Szinte egy akciófilm forgatókönyvét hozta a 106. Tour de France első szakasza. Boldogak lehetnek a belgák, az összetettre esélyesek közül viszont egyvalaki elfelejtené a mai napot.

Hirdetés

Nyilván, szűk kétszáz kilométer alatt eloszlanak az események, de összességében a sprinterszakaszokhoz képest egészen élvezetes volt a Francia Körverseny első napja. Kezdetnek jót tett a műsornak, hogy a rajt után nem sokkal Greg Van Avermaet is szökésre vállalkozott. A belga célja nyilvánvaló volt: elmenni a Flandria Körversenyről ismert Gramont kockaköves meredekjéig. Itt pusztító magabiztossággal szakította le három szökevénytársát a pontokért, aztán nem is fárasztotta magát tovább. Visszacsorgott a mezőnybe abban a tudatban, hogy rajta lehet a következő napokban a pöttyös trikó.

A többi szökevény azért tovább tempózott, az eritreai bajnok Natnael Berhane (Cofidis, Solutions Crédits), Mads Würtz Schmidt (Team Katusha Alpecin) és Xandro Meurisse (Wanty – Gobert Cycling Team) egészen hetven kilométerrel a célig tekertek az élen. Ekkora a Bora egy rövid kockaköves részen szétrángatta a sort az oldalszélben, és három nagyobb darabra szakadt a mezőny. A borások a néhány kilométerrel későbbi gyorsasági részhajrára gyúrtak elsősorban, ahol Sagan gond nélkül nyerte a sprintet. Hosszú üldözés után azért összezárt a mezőny, közben pedig egy cofidises versenyző került elmenésbe Stéphane Rossetto személyében.

Rossetto jó darabig fáraszthatta magát egyedül az élen, míg 17 kilométernél meg nem történt a nap első komolyabb bukása, amibe többek között Jakob Fuglsang is belekeveredett. Az astanások nagy létszámban hátramaradtak a dánhoz, akinek ugyan csúnyán vérzett az arca (vélhetően felrepedt a szemöldöke) és lehorzsolta a jobb oldalát is több helyen, de végül viszonylag hamar vissza tudott zárkózni a mezőnybe.

A tíz kilométeres kapu után nem sokkal Rossettót is bedarálták, néhány élesebb kanyar után széles úton kezdődhetett a sprint. Az óriási tempó miatt sajnos még így is kódolva volt a bukás, ami meg is történt, földre került a szakasz egyik legnagyobb esélyese, Dylan Groenewegen. Itt úgy tűnhetett, hogy a Jumbo – Visma győzelmi esélyei elszálltak, de óriási meglepetésre Mike Teunissen lesprintelte az emelkedős befutón Peter Sagant. Teunissen korábban soha nem nyert World Tour versenyt, most rögtön sárga és zöld trikóba is öltözhetett. Az összetett esélyesek a győztessel azonos időt kaptak, de kérdéses Fuglsang állapota.

A 2019-es Tour de France 1. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Fotók: A.S.O.


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet