putnoki horgásztó nyújt szép látványt, de áthalad a tájvédelmi körzeten az Országos Kéktúra is. Ha egyszer nem bringával jössz, mindenképpen érdemes útba ejteni a környéket, ugyanis az országban egyedülálló tőzegmohalápokat tekinthetsz meg (Keleméri Mohos-tavak), amelyek még a jégkorszakban keletkeztek. Fontos, hogy a lápok bejárásához előzetes engedélyre és szakvezetőre van szükség, de szoktak szervezni nyilvános túrákat is. Ezekről az oldalán érdemes érdeklődnöd.

Kelemérre már egy lejtőn keresztül érünk be, az erdős résznek is vége, mire a településre begurulunk. Innen hullámos terepen, Zádorfalva-Ragály-Trizs útvonalon, tökéletes aszfalton jutunk el Aggtelekig.

Ragálytól lesz az útvonal legkeményebb emelkedője: 5 kilométeren keresztül kell majd mászni, de csak 350 méterre kapaszkodunk fel.

Aggteleken természetesen az UNESCO Világörökség részét is képező cseppkőbarlang lesz a legfontosabb látványosság. A Baradla–Domica-barlangrendszer leghosszabb útvonala 25 kilométeres, de többféle túrát is lehet választani. A karsztbarlang monumentális bejárata fölött kilátópont is van.

Aggtelekről Jósvafőre vesszük az irányt, ahová meredeken lejtő hajtűkanyarok vezetnek. Ha nem országútival vagy, semmiképpen se hagyd ki a tengerszemet, amihez a lejáratot a második hajtűkanyar után, baloldalt találod.

Innen már szinte csak lejteni fog az út, a tüköraszfalton, minimális forgalom mellett gyönyörködhetünk az Aggteleki Nemzeti Park szépségében. Szinpetrin találunk egy XV. században épített, felújított papírmalmot, ahol Gutenberg Múzeumot rendeztek be, benne a világ legnagyobb könyvét is megnézheted.

Szinpetriről alig pár kilométer a Jósvafő-Aggtelek vasútállomás (Szin és Perkupa települések határában), ahonnan Putnokhoz hasonlóan először kicsi motorvonattal, majd Miskolci átszállást követően akár Intercity-vel juthatsz vissza az ország közepébe. Az út 3,5-4 óra.


Kiegészítő érdekességek a környéken

Mivel benne van a pakliban, hogy elég sokat utazol, mire eljutsz ennek az útvonalnak a kiindulópontjához, ha már erre jársz, érdemes lehet megfontolnod pár kiegészítő lehetőséget. Ha Ragályon nem balra, hanem jobbra fordulsz, Zubogy-Felsőkelecsény-Rudabánya útvonalon a Rudabányai bányatavat mindenképpen ajánljuk. Az ország legmélyebb állóvize mesterségesen alakult ki, korábban egy vasércbánya működött itt. A látogatáshoz előzetes bejelentkezésre lesz szükséged, amit a helyi Bányászattörténeti Múzeumtól kaphatsz. Van egy kiépített, 5 kilométeres, gyalogos tanösvény is a tó körül, így információs táblák és egy mobilstégen ismerheted meg a helyszín földtani érdekességeit. A kitérő nagyjából 30 kilométert tesz hozzá a bringatúrához.

A Rudabányai-tó

Apró érdekesség, de ha már erre jársz, érdemes Hidvégardót is útba ejteni (Szin után menj tovább egyenesen), ami Magyarország legészakibb települése. Ezzel további 17 kilométerrel nyújthatod meg a túrát.


Ez a túránk sem feltétlenül a kezdő bringásoknak szól a szintemelkedés miatt, de jó minőségű, kisforgalmú útjai és érdekes látnivalói miatt akár nagyobb gyerekekkel is vállalható lehet. Nekünk a sokféle érdekesség és a világtól elzártsága miatt tetszett leginkább.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet