…a közbringarendszer és a tömegközlekedés ingyenessé tétele. Emellett komolyabb szabályozásokat terveznek bevezetni a levegőminőség jelentősebb javulásáért.

A tavalyi évben nyilvánosságra hoztak egy felmérést, melyben komolyan kritizálták Brüsszel levegőminőségét. A kutatás eredményei igen kellemetlen helyzetbe hozta a város tisztviselőit, akik azonban nem sokkal később össze is ültek, hogy megtárgyalják a következő lépéseket.

Hirdetés

Az új intézkedések értelmében szmogriadó esetén az autókra vonatkozó sebességkorlátozást a harmadára csökkentenék, ingyenessé tennék a közbringarendszert és a tömegközlekedést, valamint a fatüzelésű kályhák használatát is betiltanák. A bírósági felülvizsgálatok még tartanak, de amennyiben utat engednek az új előírásoknak, a tervek várhatóan jövő nyáron lépnének életbe.

A továbbiakban pedig fokozatosan betiltják a leginkább szennyező autók használatát egyes utcákon, a városi buszflottát pedig várhatóan 2030-ig teljesen elektromosra cserélik.

 „Minőségi közterületet kell létrehoznunk.”

– nyilatkozta Pascal Smet, Brüsszel mobilitásért felelős minisztere a Guardiannek. Hozzátette azt is, hogy egyes kutatások szerint, az autózás elősegítéséért tett intézkedések nem a dugókat oldják meg, hanem csak egyre növelik az autós forgalmat. Ráadásul a legtöbb autóbarát város általában a legzsúfoltabb is. A jövőben azonban a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak szeretnének nagyobb teret biztosítani.

Eközben a városi lakosoknak lehetőségük lesz ellenőrizni a levegő PM (finomrészecske) szintjét egy telefonalkalmazás, valamint egy valós idejű weboldal segítségével. Elmondásuk szerint az ötletük nem az, hogy betiltsák a városi autókat, hanem hogy megtalálják az egyensúlyt. A céljuk az, hogy egy gyermek- és családbarát várost hozzanak létre.

Hirdetés
VIAThe Guardian

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet