A Magyar Kerékpárosklub felhívására vasárnap – gyülekezésmentes egyéni akcióként – több mint 85 Bubit lakatoltak a BKK székháza elé a közbringa-rendszer hétfői bezárása miatt tiltakozva. Bár ideje felújítani a Bubit, a szükségtelenül hosszú leállás elveszi az egészséges közlekedés lehetőségét azoktól, akik Bubival kerülték volna el a fertőzésveszélyt – üzente az akcióval a Kerékpárosklub.

A Bubi minden hibája ellenére újra népszerű lett idén a járványnak és a tavasszal bevezetett olcsó, online regisztrációnak köszönhetően. A BKK tavaly téli használati adatokra hivatkozva nem üzemelteti tovább a rendszert, de ez az érv az idei trendek fényében csak egy feltételezés. Idén 51-ről 57 százalékra nőtt a kerékpározó budapestiek aránya, még novemberben is többen bicikliztek a tavaly novemberhez képest. Biztosak vagyunk benne, hogy sokan bubiznának télen is.

Milyen legyen az új rendszer?

A Kerékpárosklub olyan új közbringa-rendszer kiépítését javasolja, ami

  • BKK bérlettel is használható
  • könnyebb biciklikkel van felszerelve
  • keményebb kerekű biciklikkel van felszerelve
  • jobban karbantartott
  • amit nem eltitkolnak, hanem reklámoznak
  • aminek sűrűbben elhelyezett állomásait bringabarát úthálózat köti össze.

A Kerékpárosklub felmérése szerint a budapestiek fele Bubizna, ha – a BKK többi közlekedési eszközéhez hasonlóan – a közbringát is BKK bérlettel lehetne igénybe venni.

A BKK a közelmúltban kezdett nyilatkozatháborúba a Bubi leállítás/felfrissítésével kapcsolatban. Véleményük szerint nem hanyagság, hanem felelős gazdálkodás eredménye, hogy – megfogalmazásuk szerint – téli álomra küldik a budapesti közbringarendszert. Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz újra használható a Bubi (csak valamikor tavasszal), nem hirdették ki az üzemeltetőt sem (Friss: közben kihirdették, részletek ide kattintva)., és a jelenlegi bérletesek kompenzációjáról is csak napokkal a zárás előtt értesítették a felhasználókat.

Fotókon az új Bubi kerékpár

Aki 2020. október 28-a után vásárolt 100 forintos MOL Bubi havi bérletet, annak a BKK a teljes bérletárat visszatéríti a vásárláskor használt bankkártyára. Akinek éves, féléves vagy negyedéves bérlete van, amely november 29-e után is érvényes, annak a BKK szintén visszautalja a bérletárat, azt mindössze a 100 forintos havibérlet értékével csökkentve. Ez a folyamat automatikus mindenki számára, aki a közbringarendszerbe történt regisztráció folyamán megadta a visszautaláshoz szükséges minden adatot; ha a kompenzációhoz hiányzik például a kártya- vagy bankszámlaszám, a BKK az adott ügyfelet e-mailben keresi majd meg adategyeztetés céljából.

Aki a MOL Bubi bérletéhez az alapegyenlegen felül is töltött fel pénzt a használati díjra fordítható kerethez, annak a BKK a feltöltött összeget visszatéríti. A folyamat ebben az esetben is automatikus, adategyeztetés szükségessége esetén a BKK e-mailben veszi fel a kapcsolatot az adott ügyféllel. Akinek a MOL Bubi-számláján csak a bérlethez tartozó alapegyenleg van feltöltve, azt a BKK nem téríti vissza.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet