A profi kerékpársport egyik legismertebb és legrégebben működő klubja, a francia Cofidis is indulni fog a 2019-es Tour de Hongrie versenyén!

Hirdetés

Cofidis legenda a kerékpársportban, profi csapata 1997 óta működik, méghozzá egy legendás sportvezető, Cyrille Guimard ötlete és munkája nyomán. Guimard olyan kiemelkedő kerékpárosok menedzsere volt, mint Bernard Hinault, Greg LeMond vagy Laurent Fignon, mindemellett ő gardírozta a franciák topcsapatát, a Renault-Elf-Gitane együttesét is a nyolcvanas években. A névadó főszponzor, a Cofidis azóta is hűséges támogatója a csapatnak, amely már több mint két évtizede megszakítás nélkül üzemel, erre pedig nagyon kevés példa van napjaink kerékpársportjában.

Az évek során klasszisok hada húzta fel a Cofidis mezét, a rögtönzött névsor még az igazi ínyenceknek is kedvére lehet: szerepelt a francia csapatban Maurizio Fondriest (olasz, világbajnok, Milánó-San Remo-győztes), Bobby Julich (amerikai, olimpiai ezüstérmes, Párizs–Nizza-győztes, Tour de France harmadik helyezett), David Millar (brit, kétszeres vb-ezüstérmes, tízszeres Grand Tour-szakaszgyőztes), David Plaza(spanyol, Deutschland Tour-győztes), Tony Rominger (svájci, háromszoros Vuelta a Espana-győztes, Giro d’Italia-győztes, tizennyolcszoros Grand Tour-szakaszgyőztes), Francesco Casagrande (olasz, Svájci Körverseny-győztes), Frank Vandenbroucke (belga, Párizs–Nizza-győztes), Cedric Vasseur (francia, kétszeres Tour de France-szakasgyőztes), Stuart O’Grady (ausztrál, Párizs–Roubaix-győztes, kétszeres Tour de France-szakasgyőztes), Sylvain Chavanel (francia, háromszoros Tour de France-szakasgyőztes), David Moncoutie(francia, hatszoros Grand Tour-szakaszgyőztes), Rik Verbrugghe (belga, négyszeres Grand Tour-szakaszgyőztes), Samuel Dumoulin (francia, Tour de France-szakaszgyőztes), de két esztendőt töltött a Cofidis együttesénél a később összetett Tour de France-győzelemig, olimpiai és világbajnoki címekig jutó brit Bradley Wiggins, és az első Cofidis tagja volt az akkor már világbajnok, de a Tour de France-on csak két szakaszgyőzelemig jutó Lance Armstrong is. Így vagy úgy, egészen pazar névsor…

Jesús Herrada két napon keresztül vezette a Vuelta összetettjét 2018-ban

A  francia egyesület 2018-ban huszonegy profi győzelemig jutott, a legértékesebb ezek közül a francia sprinteré: Nacer Bouhanni a Vuelta a Espana hatodik szakaszán diadalmaskodott. A Cofidis idei keretében huszonnyolc versenyző található, tizenhat francia, négy belga, három spanyol és egy-egy olasz, kolumbiai, német, dán és eritreai bringás. A csapat egyik legjobbja a huszonnyolc esztendős Nacer Bouhanni, aki már három szakaszt nyert a Girón és hármat a Vueltán, de összesen már hatvanöt győzelmet jegyez profi pályafutása során.

Bouhanni mellett érdemes kiemelni a francia Julien Simont, aki kilenc győzelemnél tart, a Herrada testvérek közül Jesúst, aki kétszer nyerte meg a spanyol országúti bajnokságot, és tavaly két szakaszon is viselhette a vörös trikót a Vuelta a Espanán. A Cofidis rendszeres résztvevője a nagy körversenyeknek, ebben az évben is indulni fog a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán, kétségkívül a Tour de Hongrie történetének eddigi legerősebb csapata lesz…

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet