Természet, abszolút csend és nyugalom, tiszta, gondozott környezet, sehol senki, asztal-sima vidék, jó aszfaltos utak – kell ennél jobb? Egy szépet bringáznál, vagy gyerekekkel karikáznátok egyet, Duna-parti piknikkel egybekötve? A Csepel-sziget Vízmű-útjai a titkos tippünk.

Hirdetés

Budapest valódi sport-főváros, úszástól evezésen át a barlangászásig ezer lehetőséget kínál, csak épp mi, bringások vagyunk mostohagyerekek: nincs lehetőség nyugodt körülmények között hódolni szenvedélyünknek.

Azaz mégis van, csakhogy kényes területen: a Fővárosi Vízművek Szentendrei- és Csepel-szigeti kútrendszerének fenntartását aszfaltozott utak segítik. Természetesen az egész a Vízműveké, erre lépten-nyomon táblák figyelmeztetnek. Mivel komoly ügyről van szó, idézem a cég nyilatkozatát: Fontos tudni, hogy a területre belépni, kerékpározni kizárólag a Fővárosi Vízműveknél kiállított, személyre szóló területi belépési engedéllyel lehet. A belépési engedélyt a kérelem elbírálását követően, általában két hét elteltével adja ki a Fővárosi Vízművek. Amint arra az engedélykérelemhez szükséges nyomtatvány is kitér, annak, aki belép a vízbázisok védőterületére, az ott-tartózkodás teljes ideje alatt be kell tartania azokat a szabályokat, előírásokat, amelyeket a vízbázisok védelméről szóló 123/1997. (VII. 18.) Kormányrendelet meghatároz, illetve amelyek az engedélyen szerepelnek. A védőterületeken a Fővárosi Vízművek Fegyveres Biztonsági Őrsége igazoltathatja az engedély birtokosát. Szabálysértés esetén a területi belépési engedélyt a Fővárosi Vízművek azonnali hatállyal visszavonja, és az elkövetővel szemben eljárást kezdeményez.

Ez így eléggé sarkosan hangzik, ami indokolt is, hiszen a Főváros vízbázisának jelentőségét aligha lehet túlértékelni, de évek alatt kizárólag barátságos viselkedéssel találkoztam, mind az ügyfélszolgálati irodában, mind kinn a területen. A rokonszenves fellépésű ellenőrző személyeket, s a létesítményeknél ügyködő dolgozókat kikérdezve sok érdekeset tanultam arról, hogy honnan jön a kiváló minőségű ivóvizünk. Megtudtam például, hogy a nagy körben telepített, afféle mini-Stonehenge-szerű műtárgyat a víz mangántartalmának kivonására létesítették, egy másik építményben pedig ultraibolya-fénnyel csírátlanítják a vizet. Máskor részletesen elmagyarázták, hogyan működik egy csápos kút. A környezet ápolt, gondozott, kaszálják a füvet, szemetet sehol sem látni, makulátlanul tiszta minden.

Ezúttal a Csepel-szigeten jártunk, a Szentendrei-szigetről legközelebb lesz szó.

Eltérően az utóbbitól, a csepeli Vízmű-utak nem képeznek összefüggő hálózatot, egymás után vagy egyenként felkeresni ezeket a Csepelt Lakitelken, Tökölön, Szigetújfalun át Ráckevére vezető úton lehet. Megjegyzem, hogy a Tököl és Szigetújfalu közötti, árvédelmi töltésen vezető szakasz önmagában is élmény, szép a környéke, jó az aszfalt és nagyon gyér a forgalom.

A nagy Csepel-szigeten belül a csend első szigete a Vízművek telephelyénél kezdődik, kicsit északabbra az M0-a hídtól, a Vízművek lakótelep mögött. Innen nem lehet bejutni, ezért az őrült forgalmú II. Rákóczi Ferenc út melletti kerékpárúton (a Google térkép Háros utca néven is ismeri) le kell gurulni a hídig, és annak kerékpáros felhajtója mellett behajtani a murvás zsákutcába. A végében csukott kapu fogad (É 47° 23,151’ K 19° 00,921), de ne aggódj, nincs bezárva, simán bejutsz a területre. Jobbra, azaz északkelet felé másfél kilométer után eléred a végét, ahol visszafordulhatsz, balra viszont 5,7 kilométer áll előtted. Az egész tehát nagyjából hét kilométer hosszú. Csak a kutak és néhány egyéb műtárgy a néma tanúi suhanásodnak, meg persze néhány nyúl, fácán. Közben, anélkül hogy látnád, elhaladsz Halásztelek mellett, és már a tököli repülőtérnél jársz.

Az utolsó kúthoz, egyben az aszfalt végéhez érkezve két lehetőség van: visszafordulni, és tetszés szerinti számú menet után a kiskapun át távozni, vagy menni tovább, változatlanul szép környezetben, de már a füves rét keréknyomaiban – ezt már csak terepesebb biciklivel ajánlom.

Ott viszont bónusz lehet egy lejárat (É 47° 20,653’ K 18° 57,457) a Dunához, szemben a Százhalombattánál függőlegesen leszakadó, látványos parttal. Végül, balra tartva, a reptér mellett a Pesti Úti Lakótelepre jutsz ki, ahonnan Tökölön át mehetsz tovább.

Balról elmarad a Fiatalkorúak Bv. Intézete (aki kocsival jön ki Pestről biciklizni, annak a parkolójában állhat meg) és a fenyők között álló Szt. Anna-kápolna. Innen már a töltésen vezet az út. Rövidesen (a kápolnától 700 méterre) aszfaltos mellékút ágazik ki jobbra (É 47° 17,847’ K 18° 56,403), itt kezdődik a második Vízmű-út. A közepébe érkezel, teljes végigjárása oda-vissza (vissza az országútig) hét kilométer. Kellemes, erdős hely. Ha akarsz, a déli végétől földúton is elhagyhatod, persze csak ha száraz.

A harmadik, egy irányban hét kilométer hosszú Vízmű út (személyes kedvencem) eléréséhez átgurulsz Szigetújfalun, majd tovább Ráckeve felé, és ahol az út balra kanyarodik, tovább mész egyenesen az Újhegy nevű településrészen keresztül. Lesz ismét egy Vízmű-telephely, az előtt jobbra fordulsz (É 47° 11,172’ K 18° 53,729), keresztezed az árvédelmi töltést, és már meg is érkeztél.

Ha balra indulsz, rövidesen találsz egy füves területet, ahol lemehetsz a vízpartra, majd tovább pedálozhatsz, a kutak sora mellett. Visszafelé túlmehetsz az aszfaltos út északi végén, a sorompó után már nem a Vízművek területén jársz, és csak egészen keveset kell földúton menni egy másik vízparti részhez, ahol kellemesen lehet csobbanni egyet. Persze ott már találtunk a Duna partján vízhordta műanyag-szemetet, de szokás szerint összegyűjtöttük és eltávolítottuk – tisztaságot hagytunk magunk után.

Legutóbbi túránk ezen a vidéken, amelyet a fotók is mutatnak, 68 kilométeres volt, a három terület bejárásával, illetve közöttük az összekötő szakaszokkal (a Belvárostól oda-vissza 110). Persze nem muszáj mindet egy nap alatt sorra venni, családi biciklizgetésre egyenként is nagyon megfelelnek. Már csak azért is szívből ajánlom felkeresésüket, mert mindenki meglepődik, milyen csendes, békés, remek kirándulóhelyek vannak a Főváros közvetlen közelében.

Gyakorlati tudnivalók

Belépési engedélyt a Fővárosi Vízművek központi ügyfélszolgálati irodájában lehet kérni, a Váci út 182 alatt. Kell egy igazolványkép, kitöltesz egy kis kérdőívet, fizetni nem kell semmit, és lakcímre kiküldik az igazolványt, amelyet aztán évente meg lehet hosszabbítani. Kéthetes határidőt ígérnek, de eddig mindig jóval hamarabb megérkezett. Aki nem tud bemenni, elintézheti letölthető kérdőívvel is.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet